Κλειστό το Μοναδικό Μουσείο στην Ελλάδα Φωτογραφικών Μηχανών “Τάκη Αϊβαλή” . Τι μας απάντησε η κόρη του Δωρητή.

1794{icon} {views}

Το Μοναδικό Μουσείο στην Ελλάδα που γράφτηκε στο βιβλίο guinness για την τεράστια αλλά και μοναδική συλλογή που είχε ένας άνθρωπος στην κατοχή και την δώρισε για να φτιαχτή το Φωτογραφικό Μουσείο “Τάκη Αϊβαλή” στον Μυστρά παραμένει κλειστό. Αν ήταν σε άλλη πόλη  και Δήμο θα είχε άλλη αντιμετώπιση κάτι που δεν γίνετε τώρα.

Εμείς ήρθαμε σε επαφή με την κόρη του Τάκη Αϊβαλη για να μας πει τι νιώθει και τι αισθάνεται για την τεράστια δωρεά στον τόπο όπου γεννήθηκε ο πατέρας της.

“Το Μουσείο είναι ξεχασμένο, αφρόντιστο και φυσικά κλειστό. Αν θέλει κάποιος να το επισκεφθεί (και υπάρχουν πολλοί μέσω της σελίδας που έχει ανοιχτεί στο Facebook – κυρίως ξένοι – που ζητούν πληροφορίες πώς να πάνε), πρέπει να προσπαθήσει να βρει τρόπους να τον πληροφορήσουν πού βρίσκεται και πώς μπορεί να μπει μέσα.

Όσοι ρώτησαν, τους έστειλαν στο parking του Μυστρά (!). Δεν υπάρχει ούτε μια πινακίδα που να οδηγεί εκεί.

Μετά τα εγκαίνιά του τον Μάρτιο του 2013, κλειδώθηκε.

Είναι ντροπή τους και λύπη για τον Τάκη Αϊβαλή, του οποίου οι κόποι και η αγάπη που κατέβαλε για να το στήσει και να το δωρίσει πήγαν χαμένοι. Οι κόποι και τα όνειρά του σε αχρηστία.

Παρ’ όλες τις υποσχέσεις του δημάρχου Σπάρτης, δεν υπάρχει απ’ έξω επιγραφή ώστε να φαίνεται, ούτε φύλακας για να το ανοίγει και να το φροντίζει υπεύθυνα, αλλά ο δήμος που (βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ ημών των δωρητών και του δήμου) έχει την ευθύνη της φροντίδας και της διαφήμισής του, το έχει πετάξει στα αζήτητα. Κρίμα!

Το Μουσείο έπρεπε να τύχει καλύτερης μεταχείρισης. Δεν το ανοίγουν ούτε τις γιορτές, ούτε το καλοκαίρι, ούτε σχεδόν ποτέ, εκτός από κάποιες εβδομάδες το χρόνο για να μας κλείνουν τα μάτια.

Η αγανάκτησή μας και ακόμα περισσότερο των υποψηφίων επισκεπτών που δεν κατάφεραν να το δουν, είναι πολύ μεγάλη. Η δικαιολογία εκ μέρους του δήμου Σπάρτης είναι ότι δεν έχουν χρήματα, κάτι που δείχνει αδιαφορία και βάρος στους ώμους τους. Αποτεινόμαστε σε όλους αυτούς που θα έπρεπε να έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους.

Αν το Μουσείο τους δημιουργεί προβλήματα κι ενόχληση, πρέπει να το ξέρουμε για να πράξουμε ανάλογα.

Για πόσο θα είναι κλειστό και αφρόντιστο εις βάρος του πολύτιμου περιεχομένου του;

Μάθαμε ότι πρόσφατα έχει αναλάβει να το ανοίγει ένας νεαρός που κάνει την πρακτική του, αμισθί, από το πρωί μέχρι τη 1.00 μ.μ., όχι όμως Σαββατοκύριακο. Δηλαδή κλείνει όταν όλα τα υπόλοιπα μουσεία ανοίγουν και μ’ αυτό ο δήμαρχος μας πουλάει εκδούλευση; Σε όλα τα site στο internet έχει ωράριο λειτουργίας. Κι άλλη κοροϊδία! Πατρίτσια Αϊβαλή”

You may also like

Κοινοποίηση: