Καρυές Λακωνίας ~ Το χωριό των Καρυάτιδων
Οι Καρυές είναι οικισμός του νομού Λακωνίας , χτισμένος στις δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 950 μέτρων΄και διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Σπάρτης. Βρίσκονται στην θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης στην οποία οφείλουν το όνομά τους οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου. Ο οικισμός μέχρι το 1930 ονομαζόταν Αράχωβα οπότε μετονομάστηκε σε Καρυές από το όνομα της αρχαίας πόλης που βρισκόταν στην περιοχή.
Κατά τον μεσαίωνα στην ερημωμένη περιοχή εγκαταστάθηκαν Σλάβοι οι οποίοι ίδρυσαν νέο οικισμό που τον ονόμασαν Αράχοβα. Η Αράχοβα συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 και καταστράφηκε το 1826 από τον στρατό του Ιμπραήμ. Για δεύτερη φορά καταστράφηκε 1943 κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Στην πόλη γιορτάζονταν τα Καρυάτεια προς τιμή της θεάς Αρτέμιδος, κατά τη διάρκεια των οποίων νεαρές κοπέλες χόρευαν γύρω από το άγαλμα της θεάς. Οι γιορτές συνεχίστηκαν και μετά την καταστροφή της πόλης από τη Σπάρτη. Ο Παυσανίας, που πέρασε από την πόλη τον 2ο αιώνα μ.Χ., αναφέρει πως η περιοχή ήταν αφιερωμένη στην Άρτεμη και στις Νύμφες και έστεκε εκεί άγαλμα της Καρυάτιδας Αρτέμιδος, ενώ κάθε χρόνο οι παρθένες των Λακεδαιμονίων έστηναν χορό. Με τις νεαρές κοπέλες της περιοχής που συμμετείχαν στα Καρυάτεια, σχετίστηκαν μεταγενέστερα τα γυναικεία αγάλματα των αρχαιοελληνικών ναών που αντικαθιστούσαν κίονες, τα οποία αναφέρονταν πλέον ως Καρυάτιδες. Γνωστότερες Καρυάτιδες είναι οι Καρυάτιδες της Ακρόπολης της Αθήνας που σώζονται σήμερα.
Μνημείο Καρυάτιδων
Το μνημείο των Καρυάτιδων δεσπόζει, κατά τους ιστορικούς, πάνω στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών και αποτελεί αντίγραφο του τμήματος του αρχαίου Ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολη των Αθηνών. Εγκαινιάστηκε το 1983 με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών και με τη δαπάνη πολλών δωρητών. Αποτελεί σύμβολο πλέον των σύγχρονων Καρυών και σηματοδοτεί τη σύνδεση του παρόντος με το ένδοξο παρελθόν του τόπου
Άγαλμα Μούσας Ουρανίας.
Στην είσοδο του οικισμού των Καρυών βρίσκεται το άγαλμα Μούσας Ουρανίας το οποίο μεταφέρθηκε απο την Πλατεία Ομονοίας της Αθήνας το 1936 δωρεά του τότε Δημάρχου για την προσφορά του χωριού των Καρυάτιδων που κοσμούν την Ακρόπολη των Αθηνών.Στις Καρυές μεταφέρθηκαν οι 2 από τις 9 Μούσες που κοσμούσαν στις αρχές τις δεκαετίας του 1930 την πλατεία Ομονοίας.
Στην Ελληνική μυθολογία, η Ουρανία είναι μία από τις εννιά ιερές Μούσες του Ελικώνα, κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Θεωρούνταν ιδεατή ανθρωπόμορφη θεά, εφευρέτης και προστάτης της Αστρονομίας και της Αστρολογίας. Συνήθως απεικονίζεται φορώντας αστεροειδή στέφανο και εσθήτα κυανή, κρατώντας στο αριστερό χέρι παγκόσμια σφαίρα και στο δεξιό διαβήτη, που αποτελούν και τα «ιερά» σύμβολά της, όπως ακριβώς και το άγαλμα που κοσμεί τις Καρυές.
Υπεραιωνόβιοι Πλάτανοι Μενελάου
Μέσα στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. βρίσκονται τέσσερεις (4) πλάτανοι, γνωστοί και ως οι Υπεραιωνόβιοι Πλάτανοι Μενελάου, όπου τρεις από αυτούς βρίσκονται προ του ναού και ένας μετά. Η ηλικία τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία τα είχε φυτέψει ο Μενέλαος περί το 1100 πΧ. και για αυτό το λόγο έχουν πάρει την ονομασία αυτή. Χαρακτηριστικό των δέντρων είναι ότι έχουν οι κορμοί τους έχουν κουφώσει σε βαθμό που μπορούν να μπει μέσα στον κορμό άνθρωπος και να αναρριχηθεί άνετα σε ψηλότερα σημεία των δέντρων.
Κοινοτικό Ωρολόγιο ή «Ρολόι»
Το Κοινοτικό Ωρολόγιο ή «Ρολόι» του χωριού ανεγέρθη το 1930 με δαπάνη του αείμνηστου Γεωργίου Ηλ. Ηλιόπουλου. Τα εγκαίνια της λειτουργίας έγιναν την 28η Ιουνίου του 1931. Το «Ρολόι» χάρη στην πρόνοια των δωρητών λειτουργούσε με τακτικό φύλακα, τον κ. Ματθαίο Πετρούλια μέχρι το 1944. Στις 15 Μαρτίου 1944, δεύτερη ημέρα όπου οι Ναζί σε επιδρομή τους έκαιγαν το χωριό, μαζί με όλα τα άλλα ανατίναξαν και αυτό. Αρχικά έσπασαν την σιδερένια θύρα που ήταν κλειστή με δύο χειροβομβίδες. Ύστερα τοποθέτησαν μέσα στο κτίριο νάρκες με αποτέλεσμα αυτό να καταστραφεί ολοσχερώς. Το 1955 στη θέση του παλαιού ωρολογίου, κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από την αρχή, νέο με δωρεά τoυ Ηλία Γεωργίου Ηλιόπουλου και πήρε την σημερινή του μορφή.
Βίντεο 1 : Χιονισμένες Καρυές
Βίντεο 2 : Καρυές μέρος του βίντεο παρουσιάστηκε και στην ΝΕΤ
πηγή κειμένου Βικιπαίδεια και karyes.gr .
Και επειδή δεν χωράνε όλες οι ομορφιές της Λακωνίας σε λίγες λέξεις , δείτε περισσότερους προορισμούς κάνοντας κλικ ΕΔΩ
Η κατηγορία μας ανανεώνεται συνεχώς με περισσότερους Λακωνικούς προορισμούς
Επιμέλεια – Φωτογραφίες – Video
Αλέξανδρος Μπουγάδης
Δημοσιογράφος / Καλ. Φωτογράφος
Μέλος Ομίλου Unesco Τ.Λ.Ε.Ε
**********
*****
Αριθμός Μητρώου 13668