Λακωνία. Παναγία Λαγκαδιώτισσα στο Παρόρι.
Παναγία Λαγκαδίώτισσα λίγο έξω από την Σπάρτη στα 6 χλμ και δίπλα από την Βυζαντινή Καστροπολιτεία του Μυστρά βρίσκεται το χωριό Παρόρι.
Για να πάτε υπάρχουν δύο διαδρομές. Η μία είναι Σπάρτη – Μυστράς – Παρόρι και η άλλη είναι Σπάρτη – Αγ. Ιωάννης – Παρόρι. Όποια και να πάρετε δεν θα κάνετε πάνω από 10 λεπτά από την Σπάρτη.
Μιαν ανάσα έξω από το Παρόρι και με μια βουτιά χωρίς ανάσα στους πρόποδες του Πενταδάχτυλου ή αλλιώς του αρσενικού όρους Ταΰγετου ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία τη Λαγκαδιώτισσα.
“Ε και;” θα μου πεις…. “Ε κάνε το” θα σου πω εγώ “και θα δεις ότι αξίζει”.
Δεν θα χρειαστείς πάνω από είκοσι λεπτά πεζοπορίας από το δρόμο που θα αφήσεις το αυτοκίνητο σου για να φτάσεις στο εκκλησάκι που έχει κρυφτεί κυριολεκτικά μέσα στην κόκκινη κοιλιά του βράχου. Η παράδοση θέλει τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να κάνει τη διαδρομή του μονοπατιού μέχρι το εκκλησάκι για να λειτουργηθεί και να πάρει δύναμη πριν ξεκινήσει για το μεγάλο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη το 1449.
Αν κάνεις τη διαδρομή άνοιξη θα χορτάσεις χρώματα, ομορφιές και αγριολούλουδα. Αν ξεκινήσεις να περπατήσεις το μονοπάτι φθινόπωρο θα χορτάσουν τα μάτια σου από το χρυσοκίτρινο χρώμα που παίρνει ο Ταΰγετος κατά τόπους λίγο πριν παραδοθεί στο χειμώνα. Όποτε όμως κι αν αποφασίσεις να γνωρίσεις λίγο από αυτή την ομορφιά η διαδρομή αλλά και ο προορισμός θα σε ανταμείψουν εξίσου.
Η Παναγία η Λαγκαδιώτισσα χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.
Το Νοέμβριο του 2017 και σε αρκετά φανερά σημεία κατά μήκος της διαδρομής Ε4 τοποθετήθηκαν μικρά κλουβιά (μελίσσια) με σκοπό οι άγριες μέλισσες να χτίσουν εκεί τα δίχτυα τους ώστε να προστατευτούν το χειμώνα. Τα υλικά που υπάρχουν μέσα στα κλουβιά είναι νεκρό ξύλο και φυτικός βλαστός, έτσι όπως ακριβώς υπάρχουν και στη φύση. Τη δράση έχει αναλάβει το ελληνογερμανικό πρόγραμμα νέων Bb(e) wild & free. Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία των άγριων μελισσών που κινδυνεύουν.
- Κείμενο Ελένη Βλάχου
αρθρογράφος https://karidotsouflo.gr/ - Επιμέλεια – Φωτογραφίες Studio Photography Alexandros Bougadis
Μέλος του ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου και Επιστημών Ελλάδος
Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice
youtube channel
Instagram
twitter