Κλειστό και μες στην “εγκατάλειψη” το Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος Σπάρτης.

1715{icon} {views}

Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Σπάρτης είναι και το Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος που βρίσκεται εντός της Σπάρτης.

Στο ιερό λατρευόταν αρχικά η μυκηναϊκή θεότητα Ορθία, η οποία ήταν θεά της σωτηρίας και της γονιμότητας και προστάτιδα της βλάστησης. Μετέπειτα, όταν κυριάρχησε το δωδεκάθεο του Ολύμπου, η θεότητα Ορθία ταυτίστηκε με την Άρτεμη. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο ναός αποτέλεσε χώρος αιματηρών θεαμάτων, βάσει των ηθών της εποχής.

Δυστυχώς σήμερα το 2017 κανείς δεν έχει αναλογισθεί την αξία του μνημείου και έτσι βρίσκεται μέσα στην εγκατάλειψη περιφραγμένο και κλειστό.

Για να το δουν οι τουρίστες πρέπει πρώτα να ενημερώσουν την αρμόδια υπηρεσία για να τους επιτρέψει την είσοδο και μετά  να διανύσουν τον χωματόδρομο ανάμεσα στα σκουπίδια.

Οι ταμπέλες που έχουν τοποθετηθεί είναι κριμένες μέσα στα δένδρα.

Αν άλλες πόλεις της Ελλάδος είχαν τόσα σημαντικά μνημεία θα τα είχαν όλα αναπτυγμένα και θα τα προβάλαν , στην Σπάρτη το εντελώς αντίθετο γίνεται που μας κάνει να αναρωτιόμαστε δεν θέλουν ή δεν τους ενδιαφέρουν.

Αρκετοί Δήμαρχοι έχουν περάσει,αλλά ούτε ένας δεν έχει κάνει την Σπάρτη να βγει από την αφάνεια.

Γνωρίζουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος ανήκει στην Αρχαιολογία αλλά ο περιβάλλοντας χώρος που είναι αρμοδιότητα του Δήμου τι κάνει ;

Πόσο ντροπή πρέπει να αισθανόμαστε όταν όλος ο κόσμος μιλάει για την Σπάρτη και όταν έρχεται να βλέπει την άθλια εικόνα της Σπάρτης.

Ως πότε θα μένουν κρυμμένοι οι θησαυροί της Σπάρτης όπως το εν λόγω Ιερό αλλά και πολλά ακόμα.

Επιτέλους κάντε κάτι για την Σπάρτη αντάξιο στο όνομα της γιατί μόνο ένα όνομα δεν αρκεί.

You may also like

Κοινοποίηση: