Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα ο εσπερινός της Μεγάλης Δευτέρας

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τελέσθηκε ο εσπερινός της Μεγάλης Δευτέρας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. , τηρώντας όλα τα μέτρα για την προστασία κατά της πανδημίας. 

 

 

 

Η Μεγάλη Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη των Αγίων παθών του Χριστού, τα οποία συνεχίζονται όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, με κατάληξη την Ανάσταση και το Πάσχα. Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα του λόγο.

Το απόγευμα προς βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, όπως και της Κυριακής των Βαΐων, αλλά και της Μεγάλης Τρίτης, ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Όρθρος της επόμενης μέρας και το Μεγάλο Απόδειπνο λίγο νωρίτερα τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ τα πρωινά γίνεται η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
Τα τροπάρια που ψέλνονται είναι το “Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται” και το “Τὸν Νυμφῶνὰ σου βλέπω”.

 

 

Η ακολουθία της Μεγάλης Δευτέρας

Παράλληλα, στη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας περιλαμβάνεται και η ιστορία της άκαρπης συκιάς που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. Ο Χριστός περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη ημέρα της εισόδου του, είδε μια μεγάλη συκιά με καταπράσινο φύλλωμα και την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο, όμως διαπίστωσε ότι η συκιά  δεν είχε καθόλου καρπούς.

 

 

Τότε ο Ιησούς απευθυνόμενος στο δέντρο είπε : «Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα και εξηράνθη παραχρήμα η συκή» και η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε και γι’ αυτό λέγεται καταραμένη συκιά ή ξηρανθείσα συκιά. Η ιστορία της άκαρπης συκιάς συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων της εποχής και την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν φαινομενικά ενάρετοι, αλλά πρακτικά άκαρποι από καλά έργα.

 

Αλέξανδρος Μπουγάδης 

 

Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών στον Ι. Ναό Οσίου Νίκωνος Σπάρτης

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μ. Εβδομάδας Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης

 

Βίντεο με ευχές από το Μητροπολίτη Μάνης πατώντας ΕΔΩ
Βίντεο με Πασχαλινές ευχές 2021 από αιρετούς της Λακωνίας ΕΔΩ
Ευχές για το Πάσχα από αιρετούς και συλλόγους

 

 

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα 

χώρος διαφήμισης 

Alexandros Bougadis
Art Photographer
Μέλος του Ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου & Επιστημών Ελλάδος 

Φωτογραφήσεις – Βιντεοσκοπήσεις : Γάμων , Βαπτίσεων , Εκδηλώσεων , Προϊόντων
6909031174

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

You may also like

Κοινοποίηση: