Μεταξύ ανεργίας και φτώχειας χιλιάδες εργαζόμενοι

Χιλιάδες είναι οι θέσεις εργασίας που χάνονται λόγο covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα.
Έχει επισημανθεί ότι  εργαζόμενοι στενάζουν οικονομικά, την ώρα που πολλές τοπικές επιχείρήσεις είναι σε αδιέξοδο.

Αποτέλεσμα της κατάστασης με τον κορωνοϊό είναι να υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που αναζητούν μια δουλειά και έρχονται αντιμέτωποι με έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Αρκετοί εργαζόμενοι , εργάζονται υπό  συνθήκες γαλέρας , είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν πάρα πολλοί με ωράρια εξανλτητικά, σε συνθήκες ακατάλληλες και με μισθούς πείνας, με συνέπεια τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά να καταρρέουν , όσο παραμένουν στην εργασία τους , χωρίς να ξέρουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα , αν θα είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι. 

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους άνεργους , το τελευταίο διάστημα μόνο κλειστές πόρτες βρίσκουν, αφού λόγω της πανδημίας, οι εργοδότες πιο εύκολα απολύουν, παρά προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους.


Η Κυβέρνηση δίνει ελάχιστα στους ανέργους , που αρκετοί δεν μπορούν πλέων να ζήσουν την οικογένεια τους , ζητούν περισσότεροι οικονομικοί στήριξη και μέτρα για όλους τους εργαζόμενους που έχασαν και χάνουν καθημερινά την εργασία τους λόγο της πανδημίας.

Τη ζοφερή αυτή εικόνα, σαφέστατα επηρεασμένη από τις δραματικές συνέπειες την πανδημίας κορωνοϊού στην εγχώρια αγορά εργασίας, περιγράφει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην ετήσια έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο για «πρωτοφανή ύφεση», χειρότερη από την κρίση χρέους που έπληξε τη χώρα, που έχει επιφέρει «σοκ στην απασχόληση» και οδηγεί σε  «φτωχοποίηση των εργαζομένων».

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά πως η ανεργία θα κυμανθεί στο τέλος του 2020 στο 21,2%, με το κόστος απώλειας εργασίας να διατηρείται σημαντικά υψηλά.

 

You may also like

Κοινοποίηση: