Μάνη. Με δύο μέτωπα ενεργά το πρωί της Τρίτης 4-7-2017

813{icon} {views}

 

Δύο ενεργά μέτωπα το πρωί της Τρίτης στην Μάνη ,το ένα μέτωπο βρίσκεται στο χωριό Κοκκάλα και το άλλο στο Παρασυρό.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας στην Κοκκάλα. Η φωτιά έκαιγε όλη την νύχτα και είναι εκείνη που έχει συγκεντρώσει την μεγαλύτερη προσοχή των πυροσβεστών, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν οι οικισμοί Νυμφίο και Κοκκάλα, αλλά για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν για λίγο οι ένοικοι δύο ξενοδοχείων που λειτουργούν στην περιοχή.
Όμως, όπως ανέφερε στην συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης, έπειτα από λίγη ώρα οι ένοικοι των ξενοδοχείων επέστρεψαν στα δωμάτιά τους.

Στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν αυτή τη στιγμή 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 29 άτομο πεζοπόρο, ενώ τις προσπάθειες ενισχύει από αέρος ένα πυροσβεστικό CL-215.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής και το μέτωπο στον Παρασυρό, όπου βρίσκονται 30 Πυροσβέστες με 12 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο.

Τη Δευτέρα τέθηκε υπό έλεγχο το μεγάλο μέτωπο στον Κότρωνα της Μάνης που έκαψε 15 σπίτια και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε Κότρωνα και Σκουτάρι, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχουν καεί περίπου 15 σπίτια, ένας μεγάλος ελαιώνας, που η ετήσια παραγωγή του σε ελαιόλαδο φθάνει τους περίπου 300 τόνους, ενώ όλη η έκταση που έχει καεί, φθάνει τα 35.000 στρέμματα». Επίσης, είπε ότι έχουν καεί αρκετές κυψέλες με μελίσσια, καθώς και ζώα.

Όσον αφορά στους παραθεριστές που απομακρύνθηκαν το βράδυ της Κυριακής (2/7) από παραλιακή περιοχή δίπλα από τον Κότρωνα, ο Πέτρος Ανδρεάκος είπε ότι «τους φιλοξενήσαμε, ως δήμος, στο Γύθειο και φροντίσαμε να επιστρέψουν στην περιοχή που έκαναν διακοπές, ώστε να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά δεν έχω ενημερωθεί, αν παρέμειναν στην περιοχή ή αποχώρησαν».

Ακόμη, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης ανέφερε σχετικά με τη φωτιά στον Κότρωνα, ότι «το πρωί της Κυριακής η φωτιά είχε τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ήταν τελείως αδικαιολόγητη η συνέχισή της».

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι. Αρχικά, η φωτιά φέρεται να ξέσπασε από μετασχηματιστή σε κολώνα της ΔΕΗ.

Επίσης ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος κινδύνεψε από τις φλόγες ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα, με το αυτοκίνητό του.
Με την βοήθεια των πυροσβεστών πρόλαβε να εγκαταλείψει έγκαιρα το όχημα, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

githeio-clik

You may also like

Κοινοποίηση: