Μισός ο μισθός του Έλληνα στον ιδιωτικό τομέα σε σύγκριση με την ευρωζώνη.

306{icon} {views}
Αποτέλεσμα εικόνας για Μισός ο ελληνικός μισθός
Η κρίση έχει μειώσει το εργασιακό κόστος για τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, το οποίο πλέον διαμορφώνεται σχεδόν στο μισό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι μάλιστα υψηλότερο μόνο από αυτό των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, της Πορτογαλίας και της Μάλτας. Αυτό δείχνει πόσο πολύ έχουν υποχωρήσει οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Οπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat για ολόκληρο το 2016, το μέσο ωριαίο μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα για όλη την οικονομία, με εξαίρεση τη γεωργία και τον δημόσιο τομέα, διαμορφώθηκε σε 14,2 ευρώ. Το μισθολογικό κόστος προκύπτει από τους μισθούς και τα ημερομίσθια, αλλά και από τα μη μισθολογικά κόστη, όπως είναι οι κοινωνικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες. Το 2008 το κόστος αυτό στην Ελλάδα ήταν 16,7 ευρώ και το 2004 15,3 ευρώ. Το 2016 το ωριαίο μισθολογικό κόστος στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 29,8 ευρώ και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση στα 25,4 ευρώ. Το μη μισθολογικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα αναλογούσε στο 24,2% το 2016, που είναι τα ίδια σχεδόν επίπεδα (23,9%) με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ακόμη την τεράστια ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για σύγκλιση. Είναι ενδεικτικό ότι το μισθολογικό κόστος ανά ώρα εργασίας στη Δανία είναι 42 ευρώ, το υψηλότερο σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ στη Βουλγαρία, που είναι ουραγός στο σχετικό πίνακα, δεν ξεπερνά τα 4,4 ευρώ.

You may also like

Κοινοποίηση: