Μουσείο φωτογραφικών μηχανών “Ένα μαργαριτάρι-απόλυτος προορισμός” στο Μυστρά

995{icon} {views}

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ “ΤΑΚΗ ΑΪΒΑΛΗ” ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ.

 

 

Ένα μαργαριτάρι-απόλυτος προορισμός για κάθε φωτογράφο! και όχι μόνο…

της Υπαπαντής Σωτηρία

Ένα διαφορετικό μουσείο έχει συσταθεί και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στον δήμο Σπάρτης και συγκεκριμένα στον Μυστρά, γενέτειρα του συλλέκτη-φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή, το όνομα του οποίου φέρει.

 

Πρόκειται για το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών, το οποίο δημιουργήθηκε από τη δωρεά της προσωπικής συλλογής του γνωστού φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή, που θεωρείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών.

 


Ο συλλέκτης ξεκίνησε τη συλλογή του στα μέσα της δεκαετίας του ’40 όταν ο πατέρας του, ερχόμενος από την Αμερική, του έκανε δώρο μια μικρή φωτογραφική μηχανή Kodak 1Α τύπου pocket του 1923, η οποία έμελλε να τον οδηγήσει στον χώρο της φωτογραφίας.
Στη συλλογή του συγκαταλέγονται χαρακτηριστικά μοντέλα των εταιριών Kodak, Agfa, Ansco, Argus, Coronet, Zeiss Ikon, Bilora, Dacora, Ferrania, Minolta, Ilford, Yashica, Nikon, Canon, Olympus, Mamiya, Polaroid, Zenit, Gomz, Practica, Fed, Lomo, μαζί με αεροφωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από τον αμερικανικό στρατό, για τη δημιουργία χαρτών ή τη φωτογράφιση ολόκληρων περιοχών.
Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 1.000 φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες του χάρισαν το 2001 μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness

 

Ο Τάκης Αϊβαλής γεννήθηκε το 1934, σπούδασε στην Αμερική και τη Γερμανία και εργάστηκε ως φωτογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες και μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Φωτογράφων Ελλάδος Δημιουργικής Φωτογραφίας και μέλος του μουσείου της Kodak στη Νέα Υόρκη. Το 2006 συνέγραψε και εξέδωσε το φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα «Μυστράς: Ταξίδι στο χρόνο», το οποίο, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έτυχε πολύ καλής ανταπόκρισης.

 

 

Σε έναν όμορφα στημένο και προσεγμένο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένα ένα τα εκθέματα, τα οποία πραγματικά συντελούν στο να παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών.
Μικρού, μεσαίου και μεγάλου φορμά μηχανές, τρίποδα, φωτόμετρα………..και όχι μόνο! 
Ιδιαίτερα συναισθηματικής αξίας, για όσους φωτογράφους ασχολούνται και με την αναλογική φωτογραφία ,η στιγμή που εισέρχονται στο τμήμα του ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ,όπου εκτίθεται ο αντίστοιχος εξοπλισμός.

 

Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους συντελούν στην συντήρηση του χώρου, αλλά και την ανάδειξή του.

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  09:00 – 14:00
Στοιχεία επικοινωνίας μουσείου
Μυστράς, 23100, τηλ. Επικοινωνίας: 27310 81085
είσοδος ελεύθερη

Υπαπαντή Σωτηρία Ευχαριστώ των Αλέξανδρο Μπουγάδη για την υπέροχη ξενάγηση στο μουσείο και το Spartavoice.gr για την δημοσίευση του άρθρου και των φωτογραφιών

Το Spartavoice.gr ευχαριστεί την Υπαπαντή Σωτηρία φωτογράφο (Αθήνας) για την παραχώρηση των φωτογραφιών.
Δεν επιτρέπεται καμία αναδημοσίευση των φωτογραφιών 

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: