Κάτσε στο καναπέ και ψάξε τις απαντήσεις που θες πριν πας στον ειδικό.

451{icon} {views}

Στην ψυχανάλυση, εσύ είσαι αυτός που μιλά.
Για μια -και μόνο- φορά οι ρόλοι αντιστρέφονται. Πριν μιλήσεις στον ειδικό, κάτσε στον καναπέ και διάβασε τις απαντήσεις στις δικές σου ερωτήσεις.

 

 

Tο ανθρώπινο είδος εξελίσσεται διαρκώς και η καλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι το 42% των αντρών, ηλικίας 18-32 ετών, αντιμετωπίζει τις συνεδρίες με κάποιον ειδικό ως μια δραστηριότητα που εξασφαλίζει σωματική και πνευματική ευεξία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014. Φαινόμενο προς περαιτέρω διερεύνηση πριν από δεκαετίες, πραγματικότητα σήμερα: «Οι άντρες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι, αν συζητούν για τα συναισθήματά τους, θα είναι περισσότεροι υγιείς κι ευτυχισμένοι» αποκαλύπτει ο Ronald Levant, συνιδρυτής της Society for The Psychological Study of Men and Masculinity. Συνέχισε την ανάγνωση και θα ανακαλύψεις ότι, το να μένεις καθηλωμένος στον καναπέ των εξομολογήσεων μερικές ώρες την εβδομάδα, έχει και τα καλά του. 

 

Πώς θα καταλάβω ότι χρειάζομαι βοήθεια; 
Δυστυχώς, δεν υπάρχει το κατάλληλο πιεσόμετρο για το αν πας καλά. Αν, όμως, αισθάνεσαι ότι χάνεις τον έλεγχο, η βοήθεια ενός θεραπευτή είναι εκ των ων ουκ άνευ. «Η λέξη που χρησιμοποιώ είναι “κολλημένος”» λέει ο Joel Wong, καθηγητής συμβουλευτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. «Οι περισσότεροι ασθενείς μου καταφεύγουν στη βοήθειά μου όταν έχουν παγιδευτεί, πλέον, σε μια κατάσταση που θυμίζει το χάμστερ πάνω στη ρόδα και δεν μπορούν να ξεκολλήσουν με τίποτα». O Thomas Joiner, σύμβουλος ψυχικής υγείας, προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Εχεις προβλήματα που σε κάνουν δυσλειτουργικό. Μην καθυστερείς, ζήτα βοήθεια».

 

Δεν είναι ευκολότερο να πάρω κάποιο χάπι;
Ευκολότερο ναι, αποτελεσματικότερο εξαρτάται. Γενικώς, είναι προτιμότερο τα αντικαταθλιπτικά να τα θεωρείς ως την ύστατη λύση – σε κάποιες περιπτώσεις, σίγουρα θα είναι χρήσιμα. Εχουν, όμως, και σοβαρές παρενέργειες, όπως αύξηση σωματικού βάρους, αϋπνία, ακόμα και πτώση της λίμπιντο. Επίσης, απ’ ό,τι δείχνει μελέτη στο Journal of Clinical Psychiatry, η συνταγογράφησή τους έχει γίνει κάτι σαν χόμπι, χωρίς μάλιστα να τα χρειάζονται όλοι όσοι τα λαμβάνουν. Στον αντίποδα, ο θεραπευτής θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις απλές και χρήσιμες στρατηγικές, ώστε να υπερνικήσεις τις όποιες αρνητικές σκέψεις έχεις. Με άλλα λόγια, δεν είναι απαραίτητο κανένα χάπι για να νιώσεις happy.  

 

Σε τι ειδικό πρέπει να απευθυνθώ; 
Καλό είναι να επισκεφθείς κάποιον ειδικό σύμβουλο, ο οποίος θα κρίνει αν η περίπτωσή σου χρήζει παρέμβασης ψυχολόγου, ψυχιάτρου ή ψυχαναλυτή. O ψυχολόγος δεν είναι γιατρός, αλλά θα σε βοηθήσει αν αντιμετωπίζεις ήπια προβλήματα. Ο ψυχίατρος είναι γιατρός που έχει ειδικευτεί στην ψυχιατρική, δηλαδή στην παθολογία, στη διάγνωση και τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών και παθήσεων. Μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει κάποιο σκεύασμα. Ο ψυχαναλυτής εφαρμόζει τη μέθοδο της ψυχανάλυσης, με στόχο να εντοπίσει τα βαθύτερα αίτια της διαταραχής που βαραίνει τη ζωή σου, τονίζει ο David Wexler, διευθυντής του Relationship Training Institute στο Σαν Ντιέγκο.

 

 

 

Τι θα γίνει αν δεν έχω και πολλά να του πω; 
Σε κάθε περίπτωση, δεν χάνεις τίποτα αν, επιτέλους, ξεπεράσεις αυτό το μικρό εμπόδιο, που κάθε τόσο εμφανίζεται μπροστά σου, σε συμβουλεύει ο Wexler. Αλλωστε, ένας θεραπευτής δεν θα σε κάνει να νιώσεις ποτέ άβολα ή αμήχανα. Αντιθέτως, θα σε προτρέψει να μιλήσεις ανοιχτά με τους δικούς σου όρους και μόνο. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο στοίχημα της θεραπευτικής παρέμβασης στις ημέρες μας: ο «ασθενής» προσπαθεί να αποσυμπιεστεί με τη διακριτική βοήθεια του θεραπευτή, ο οποίος λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας. Δεν έχεις αρκετό χρόνο για μετακινήσεις; Δοκίμασε τις online συνεδρίες. Μελέτη στο Journal of Affective Disorders βρήκε ότι o καναπές του σπιτιού σου είναι εξίσου αποτελεσματικός με το ντιβάνι του ειδικού .

 

Η διαδικασία θα με κάνει να «λυγίσω»;  
Αν όντως αρχίσουν να τρέχουν δάκρυα, έχε υπόψη σου ότι πολλοί το παθαίνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. «Επειδή δεν έχουν μάθει να μιλούν για τα συναισθήματά τους, όταν τελικά το κάνουν, ξεσπούν σε κλάματα» επισημαίνει ο Rabinowitz. Ασε που το κλάμα είναι θεραπευτικό. Ολλανδική μελέτη απέδειξε ότι το κλάμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του ενεργοποιεί την παραγωγή ωκυτοκίνης από τον εγκέφαλο, της ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση κι αυξάνει το αίσθημα ηρεμίας. Τέλος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα επιβεβαίωσαν ότι το κλάμα παρουσία τρίτου συνεπάγεται σπουδαία πνευματική ανάταση.

 

Αξίζει να του πω για το επαγγελματικό άγχος; 
Εσύ πληρώνεις, σωστά; Οπότε, ό,τι κι αν σκεφτεί, δεν σε αφορά, άσε που στην πραγματικότητα περνάς περισσότερες ώρες στη δουλειά παρά στο σπίτι. Αρα αυτό έχει τεράστια επίδραση στην ψυχική σου υγεία. «Κάποιο εργασιακό πρόβλημα είναι πολύ σοβαρός λόγος για να αναζητήσεις τη βοήθεια ειδικού» ξεκαθαρίζει ο Wong. Ερευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 13 εβδομάδες γνωσιακής-συμπεριφοριστικής θεραπείας αυξάνουν σημαντικά την εργασιακή ικανοποίηση και την αυτοεκτίμηση των εργαζομένων, όπως και την παραγωγικότητά τους: το 65% των υπαλλήλων που μετείχαν στη θεραπεία απέδιδαν καλύτερα σε σχέση με συναδέλφους τους που απείχαν.

 

Πρέπει ο ειδικός να είναι άντρας; 
Μην επικεντρώνεσαι στο φύλο. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychotherapy υποστηρίζει ότι το φύλο του ειδικού δεν επηρεάζει, σε καμία περίπτωση, την πορεία και την εξέλιξη της θεραπείας. Οπότε, σε πρώτη φάση, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να εντοπίσεις έναν καλό θεραπευτή, ανεξαρτήτως φύλου. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια γυναίκα ίσως σε βοηθήσει περισσότερο. «Στην περίπτωση που ένας άντρας έχει περάσει έναν δύσκολο χωρισμό ή αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα με το γάμο του, μια θεραπεύτρια ίσως του προσφέρει ένα ευρύτερο πλαίσιο, για να δει τα προβλήματά του όπως ακριβώς είναι» αναφέρει ο Joiner. 

menshealth.gr

 

 

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: