Με επιτυχία η ημερίδα με θέμα “η κρυμμένη αυτοκτονικότητα της Ελληνικής κοινωνίας”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη πόλη μας η ημερίδα με θέμα«Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», την Τετάρτη 8 Μαίου 2019, από το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκρονίας του Φορέα «ΚΛΙΜΑΚΑ».

 

 

Η ημερίδα περιελάμβανε δύο ενότητες:

Το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, γιατρούς και νοσηλευτές της περιοχής μας οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από εξειδικευμένους επιστήμονες της οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ» στην αντιμετώπιση της αυτοκτονίας και ιδιαίτερα πάνω σε πρωτόκολλα πρώιμης αναγνώρισης ψυχοπαθολογικών καταστάσεων και αυτοκτονικού ιδεασμού καθώς και ορθής παρέμβασης και διαχείρισης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, διεξήχθη ανοιχτή  ομιλία- διάλογος με τους παρευρισκόμενους πολίτες όπου έγινε μια προσπάθεια προσέγγισης του φαινόμενου από επιστημονική σκοπιά κοινωνιολογική και ψυχολογική. Αναφέρθηκαν οι ποικίλοι παράγοντες που ευθύνονται για τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονίας (επισφάλεια, παθογένεια, οικονομική κρίση κ.α). Παράλληλα οι ομιλητές προσπάθησαν να ενδυναμώσουν το κοινό στα πλαίσια του δυνατού, στην αναγνώριση κάποιων ψυχοπαθολογικών καταστάσεων που μπορεί να συνδέονται με την αυτοκτονία (π.χ κατάθλιψη), αποδημώντας τα κοινωνικά στερεότυπα και τη συχνά στρεβλή αντίληψη που υπάρχει γύρω από τις ψυχικές ασθένειες, με στόχο την αποστιγματοποίηση των ψυχικά ασθενών και την εξωστρεφή αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από την πλευράς τους και τους οικείους τους.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη λειτουργία της 24ωρης γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 και το μήνυμα που βγήκε:

«Όταν νιώθεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα……υπάρχει βοήθεια»

 

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: