Νάσος Ηλιόπουλος : η ΝΔ φέρνει απλήρωτα 10ωρα και διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς

«Με τις ψήφους της ΝΔ , τα απλήρωτα 10ωρα και η εργοδοτική αυθαιρεσία έγιναν νόμος του κράτους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Είπε ειδικότερα ότι «πυρήνας του νομοσχεδίου που ψήφισε χθες η ΝΔ είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες γίνονται πλέον ο κανόνας και οδηγούν κατευθείαν σε μειώσεις μισθών».
Πρόσθεσε ότι «είναι κοινή λογική πως όταν έχουμε 17% ανεργία, ατομική σύμβαση εργασίας, σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν θα έχει στην πράξη καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης». Ανέφερε ότι «κεντρικό στοιχείο του νόμου είναι επίσης το να γίνονται πιο ευέλικτες οι απολύσεις, καθώς για πρώτη φορά στο εργατικό δίκαιο μία απόλυση που έχει κριθεί από δικαστήριο ως παράνομη και καταχρηστική δεν θα συνεπάγεται την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και δεν θα φέρνει μισθούς υπερημερίας, κάτι που μέχρι στιγμής λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τον εργοδότη να προχωρά σε καταχρηστικές απολύσεις». Ακόμη σημείωσε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται ουσιαστικά η Επιθεώρηση Εργασίας μέσω της μετατροπής της σε “ανεξάρτητη αρχή”, ως συνέχεια μιας πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε».

Ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι «η ΝΔ, το πιο χρεοκοπημένο κόμμα της Ευρώπης, που χρωστά 340 εκατ. στις τράπεζες, κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι τράπεζες να την “βγάζουν καθαρή” όταν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και κλέβουν το μισθό των εργαζομένων τους». Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι στηρίζει τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες, αυτούς που δεν τηρούν τα ωράρια εργασίας και είχαν απλήρωτες υπερωρίες, και έρχεται τώρα ουσιαστικά να νομιμοποιήσει τις απλήρωτες υπερωρίες».

Σχετικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στο πεδίο της εργασίας είπε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο σε σχέση με αυτόν του 2010 και υπογράμμισε ότι «ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας πρέπει να αυξηθεί και να διασφαλιστεί ένα σύστημα ισχυρών συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Πρόσθεσε, ότι «ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60% ενώ στην Ελλάδα είναι στο 14,7% και η ΝΔ έρχεται σήμερα να γενικεύσει ακόμα περισσότερο τις ατομικές συμβάσεις». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε χθες οι υπερωρίες στη βιομηχανία να αυξηθούν από τις 96 στις 150 ώρες και «βάζει την υπογραφή της στην υποβάθμιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Ο  κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «όλα αυτά, το νέο μοντέλο φτηνής εργασίας που φέρνει η ΝΔ με απλήρωτα 10ωρα και διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα διώξουν ξανά τους νέους επιστήμονες από τη χώρα, γιατί κανένας δεν θα κάτσει να δουλέψει σε αυτές τις συνθήκες όταν μπορεί να βρει αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα».
από msn news: sofokleousin.gr

 

 

χώρος διαφήμισης 

 

 

Alexandros Bougadis
Artist  Photographer
Μέλος του Ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου & Επιστημών Ελλάδος 

Φωτογράφηση Γάμου – Φωτογράφηση Βάπτισης – Φωτογραφήσεις για πορτρέτα – Ταξίδια σε όλες τις ελληνικές πόλεις – Αεροφωτογράφιση Drones – Αεροβιντεοσκόπηση Drones- Βιντεοσκόπηση Γάμου-Βάπτισης – Φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση γενεθλίων-events κ.λπ.
6909031174

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

 

Spartavoice.gr : Στην ιστοσελίδα μας παρέχεται τοποθέτηση προϊόντων από την Google , ουδεμία ευθύνη φέρουμε για την προβολή αυτών των προϊόντων 

You may also like

Κοινοποίηση: