Καιρός. Εκτίμηση Μηνός Δεκεμβρίου 2017.
Ηπαρακάτω μακροπρόθεσμη εκτίμηση αποτελεί μιά προσπάθεια 11 ημερών με βάση τα Παγκόσμια Μοντέλα Πρόγνωσης, τα διαγράμματα τους αλλά και τους δείκτες Βόρειο-Ατλαντικής Ταλάντωσης ( NAO ), προκειμένου να γίνει ανάλυση των στοιχείων για την τάση του καιρού τον μήνα Δεκέμβριο (από 1 έως 31.12 ). Ας σημειωθεί ότι αυτή προσπάθεια προσέγγισης του καιρού έχει ένα ποσοστό επαλήθευσης γύρω στο 40% με 45% και ΔΕΝ αποτελεί σε καμία περίπτωση γενική πρόγνωση για την Ελλάδα, ώστε να υπάρξουν προβλήματα στον προγραμματισμό κάποιων εξωτερικών εργασιών.
Πρώτη φάση : Ανάλυση συνθηκών για τις επόμενες ημέρες στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Μέχρι στιγμής, αυτές τις δύο εβδομάδες έχουμε μια παρέλαση από διαδοχικά βαρομετρικά συστήματα τα οποία παράλληλα μεταφέρουν μαζί τους ελαφρά πιο ψυχρές αέριες μάζες με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να έχουμε: πτώση της θερμοκρασίας σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, την επικράτηση κρύων Βόρειο-Δυτικών ανέμων και εκτός από τις βροχές με καταιγίδες που έχουμε στα πεδινά, να έχουμε και τις χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά τμήματα ( άνω τον 300 μέτρων, κατά μέσο όρο σε όλη την Ελλάδα ). Αυτή η κατάσταση μέχρι τουλάχιστον και τις 5 Δεκέμβρη δεν πρόκειται να αλλάξει και θα δούμε στην συνέχεια τον λόγο.
Δεύτερη φάση : Εκτίμηση για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.
Σύμφωνα, λοιπόν και με τα τελευταία στοιχεία το πρώτο πενθήμερο του Δεκέμβρη θα ξεκινήσει με βροχές, καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας 2 με 3 βαθμούς κάτω από τα σημερινά επίπεδα, εκ νέου ενίσχυση των κρύων Βόρειο-Δυτικών ανέμων και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ενδεικτικά, τα υψόμετρα όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις θα είναι πάνω από τα 1500 με 1600 μέτρα, ίσως και πιό χαμηλά στα ορεινά τμήματα της Βόρειο-Δυτικής Επικράτειας.
Ο λόγος που θα συμβεί αυτό είναι γιατί ένα νέο σύστημα από την Κέντρο-Βόρεια Ευρώπη σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις θα βρει την δίοδο να κατέλθει προς την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και κατ’ επέκταση προς την χώρα μας. Με τη παράλληλη κίνηση και την είσοδο του από το Βόρειο Ιόνιο αυτό θα ανατροφοδοτηθεί με μεγάλα ποσά υγρασίας από τη θάλασσα με περαιτέρω αποτέλεσμα αυτό να εκτονωθεί με το που μπει στη στεριά και να δώσει στην Βόρειο-Δυτική Ελλάδα κυρίως μεγάλα ύψη βροχής και πολλές καταιγίδες. Λόγω του διατμητικού ανέμου ανοδικών ρευμάτων, στα ανώτερα γεωδυναμικά ύψη των (850 Hpa) ίσως εκδηλωθούν και ισχυρές χαλαζοπτώσεις.( εκτιμηση επαλήθευσης 75% με 80%).
Όσον αφορά, για το δεύτερο πενθήμερο του Δεκέμβρη φαίνεται να μας έρχονται λίγο πιο θερμές αέριες μάζες οι οποίες σε συνδυασμό με υψηλές πιέσεις θα βρουν δίοδο να κινηθούν από την Βόρεια Αφρική προς την Μεσόγειο θάλασσα και στη συνέχεια προς την χώρα μας όπου ίσως έχουμε και κάποια ποσοστά μεταφοράς αφρικάνικης σκόνης. Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα έχουμε μικρή αύξηση της θερμοκρασίας λίγο πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα, με απουσία φαινομένων (πχ. βροχών ) και επικράτηση Νοτίων Ανέμων σε Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος.
Τρίτη φάση : Εκτίμηση για το πρώτο μισό, του δευτέρου δεκαημέρου του Δεκέμβρη.
Από τις 10 Δεκεμβρίου και μετά φαίνεται ότι αυτές, οι λίγο πιο θερμές αέριες μάζες να αρχίζουν να μας εγκαταλείπουν σιγά σιγά και την θέση τους να παίρνουν λίγο πιο ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα μεταφέρουν μαζί τους πολλές βροχές, καταιγίδες και πολλά χιόνια από την Βόρειο-Ανατολική Ευρώπη αυτή τη φορά. Αυτό, σημαίνει ότι θα πέσει πολύ η θερμοκρασία όπου θεωρητικά ίσως να μιλάμε για την πρώτη ψυχρή εισβολή. Αυτή η μάζα πολικής προέλευσης δείχνει να καταλαμβάνει από τις 11 με 12 Δεκεμβρίου αρχικά την Βόρειο-Ανατολική Ευρώπη όπου φαίνεται να δίνει πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα έως πεδινά. Έπειτα, ένα κομμάτι της με την βοήθεια του Polar Jet Stream ή αλλοιώς πολικού αεροχείμμαρου φαίνεται να κατευθύνεται προς τα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση προς την χώρα μας. Το κομμάτι αυτής της πολικής προέλευσης αέριας μάζας δείχνει να επηρεάζει κυρίως την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα όπου στην Βόρεια Ελλάδα θα τείνουν οι χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ίσως και σε πεδινά τμήματα. Έτσι, φαίνεται να κυλούν οι καιρικές συνθήκες στην χώρα μας από τις 10-15 Δεκέμβρη. Αυτή η τάση έχει ένα ποσοστό επαλήθευσης 30% με 35% .
Τέταρτη φάση : Εκτίμηση για το δεύτερο μισό, του δευτέρου δεκαημέρου του Δεκέμβρη.
Για το δεύτερο μισό του δεύτερου δεκαημέρου του Δεκέμβρη φαίνεται ότι θα έχουμε στην χώρα μας καλές καιρικές συνθήκες με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και με απουσία φαινομένων. Όλα αυτά δείχνουν να γίνονται λόγο της μεταφοράς λίγο πιο θερμών αερίων μαζών σε συνδυασμό με λίγο πιο υψηλές πιέσεις. Αυτό, το σκηνικό φαίνεται να θυμίζει περισσότερο Άνοιξη παρά ότι είμαστε κοντά στα Χριστούγεννα. Αυτή η τάση έχει ένα ποσοστό επαλήθευσης 40% με 45% .
Πέμπτη φάση : Εκτίμηση συνθηκών μέχρι ( Χριστούγεννα ) έως και τέλη Δεκεμβρίου.
Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη δείχνει να κυλά με αρκετό κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες κυρίως από τις 24 με 25 Δεκεμβρίου και μετά. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αρκετά ψυχρή εισβολή η οποία θα κατέλθει προς τα Βαλκάνια και την χώρα μας από την Βόρειο-Ανατολική Ευρώπη. Ο λόγος που ενδέχεται να συμβεί αυτό είναι η διάσπαση του Πολικού Αυλώνα ( Polar Tube ) στην Γροιλανδία με αποτέλεσμα η κίνηση του Πολικού Αεροχείμμαρου ( Polar Jet Stream ) να προσεγγίζει -κατά τις ενδείξεις- την Ανατολική Ευρώπη αλλά και ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας. Με αυτά τα στοιχεία φαίνεται να σημειώνονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Αυτή η τάση έχει ένα ποσοστό επαλήθευσης 15% με 20% .
http://science.kairos.gr
Φωτογραφία Αλέξανδρος Μπουγάδης.