Λακωνία

Μήνυση κατά πάντων υπευθύνων από την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας για τις πυρκαγιές στην Μάνη.

2071{icon} {views}

Σήμερα 4 Ιουλίου η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα Αδαμαντία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου κατά παντός υπευθύνου για την πρόκληση των πρόσφατων πυρκαγιών στη Μάνη.

 

 

ΜΗΝΥΤΗΡΙΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑ (επί σκοπώ διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση τυχόν τελεσθέντων ποινικών αδικημάτων).
Αδαμαντίας Τζανετέα  του Αντωνίου
Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας
Σπάρτη 04 – 07 – 2017

 

Ενώπιον της κας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Γυθείου .

Αξιότιμη κα Εισαγγελεύ,

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες ενός αποτρόπαιου εγκλήματος κατά της  φυσικής  μας κληρονομιάς και δη κατά του πρωτογενούς φυσικού περιβάλλοντος (αγροτικής και δασικής μορφής) εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και έχει πλήξει κατάφορα τις τοπικές κοινότητες Κότρωνα, Κοκκάλας,  Σκουταρίου,  Νύμφης κ.λ.π.

Όπως γνωρίζετε πυρκαγιά η είναι έκρηξη φωτιάς σημαντικής και ασυνήθους έκτασης που έχει την τάση εξάπλωσης και δεν μπορεί να κατασβησθεί εύκολα.

Ο εμπρησμός εκ προθέσεως  είναι ένα από τα πλέον αποτρόπαια  ποινικά αδικήματα που εντάσσεται εις τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα και τιμωρεί αυτόν που προξενεί με πρόθεση πυρκαγιά.

Μάλιστα όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά δυνάμενη να προκαλέσει κίνδυνο για άνθρωπο τιμωρείται με κάθειρξη. Επίσης όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή  δασική έκταση, κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 1 και 2 Ν 998/79 ή σε έκταση που έχει κηρυχθεί δασική ή αναδασωτέα κατά την έννοια της παρ. 5 του ιδίου άρθρου, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και με χρηματική ποινή από 15.000 ευρώ ως 150.000 ευρώ. Αν η πράξη τελέστηκε κακόβουλα ή από ιδιοτέλεια ή η έκταση που κάηκε είναι ιδιαιτέρα μεγάλη επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Κα Εισαγγελεύ: Ως Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας που ζω από κοντά όλες αυτές τις ημέρες το δράμα των ανθρώπων που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά, η οποία μαίνεται ακόμα στο Δήμο Ανατολικής Μάνης – παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αρμοδίων αρχών για τον έλεγχο και την κατάσβεσή της – έχω έννομο συμφέρον να ζητήσω να διερευνηθεί, κατά πόσον η εξάπλωσή της είναι προϊόν εσκεμμένης εγκληματικής ενέργειας κακόβουλων προσώπων που την προκάλεσαν από ιδιοτέλεια και κακοβουλία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν υστερόβουλους και ιδιοτελείς ή όποιους άλλους διαστροφικούς τους σκοπούς.

Η πρωτοβουλία μου  έχει έναυσμα τα ερωτηματικά και τον προβληματισμό αρμοδίων και μη προσώπων  που επιστηρίζονται  στο γεγονός, ότι οι εστίες της πυρκαγιάς ήταν ταυτόχρονες και πολλές γεγονός που δεν δικαιολογείται.

Παρακαλώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας κατ’ άρθρον 31 ΚΠοινΔ να διενεργήσετε προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση τυχόν τέλεσης υπ’ αγνώστων, του καταγγελλομένου δια της παρούσης μου ποινικού αδικήματος  του εμπρησμού εκ προθέσεως, απ’ το οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, αλλά και κίνδυνος για άνθρωπο (264 ΠΚ), όσον και προς διακρίβωση του ποινικού αδικήματος του εμπρησμού δάσους εκ προθέσεως και δη από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία κατά έκτασης ιδιαίτερα μεγάλης (265 ΠΚ) παραγγέλλοντας όλες τις κατά την κρίση Σας αναγκαίες ενέργειες προς διακρίβωση των εδώ καταγγελλομένων.

Πεπεισμένη πλήρως ότι η ανταπόκρισή Σας θα είναι άμεση, αναμένω τις ενέργειές Σας, τονίζοντας ότι εφόσον κληθώ είμαι πρόθυμη να καταθέσω με λεπτομέρεια κάθε στοιχείο και πληροφορία που διαθέτω ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.

 

Μετά Τιμής

Η συντάξασα την παρούσα μηνυτήρια – αναφορά

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας

Αδαμαντία Τζανετέα

 

You may also like

Κοινοποίηση: