Best of...Προορισμοί

Λακωνία πέρα από τον μύθο

8025{icon} {views}

Λακωνία ένας νομός με τεράστιο όνομα και αξία.

 

 

Σας καλωσορίζουμε στην Λακωνία στον ευλογημένο αυτό τόπο.

Η Λακωνία ορίζεται από δύο οροσειρές τον περήφανο Ταΰγετο δυτικά και τον κατάφυτο Πάρνωνα στα ανατολικά.
Ανάμεσά τους βρίσκεται η εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα , του μοναδικού μεγάλου ποταμού του νομού.

 

 

Σπάρτη – Κουμαντάρειος Πινακοθήκη

 

Οι ακτές της Λακωνίας βρίσκονται ανάμεσα στον Μεσσηνιακό και Λακωνικό κόλπο , καθώς και στο Μυρτώο πέλαγος. 

Η Λακωνία αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

 

 Studio Photography Alexandros Bougadis

Κοντά στις ακτές στο ανατολικό άκρο της εισόδου του Λακωνικού κόλπου  βρίσκεται το νησί της Λακωνίας και το μοναδικό κατοικήσιμο  της Πελοποννήσου ,  η Ελαφόνησος.

 

 

ΚΑΣΤΟΡΙ ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΥΛΩΝ

 

 

Στην Λακωνία γεννήθηκαν οι ομορφότερες γυναίκες του κόσμου οι Καρυάτιδες και η Ωραία Ελένη , εδώ υπήρξαν οι γενναιότεροι όλων , οι Σπαρτιάτες και ο Λεωνίδας , ο Λυκούργος , ο Μενέλαος καθώς και οι ήρωες του 1821 οι Μανιάτες ,ποιητές όπως ο Νικηφόρος Βρετάκος και Γιάννης Ρίτσος.

 

 

Καρυές

 

Η Σπάρτη , Ο Μυστράς , Η Μονεμβασία , Η Ελαφόνησος , το Γύθειο έδρα της Μάνης και ολόκληρη η περιοχή της , Ο Ταϋγετος , ο Πάρνωνας και πολλά ακόμα είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλον τον Κόσμο.

 

Λογγανικός ορεινό χωριό Ταΰγετου

 

 

Διαθέτει αρκετές  μοναδικές παραλίες , και παραδοσιακούς οικισμούς , τις περισσότερες για την Πελοπόννησο.

 

Γύθειο

 

Γύθειο
Γύθειο

Σπάρτη 

 

Σπάρτη

 

Σπάρτη

Η Σπάρτη είναι χτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία Σπάρτη και οι απαρχές της τοποθετούνται στις 20 Οκτωβρίου 1834 , όταν ο Βασιλιάς Όθωνας υπέγραψε το διάταγμα για την οικοδόμηση της νέας πόλης.
Τα σχέδια της πόλεως έκανε ο Βαυαρός γεωμετρητής Fr.Stauffert.

 

 

 

 

 

Μυστράς.

 

Ο Μυστράς μόλις 5 χλμ από την Σπάρτη κτισμένος σε λόφο του Ταΰγετου είναι γεμάτος από ιστορία.
Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στους καταλόγους της Unesco.

Το σημαντικότερο μνημείο της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής.

 

 

Ο Μυστράς είναι το 4 καλύτερο κάστρο της Ελλάδος  όπου μαζί με την Μονεμβασία που έχει την πρώτη θέση φέρνουν την  Λακωνία πρώτη  στην Πελοπόννησο στα 10 ωραιότερα κάστρα της Ελλάδος.



Μυστράς

 

 

 

Αναβρυτή ορεινό χωριό Ταΰγετου Δήμου Σπάρτης

 

 

Αναβρυτή Λακωνίας

 

Καρυές ορεινό χωριό Πάρνωνα Δήμου Σπάρτης.

 

 

Οι Καρυές το χωριό των Καρυάτιδων που βρίσκεται στον Πάρνωνα.
Η τοποθεσία κατοικείται και είναι γνωστή από την αρχαιότητα, με αναφορές τόσο στους κατοίκους της όσο και στο ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδος.

 

Καρυές
Καρυές

 

Το χωριό συνδέεται επίσης με τις Καρυάτιδες, δηλαδή τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες απεικονίζονται στο πασίγνωστο μνημείο που βρίσκεται στο Ερέχθειο της Ακρόπολης, καθώς και σε ομοίωμα που υπάρχει σε ύψωμα του οικισμού. Στη βυζαντινή περίοδο ονομάστηκε Μεγάλη Αράχοβα και κράτησε αυτή την ονομασία μέχρι τον 20ό αιώνα.

 

 

 

 

Μάνη Γύθειο.

 

Το σύγχρονο Γύθειο υψώνεται αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του αρχαίου Λαρυσίου όρους, που σήμερα ονομάζεται από τους ντόπιους «Ακούμαρος» ή «Κούμαρος», ακριβώς πάνω από το κυρίως λιμάνι, που θεωρείται το ασφαλέστερο της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου.

 

 

Ο Παυσανίας ως ετυμολογία του ονόματος παρουσιάζει στα «Λακωνικά» του την πεποίθηση των αρχαίων κατοίκων ότι σήμαινε «Γη των θεών», από την ομηρική λέξη τετράγυον «Γύον» (Γη) + θεός και αυτό από την παράδοση ότι κάποτε ο Ηρακλής και ο Απόλλων κατά το χτίσιμο της πόλης ήλθαν σε σύγκρουση εξ αιτίας του μαγικού τρίποδα του Μαντείου των Δελφών. Επειδή όμως ο αγώνας δεν αναδείκνυε νικητή, τελικά κατόπιν της μεταξύ τους συνδιαλλαγής αντί Ηρακλείας ή Απολλωνίας ονόμασαν την πόλη «Γη θεών» με συνέπεια να τιμώνται και οι δύο στην πόλη αυτή.

 

 

Μάνη Αρεόπολη.

 

Η Αρεόπολη είναι ιστορικός οικισμός, που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας, πατρίδα των Μαυρομιχαλέων.
Σε αυτόν τον χώρο συγκροτήθηκαν οι πρώτες ένοπλες ομάδες όπου και ύψωσαν πρώτοι τη σημαία της επανάστασης, στις 17 Μαρτίου 1821.

 

Αρεόπολη

 

Η Σημαία αυτή της Αρεόπολης ήταν λευκή και έφερε διάφορα εθνικά σύμβολα.
Διασώθηκε και εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.
Τοπική εθνική εορτή (αργία) είναι η παραπάνω ιστορική ημερομηνία όπου κατ΄ έτος μετά τη δοξολογία ακολουθεί αναπαράσταση του ξεσηκωμού εκείνης της ημέρας στον περίβολο του ιστορικού ναού.

 

 

 

 

Λιμένι

 

 

Κότρωνας

 

Κότρωνας

 

Κότρωνας Βίντεο

Πλύτρα Βίντεο 

 

 

Πλύτρα

 

Αρχάγγελος

 

Το εντυπωσιακό απολιθωμένο δάσος Λακωνίας

 

Μονεμβασία.

Είναι σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό. Η Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» ή το «πετρωμένο καράβι» του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που γεννήθηκε εδώ, σας φωνάζει για άμεση επιβίβαση για ένα ταξίδι στο χρόνο.

 

 

Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς.
Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασιάς βρίσκεται στο Βορρά.
Το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

 

 

Ελαφόνησος  ξεχωριστή και μαγευτική

 

 

Ελαφόνησος ,το γοητευτικό νησάκι απέναντι από τη Νεάπολη Λακωνίας ,η  Νεάπολη Βοιών ή Βάτικα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη.

Η Ελαφόνησος διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στη Ν. Λακωνία (80 περίπου επαγγελματικά σκάφη που δραστηριοποιούνται κυρίως στην γύρω θαλάσσια περιοχή, 40 ερασιτεχνικά και 20 λοιπά σκάφη).

Η αλιεία είναι παραδοσιακά η βασική επαγγελματική δραστηριότητα των Ελαφονησιωτών. Ως βασικός οικονομικός τομέας του νησιού απασχολεί περίπου 60-70 επαγγελματίες αλιείς, συντηρεί την τοπική αγορά και κατά τους θερινούς μήνες τροφοδοτεί αποκλειστικά τις τοπικές επιχειρήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

Ελαφόνησος Βίντεο

 

 

Η Ελαφόνησος που θεωρείται το νησί των πειρατών, γοητεύει και σαγηνεύει τους επισκέπτες με τα τουρκουάζ κρυστάλλινα νερά της, τις υπέροχες και καταπληκτικές παραλίες της, τους πανέμορφους ελαιώνες και την γοητεία του τοπίου της.

Αυτό το όμορφο νησί είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις μοναδικές και πολύ καθαρές παραλίες του.

 

Εκεί όπου σταματάει η λογική του ωραίου, αρχίζει η Ελαφόνησος. Εκεί όπου νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, βρίσκεται μπροστά στη διπλή παραλία του Σίμου… Ο παράδεισος βρίσκεται στη Λακωνία.

 

 

Κατά την διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα, η Ελαφόνησος ήταν βάση πειρατών και κουρσάρων. Μέχρι και σήμερα, η Ελαφόνησος αποτελεί το κύριο πέρασμα των πλοίων προς την ανατολική Μεσόγειο.

 

 

 

 

 

Βίντεο με Λακωνικούς προορισμούς κα όχι μόνο ΕΔΩ 

 

Τα Σπήλαια της Λακωνίας.

Σπήλαιο Καστανιάς Δήμου Μονεμβασίας.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας βρίσκεται καλά κρυμμένο στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, λίγα λεπτά από τη Νεάπολη. Η καταπράσινη ορεινή διαδρομή για το σπήλαιο ακολουθεί την ανατολική απόληξη του Πάρνωνα που σβήνει στο ακρωτήριο του Μαλέα.

 

 

 

Πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, το σπήλαιο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη. Τρία εκατομμύρια χρόνια χρειάστηκε η φύση για να δημιουργήσει τον απαράμιλλο λιθωματικό διάκοσμο και να πλάσει σώματα και μορφώματα μιας φαντασίας αμύθητης. Ανάμεσα στους θεόρατους κόκκινους και λευκούς «καταρράκτες», τις γιγάντιες πολύσχημες κολώνες, τις «κουρτίνες» και τα «σεντόνια» που ξεχύνονται σαν κέρινα ομοιώματα απ’ την οροφή, φωλιάζουν «χταπόδια» και «κοράλια», «ελεφαντάκια» και «μανιτάρια», «πουλιά» και καρικατούρες, «εξωτικά φυτά» και μνημειώδη πλάσματα.

Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης το περιέρχεται με μια διαδρομή 500 μ. Σπάνιες παρουσίες όπως δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, έχουν τον ιδιαίτερο τόπο τους στο σπήλαιο και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης. Με λίγη τύχη, ίσως να συναντήσετε έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, το τυφλό και κουφό δολιχόποδο.  Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

 

Μάνη Σπήλαιο Διρού Δήμου Ανατολικής Μάνης.

 

 

Στη δυτική ακτή της Λακωνικής χερσονήσου, στον ‘Ορμο του Διρού, βρίσκεται ένα από τα 60 και πλέον σπήλαια της μανιάτικης γης, αλλά και ένα από τα 10.000 καταγεγραμμένα σπήλαια της Ελλάδας.
Το Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Διρού είναι από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και ‘Αννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.
Η ύπαρξή του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του. Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα, ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση.
Το μήκος των επισκέψιμων διαδρόμων του σπηλαίου είναι 3100μ. (σύμφωνα με το ΥΠ.ΠΟ.Τ.), εκ των οποίων τα 300μ. είναι χερσαία.
Η ξενάγηση στο θαλάσσιο τμήμα πραγματοποιείται με βάρκες. Εδώ, αν είστε τυχεροί και σας αναλάβει βαρκάρης με γνώσεις και διάθεση, θα απολαύσετε την ξενάγηση˙ ειδάλλως, η περιήγηση θα είναι βουβή, με τον ενθουσιασμό σας να περιμένει κάποιες πληροφορίες, αλλά η προσμονή να μην ικανοποιείται.
Η πραγματική τουριστική διαδρομή σήμερα είναι 1,5 χλμ., εκ των οποίων το 80% είναι λιμναία (με βαρκάκι) και το υπόλοιπο 20% (300 μέτρα) γίνεται με τα πόδια. Η συνολική βόλτα στο σπήλαιο για εμάς τους τουρίστες διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

 

 

Α. Ειρήνη – Το μικρό Άγιο Όρος στη Νεάπολη Λακωνίας

 

 

 

Η Ιστορία της Λακωνίας διαγράφεται σε κάθε βήμα που κάνετε , όσο για την ομορφιά της απερίγραπτη και μοναδική.

Η Λακωνία  τόπος γεμάτος Ιστορία , Πολιτισμό και απέραντη ομορφιά.
Σε πολλά μέρη δεν έχουμε αναφερθεί γιατί δεν είναι δυνατόν σε λίγε λέξεις να αναφέρουμε τα πάντα.

Σας περιμένουμε να ανακαλύψετε τις ομορφιές της και πολλά ακόμα.

 

 

Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα. Δ. Σπάρτης

 

 

 

 

Σκουτάρι

 

Όλες οι φωτογραφίες μας παρέχονται και σε μορφή κάρτας (Cart Postal ) , κούπα ή εκτυπωμένες σε καμβά
Περισσότερες πληροφορίες στο email voicesparta@gmail.com ή στα τηλέφωνα 2731181250 , 6909031174.

Διατίθεντο και για καταστήματα (βιβλιοπωλεία – είδη δώρων , τουριστικά) 

 Studio Photography Alexandros Bougadis

Όθωνος Αμαλίας 59 Σπάρτη 

 

« από 2 »

 

 

 

 

 

 

 

Και επειδή δεν χωράνε όλες οι ομορφιές της Λακωνίας σε λίγες λέξεις , δείτε περισσότερους προορισμούς κάνοντας κλικ ΕΔΩ 

Βίντεο με Λακωνικούς προορισμούς και όχι μόνο ΕΔΩ 

Η κατηγορία μας ανανεώνεται συνεχώς με περισσότερους Λακωνικούς προορισμούς 

Επιμέλεια – Φωτογραφίες Alexandros Bougadis (Αλέξανδρος Μπουγάδης)
Δημοσιογράφος / Βραβευμένος Φωτογράφος
Μέλος του Ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

 

 Studio Photography Alexandros Bougadis

Εκτυπώσεις Φωτογραφιών και από Κινητά Τηλέφωνα

Φωτογράφηση – Βιντεογράφηση : Γάμων , Βαπτίσεων , Εκδηλώσεων

 

 

 

 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

 

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: