Λακωνία ζήσε το όνειρο

2232{icon} {views}

 

Η Λακωνία ένας προορισμός όπου μπορείς να τον επισκεφτείς όλο τον χρόνο.
Ιστορία , Πολιτισμός και πολλά ακόμα απλώνονται μπροστά στα μάτια σας. 

 

 

 

Σπάρτη , Μυστράς ,Ταΰγετος, Πάρνωνας , Καρυές ,Καστόρι ,Μάνη, Μονεμβάσια και Ελαφόνησος.
Δεν υπάρχει μέρος στην Ελλάδα με προορισμούς αυτού του επιπέδου.

 

Σπάρτη

 

 

Μυστράς

 

Μυστράς

 

 

Καρυές

Η Λακωνία είναι ο νοτιότερος νομός της ηπειρωτικής Ελλάδος. Ο Ταΰγετος, η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου και μία από τις υψηλότερες της Ελλάδας, δεσπόζει αριστερά του νομού.
Δεξιά βρίσκουμε τον Πάρνωνα και στη μέση την εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα που προμηθεύει πορτοκάλια (και πολλά άλλα) όλη την Ελλάδα.

 

Καστόρι – Στο φαράγγι των Μύλων μια υπέροχη διαδρομή

Φαράγγι των Μύλων Καστόρι

 

Ιερό Μενέλαου και Ελένης.

βίντεο από το Ιερό Μενέλαου και Ελένης ΕΔΩ

 

Η ιστορία είναι πλούσια σε αυτό το μέρος: σημαντικό κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού Μενέλαος και Ωραία Ελένη, κορυφαία πόλη-κράτος η Σπάρτη και ηγέτιδα δύναμη στους Περσικούς Πολέμους , Λεωνίδας και 300 , έδρα του δεσποτάτου του Μορέως , Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Καρυάτιδες οι ποιο όμορφες γυναίκες τις αρχαιότητας κόσμημα του Παρθενώνα και καταγωγή από τις Καρυές , αυτόνομη περιοχή και τόπος προστασίας κατατρεγμένων ραγιάδων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η περιοχή της Μάνης,  ραχοκοκαλιά του ελληνικού στρατού στην Επανάσταση του 1821 οι Μανιάτες όπου ξεκίνησαν την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Αρεόπολη 17 Μαρτίου. 

 

Αρεόπολη

 

 

Μάνη περιοχή Τηγάνι

 

Η Σπάρτη πρωτεύουσα του νομού απέχει από την Αθήνα από τον νέο αυτοκινητόδρομο 178 χλμ και μόλις 2 ώρες.

 

Σπάρτη

 

Στην πόλη της Σπάρτης μπορείτε να επισκεφτείτε την Αρχαία Σπάρτη , το κενοτάφιο του Λεωνίδα , το άγαλμα του Λεωνίδα και του νομοθέτη Λυκούργου, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού , την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη (παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης)  , Το Αρχαιολογικό Μουσείο και πολλά ακόμα.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

 

Η Σπάρτη είναι μια πόλη ρυμοτομικά σχεδιασμένη από τον Βασιλεία Όθωνα με φαρδιούς δρόμους , μεγάλα πεζοδρόμια , πάρκα και πλατείες.

 

Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο

 

Άλσος Γουδέ – Σπάρτη

 

Σπάρτη

 

Μυστράς
(Βίντεο με το Μυστρά ΕΔΩ)

Ο Μυστράς απέχει από την Σπάρτη 5 χλμ και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδος , μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει το συγκρότημα των παλατιών, τις αριστουργηματικές εκκλησίες και το σημείο όπου ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, δεσπότης του Μυστρά, γονάτισε και χρίστηκε (τελευταίος) αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
Το κάστρο χτίστηκε το 1249 και αποτέλεσε το Δεσποτάτο του Βυζαντίου. 

 

Μυστράς

 

 

Παλάτια Παλαιολόγων

 

 

 

 

 

 

 

 

Καρυές

Οι Καρυές αποτελούν το ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες και αποδράσεις στον Πάρνωνα και όχι μόνο. Οι λάτρεις της φύσης, της ορειβασίας και του περπατήματος, μπορούν να περιηγηθούν στα φυσικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής και να απολαύσουν τις αμέτρητες ομορφιές της φύσης.

 

 

Η τοποθεσία κατοικείται και είναι γνωστή από την αρχαιότητα, με αναφορές τόσο στους κατοίκους της όσο και στο ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδος.
Το χωριό συνδέεται επίσης με τις Καρυάτιδες, δηλαδή τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες απεικονίζονται στο πασίγνωστο μνημείο που βρίσκεται στο Ερέχθειο της Ακρόπολης, καθώς και σε ομοίωμα που υπάρχει σε ύψωμα του οικισμού.
Στη βυζαντινή περίοδο ονομάστηκε Μεγάλη Αράχοβα και κράτησε αυτή την ονομασία μέχρι τον 20ό αιώνα, με την προέλευση του τοπωνυμίου να οφείλεται είτε στη σλάβικη γλώσσα (=καρυδότοπος) είτε στη βλάχικη (=ράχη βουνού).

 

Καρυές

 


Οι κάτοικοί της διακρίνονταν πάντα για το ανεξάρτητο πνεύμα τους και θυσιάστηκαν για τους αγώνες του Ελληνικού κράτους, δίνοντας στο χωριό ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή και στη νεότερη ιστορία.

 

Καρυές


Πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821, πυρπολήθηκαν από τον Ιμπραήμ και πολέμησαν κατά των Γερμανών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι κατέστρεψαν το χωριό το 1944, στο λεγόμενο «Κάψιμο της Αράχοβας».

 

Καρυές

 

 

 

 

Δείτε από ψηλά το ναυάγιο του «Δημήτριος» στην παραλία Βαλτάκι Δ. Ευρώτα

 

Παραλία Βαλτάκι (Γλυφάδα) Ναυάγιο Δημήτριος Δ. Ευρώτα

Βίντεο από το ναυάγιο ΕΔΩ

 

Μάνη

Η Λακωνική Μάνη ξεκινά παραδοσιακά από το Γύθειο, που ενώνεται με μια στενή λωρίδα γης με το καταπράσινο νησάκι Μαράθι ή Κρανάη, όπου σύμφωνα με την μυθολογία πέρασαν την πρώτη τους νύχτα  ο Πάρης και η Ωραία Ελένη πριν φύγουν για την Τροία.
Εδώ βρίσκεται και ο παραδοσιακός Πύργος Τζαννετάκη, που χτίστηκε το 1829, και ο φάρος του νησιού.

 

 

Γύθειο

 

Κόσμημα της λακωνικής Μάνης είναι η Αρεόπολη, ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό με αναλλοίωτο τον βυζαντινό χαρακτήρα του. Η πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης είναι ένας καλοδιατηρημένος οικισμός με πέτρινα σοκάκια που φέρουν ζωντανά τα ίχνη της αίγλης του παρελθόντος, με πυργόσπιτα και πετρόχτιστους, φιλόξενους ξενώνες. Στη μεγάλη πλατεία του χωριού δεσπόζει το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Το χωριό παρέμεινε κατά την Τουρκοκρατία ελεύθερο, ενώ εδώ υψώθηκε για πρώτη φορά το λάβαρο της Επανάστασης στις 17 Μαρτίου του 1821. Στην Αρεόπολη θα συναντήσει κανείς πολλές ιστορικές εκκλησίες, όπως τον ναό του Ταξιάρχη, γνωστό για το καταπληκτικό πέτρινο καμπαναριό του, αλλά και για το γεγονός ότι εδώ παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία οι Μανιάτες πριν δώσουν όρκο για τον απελευθερωτικό αγώνα. Η Αρεόπολη είναι ένας από τους πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς της Μάνης.

 

 


Συνολικά η Λακωνία έρχεται πρώτη στην Πελοπόννησο σε παραδοσιακούς και οχυρούς οικισμούς για την Ελλάδα.

παραδοσιακοί οικισμοί της Πελοποννήσου

 

Κότρωνας

 

Κότρωνας

Κότρωνας

 

Μάνη – Κότρωνας

 

Μερικοί σημαντικοί προορισμοί της Μάνης είναι : Γύθειο , Αρεόπολη , Λιμένη , Οίτυλο , Βάθεια , Γερολιμένας , Διρός και τα μοναδικά σπήλαια , Κοκκάλα , Κότρωνας , Λάγιο. 

 

 

 

Μονεμβασιά

 

 

Μονεμβάσια : Διακρίθηκε ως το 2 ποιο παράξενο μέρος του κόσμου και το μοναδικό για την Ελλάδα , το Ν 1 κάστρο της Ελλάδος.

Μιάμιση ώρα και 87 χλμ. από τη Σπάρτη βρίσκεται η πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, Μονεμβάσια ή Μονεμβασία ή Μονεμβασιά!!!.

 


Μιλάμε για την πιο γοητευτική, ζωντανή καστροπολιτεία της χώρας, με μεσαιωνικά τείχη και στριφογυριστά καλντερίμια, ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε σκηνικό «Game of Thrones». Όπου και να μείνετε στο Κάστρο θα είναι ωραία, όποια διαδρομή και να ακολουθήσετε θα σας αποζημιώσει.

 

 

Μια καστροπολιτεία με τη δική της, μοναδική ατμόσφαιρα, η Μονεμβασιά έλκει ακατάπαυστα επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, για να γνωρίσουν τη διαφορετικότητά της και τα πολλαπλά και ετερόκλητα στοιχεία της σε ένα ρομαντικό σκηνικό.

 

 

Στην κορυφή του κάστρο δεσπόζει η Αγία Σοφία ο εντυπωσιακός βυζαντινός ναός της Παναγίας Οδηγήτριας, που μετά την Επανάσταση του 1821 ονομάστηκε Αγία Σοφία, βρίσκεται κτισμένος πάνω στο κάστρο της Μονεμβασιάς, στην άκρη ενός βράχου, πάνω από τη θάλασσα. Η παράδοση συνδέει την εκκλησία με τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β´ Παλαιολόγο, ωστόσο οι πηγές φανερώνουν ότι ο ναός, που αρχικά ήταν αφιερωμένος στην Παναγία Οδηγήτρια, είναι πολύ παλαιότερος και ότι χρονολογείται στα μέσα του 12ου αι., το 1150.

 

 

Ελαφόνησος το εξωτικό νησί της Ελλάδος. 

Εκεί όπου σταματάει η λογική του ωραίου, αρχίζει η Ελαφόνησος. Εκεί όπου νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, βρίσκεται μπροστά στη διπλή παραλία του Σίμου… Ο παράδεισος βρίσκεται στη Λακωνία.

 

 

Η Ελαφόνησος μικρό νησί με τριγωνικό σχήμα στο Λακωνικό κόλπο , βρίσκεται απέναντι από την Νεάπολη.

 

 

Κατά την αρχαιότητα η σημερινή Ελαφόνησος δεν αποτελούσε νησί αλλά την χερσόνησο «ΟΝΟΥ ΓΝΑΘΟΣ» σύμφωνα με τον Παυσανία, ο οποίος στην περιήγησή του περιγράφει την πόλη στην ποντισμένη σήμερα περιοχή της νησίδας Παυλοπέτρι όπου διακρίνονται ακόμη και τώρα χαλάσματα σπιτιών και καρόδρομοι όπως και στον Καλόγερα, στη νησίδα Κασέλα αλλά και αλλού.

 

 

 

 

Την παράσταση κλέβει αναμφίβολα το μαγευτικό τοπίο στο Σαρακίνικο και το Σίμο, όπου θα ανακαλύψετε μια χερσόνησο αγκαλιασμένες από αμμόλοφους, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και εξωτικές παραλίες.

Βίντεο από την Ελαφόνησο ΕΔΩ

Εδώ  βρίσκεται και η  παλαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου διαβάστε ΕΔΩ 

 

 

 

 

 

Νεάπολη

 

Ιερά Μονή Αναβρυτής με θέα την Σπάρτη

 

Σπάρτη

 

Ιερά Μονή Γόλας

 

 

Φαράγγι Κουμουστά – Ιερά Μονή Γόλας

 

Γέρακας Λακωνίας: Το εντυπωσιακό φιόρδ της Ελλάδας

 

 

 

 

Τα μονοπάτια της Λακωνίας συγκαταλέγονται στα καλύτερα σηματοδοτημένα μονοπάτια της Ελλάδας, χάρη στη πολυετή προσπάθεια ανάδειξης και διατήρησης τους από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης (Ε.Ο.Σ.) τόσο στην οροσειρά του Ταϋγέτου όσο και του Πάρνωνα.

 

 

 

 

Χτισμένο μέσα στον Πάρνωνα καλά κρυμμένο από τις εισβολές τις εποχής βρίσκεται ο Σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμο στο Πολύδροσο Λακωνίας.
Μπορείτε να το επισκεφτείτε είτε από την πλατεία του χωριού μονοπάτι 40 λεπτών είτε απευθείας έξω από το χωριό μονοπάτι 30 λεπτών σηματοδοτημένο με κίτρινο κύκλο.

 

 

 

 

Παρόρι Σπάρτης

 

Σκουτάρι

 

 

Βάθεια

 

 

Λακωνία τόπος με ξεχωριστή φυσιογνωμία και σημαντική παρουσία στο διάβα των αιώνων, η φημισμένη λακωνική γη, η Λακεδαίμων της αρχαιότητας, καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου ανακαλύψτε την όλες τις εποχές του χρόνου.

 

« από 2 »

 

Βίντεο με προορισμούς και όχι μόνο ΕΔΩ

Και επειδή δεν χωράνε όλες οι ομορφιές της Λακωνίας σε λίγες λέξεις , δείτε περισσότερους προορισμούς κάνοντας κλικ  ΕΔΩ 

Η κατηγορία μας ανανεώνεται συνεχώς με περισσότερους Λακωνικούς προορισμούς 

Επιμέλεια – Φωτογραφίες Alexandros Bougadis (Αλέξανδρος Μπουγάδης)
Δημοσιογράφος / Καλ. Φωτογράφος
Μέλος του Ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

 

 

χώρος διαφήμισης 

Alexandros Bougadis
Art Photographer
Μέλος του Ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου & Επιστημών Ελλάδος 

Φωτογραφήσεις – Βιντεοσκοπήσεις : Γάμων , Βαπτίσεων , Εκδηλώσεων , Προϊόντων
6909031174

 

 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

 

 

πηγές : clickatlife.gr , olivemagazine.gr , lifo.gr  , http://www.karyes.gr/

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: