Επικαιρότητα.

Μαζικό «όχι» από εργαζόμενους όλης της χώρας στο εργασιακό νομοσχέδιο

 

Ένα βροντερό «όχι» στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είπαν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη πολιτικών κομμάτων στη διάρκεια των μαζικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Δεκάδες Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για την προστασία του 8ωρου και κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά , που διαδήλωσαν στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης 10.6.2021.

Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «αντεργατικό έκτρωμα» και απαίτησαν να μην προχωρήσει η ψήφισή του στη Βουλή.

Στην Αττική η συμμετοχή ιδιαίτερα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν μαζική και πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές πορείες με παλμό και συνθήματα κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, χωρίς να σημειωθούν παρατράγουδα και εντάσεις.

Στην απεργία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.

Επίσης συμμετείχαν και οι αρχηγοί των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων.

Παρόντες στις συγκεντρώσεις για την απεργία ήταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας , ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά,  ,  αλλά και ο επικεφαλής του ΜεΡα25Γ. Βαρουφάκης.

 

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  1. Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις.
    Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης.
  2. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.
  3. Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82. Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!!
  4. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.

 

Απεργία κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε στην Σπάρτη

 

 

 

 

χώρος διαφήμισης 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

You may also like

Κοινοποίηση: