Μανιάτικη Παραδοσιακή Γαστρονομία.

717{icon} {views}

Η Μάνη είναι ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου που εκτείνεται στη χερσόνησο του Ταϋγέτου.

 

 

Γεωγραφικά η κυρίως Μάνη ή Μέσα Μάνη, όπως ονομάζεται τοπικά, ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο.
Χωρίζεται σε δύο Δήμους , το Δήμο Ανατολικής Μάνης Λακωνίας με έδρα το Γύθειο και το Δήμο Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας με έδρα την Καρδαμύλη . Ιστορική έδρα η Αρεόπολη Λακωνίας.
Η Μέσα Μάνη διακρίνεται με βάση την κατά μήκος κορυφογραμμή στην Ανατολική Μάνη ή προσηλιακή Μάνη, που βλέπει προς το Λακωνικό Κόλπο και στη Δυτική Μάνη ή απόσκερη ή αποσκιερή Μάνη, που βλέπει στο Μεσσηνιακό Κόλπο.

 

Η μανιάτικη μαγειρική, με την ποικιλία και την ποιότητα των υλικών της, με τους σοφούς, ευεργετικούς συνδυασμούς και τη γνώση αιώνων, απολαμβάνει προνομιακή θέση στις προτιμήσεις ντόπιων και επισκεπτών.

 

Τα τελευταία χρόνια, ανήσυχοι και δημιουργικοί μάγειρες & σεφ, δουλεύοντας με τοπικά προϊόντα πάνω σε παραδοσιακές συνταγές, κερδίζουν τις γευστικές μας εντυπώσεις, αναδεικνύοντας ευφάνταστα, απλά, καθημερινά πιάτα της μανιάτικης κουζίνας.

 

Στη Μάνη εκτός από κρέας και φρέσκο ψάρι, θα βρείτε τα προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας, όπως σύγκλινο, λουκάνικα, μέλι θυμαρίσιο και ανθέων εξαιρετικής ποιότητας, γεύσης και αρώματος, παξιμάδια, χυλοπίτες, τραχανά, αλάτι, τυρί, κάπαρη, δίπλες, παστέλι, παραδοσιακές πίτες και το εξαιρετικό ούζο. Μην ξεχάσετε να γευτείτε τα γλυκά του κουταλιού.

Όλα αυτά τα είδη διατροφής υπάρχουν σε κάθε μανιάτικο σπίτι και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα.

 

Μερικές από τις γεύσεις της Μάνης.

Γαλόπιτα (γαλατόπιτα): Η γλυκιά πίτα που συνήθιζαν να φτιάχνουν το Πάσχα με γάλα και αλεύρι και αυγά, αρωματισμένη με μπόλικη κανέλλα.
Δίπλες: Ξακουστές για κεράσματα σε γιορτές, γάμους, γεννήσεις συμβολίζουν την χαρά και την αφθονία. Φτιαγμένες με αφράτη ζύμη (αλεύρι και αυγό) μέλι, κανέλλα και χοντροτριμμένα καρύδια.

Καγιανάς: Πρόκειται για ένα γρήγορο φαγητό. Φρέσκιες ντομάτες που μέσα ρίχνουν αυγά αφότου τα έχουν χτυπήσει και στη συνέχεια βάζουν τυρί φέτα. Συνήθως προσθέτουν λουκάνικο ή σύγκλινο.

Κόκκορας κοκκινιστός: Χαρακτηριστικό πιάτο, συνήθως το έφτιαχναν τις Κυριακές και σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Το συνοδεύουν με χοντρά μακαρόνια και ντόπια μυτζήθρα.

Κρεμμύδες: Αγριόχορτο που βρίσκεται κυρίως μόνο σε ένα χωριό στο Δρυ. Μοιάζει με φύλλο χλωρού σκόρδου και έχει γεύση και μυρωδιά κρεμμυδιού εξ’ ου και το όνομά του. Το κάνουν πίτα και πιτάκια. Δοκιμάστε τα κρεμμυδοπιτάρια του χωριού Δρυ.

Λαλάγγια ή Τηγανίδες: Τηγανιτή ζύμη που συνήθως έφτιαχναν εθιμικά δύο φορές το χρόνο (Χριστούγεννα – Φώτων). Σήμερα τις βρίσκετε σχεδόν παντού. Η ουδέτερη γεύση τους προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού τους με αλμυρό ή γλυκό, αλμυρού πασπαλισμένο με τριμμένη φέτα ή ξηρή μυζήθρα, γλυκού με μαρμελάδες ή μέλι.

 

 

Σύγκλινο: Το σύγκλινο τρώγεται αυτούσιο ως μεζές, είτε το μαγειρεύουν και το βάζουν στα λαδερά, στον καγιανά, είτε το φτιάχνουν με αυγά ή με τραχανά. Συνήθως το ψήνουν κομμένο σε κομμάτια στο τηγάνι με λίγο από το λίπος του ή λάδι.

Τυρόπιτα: Πίτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, με φρέσκο τυρί και άνηθο. Την έφτιαχναν κυρίως το Πάσχα, κάτι που συνηθίζεται έως και σήμερα.

Χοιρινό με σέλινο, φρικασέ: Παραδοσιακό φαγητό που έφτιαχναν και συνεχίζουν να φτιάχνουν έως και σήμερα, τα Χριστούγεννα από κομμάτια, συνήθως, σπάλα; οικόσιτου χοίρου. kpmanis.gr

 

 

Συνεχή  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσ

You may also like

Κοινοποίηση:

Ακολουθήστε μας στα social media

Αποκτήστε το ημερολόγιο 2021 με 13 φύλλα Λακωνικού τοπίου , πληροφορίες 6909031174