Μονεμβασία Το «Γιβραλτάρ της ανατολής»

4161{icon} {views}


dsc00307-2-1024x682

Η Μονεμβασία είναι μικρή ιστορική πόλη της Λακωνίας. Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις.

Μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της βρίσκεται μια καλοδιατηρημένη πολιτεία που την κάνει μοναδική στον κόσμο έχωντας κατακτήσει αρκετές φορές την πρώτη θέση σε πολλούς ταξιδιωτικούς  οργανισμούς.

Η Μονεμβασία είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδος που διακρίθηκε σε όλο τον κόσμο με την δεύτερη θέση ώς ένα απο τα ποιο εντυπωσικά (παράξενα) μέρη του κόσμου.

 

Το κεντρικό καλντερίμι που ξεκινά από την πύλη του Κάστρου σε οδηγεί στα σημαντικότερα αξιοθέατα αλλά και στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα που είναι συγκεντρωμένα κατά μήκος του. Από την κεντρική πλατεία με το κανόνι, την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού και το Αρχαιολογικό Μουσείο ξεκινά το καλντερίμι για το Επάνω Κάστρο ή Γουλά, το δεύτερο οικισμό. Αξίζει η ανηφόρα ανάμεσα στις ροδιές και τις χουρμαδιές και μόνο για τη θέα από τα τείχη του Επάνω Κάστρου, μπροστά από την επιβλητική εκκλησία της Αγίας Σοφίας.  Τα ξενοδοχεία εντός του Κάστρου είναι μικροί ξενώνες που στεγάζονται σε παλιά, διατηρητέα κτίρια.

 

dsc07010

 

Η νέα πόλη, η Γέφυρα, δεν διαφέρει από οποιοδήποτε νεόχτιστο παραλιακό θέρετρο, εκτός ίσως από το γεγονός ότι προσφέρει θέα στο Κάστρο. Θα βρείτε τα πάντα: ξενοδοχεία, ταβέρνες, μαγαζιά, ζαχαροπλαστεία, τράπεζες. Η αμμουδερή παραλία της είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Στην Μονεμβασία παράγονται πολλά παραδοσιακά γλυκά της περιοχής όπως το περίφημο Αμυγδαλωτό Μονεμβασιάς, οι διάσημοι σαμουσάδες, δίπλες, κουραμπιέδες, μελιτίνια και ραφιόλια. Μην ξεχάσετε να τα γευστείτε αλλά και να πάρετε μαζί σας.

Στην Μονεμβασία μπορείς να πας όλες τις εποχές του χρόνου γιατί κάθε εποχή δίνει την δική της μαγική εικόνα. H Μονεμβασία  αποτελεί ένα τόπο ιστορικής σημασίας και απαράμιλλης ομορφιάς.

Πώς θα πάτε μέσω Εθνικής οδού Αθηνών -Κορίνθου-Τριπόλεως-Σπάρτης και μετά κατεύθυνση προς Γύθειο περίπου 13 χλμ από την Σπάρτη ακολουθείτε δεξιά προς Μονεμβασία απέχει από την Σπάρτη 87 χλμ και από Αθήνα 300 χλμ περίπου 3 ώρες και 40 λεπτά.

 

Φωτογραφίες Αλέξανδρος Μπουγάδης

 

You may also like

Κοινοποίηση: