Οικονομικά

Ο Εμπαιγμός των λογιστών σε όλο του το Μεγαλείο!

Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν τα «μεγάλα» Ευχαριστώ στους Λογιστές-Φοροτεχνικούς για την ανιδιοτελή προσφορά τους, που παλεύουν με τις αμέτρητες κακοσχεδιασμένες πλατφόρμες, επωμιζόμενοι μεγάλο μέρος κρατικών λειτουργιών, προκειμένου να κρατηθεί η χώρα και η οικονομία όρθια από την πανδημία του COVID-19, είναι οι ίδιοι που δεν δίνουν καμία σημασία για την υγεία και τις ανάγκες των συναδέλφων μας.

Στην χθεσινή του ομιλία ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταικούρας, απέρριψε τις βουλευτικές τροπολογίες βουλευτών της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης με τις οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οριστικά δύο τεράστια, ανοιχτά ζητήματα του κλάδου: 

  • Πρώτον, το θέμα της διαγραφής των προστίμων ΜΥΦ της χρήσης 2014 και 
  • Δεύτερον, τη δυνατότητα παράτασης υποβολής δηλώσεων πελατών λογιστών-φοροτεχνικών που ασθενούν από Covid-19.

Σκοπός της τροπολογίας των ΜΥΦ, ήταν η αποκατάσταση της αναταραχής που προκάλεσε η έκδοση προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής για τις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έτους 2014, οι οποίες υποβλήθηκαν μετά από επανειλημμένες παρατάσεις, τον Ιανουάριο του 2016.

Το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα μεταξύ επιχειρήσεων και λογιστικών γραφείων, καθώς η χρήση 2014 ήταν η πρώτη φορά εφαρμογής της πλατφόρμας των ΜΥΦ, όπου οι συνάδελφοι αντιμετώπισαν πλήθος λειτουργικών προβλημάτων κατά την εκτέλεση των εργασιών τους.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά το «εξωφρενικό» δικαίωμα των λογιστών-φοροτεχνικών στην ασθένεια! Ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, μία νόσος που δεν κάνει εξαιρέσεις και στην οποία όλοι είναι ευάλωτοι, οι συνάδελφοι λογιστές και φοροτεχνικοί «απαγορεύεται» να νοσήσουν!

Ο υπουργός μας λέει ουσιαστικά πως όσοι έχουν την ατυχία να νοσήσουν, θα πρέπει να βρουν τρόπο, ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου, να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Αν δεν το κάνουν, θα επιβληθούν πρόστιμα στους πελάτες τους, αλλά και στις εταιρείες που εργάζονται ως μισθωτοί. 

Αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα διαιωνίζονται με την απόρριψη των προαναφερθεισών τροπολογιών και με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο κ. Σταϊκούρας δεν έκανε δεκτή καμία τροπολογία, απαξιώνοντας το Κοινοβούλιο, παρότι υπήρξε η μέγιστη συναίνεση τριών κομμάτων (ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΙΝΑΛ). Αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η τροπολογία θα αξιολογηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών, από τον αρμόδιο υφυπουργό και αν υλοποιείται τεχνικά από την ΑΑΔΕ, τότε θα προχωρήσουμε». 

Ως «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι», ήδη, από την αρχή της πανδημίας, τόνισαν την ανάγκη για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για την προστασία και την μέριμνα των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών που νοσούν από COVID-19. Ήδη, από τον Μάρτιο, υπάρχουν ανάλογα αιτήματα που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση απλά προσπερνούσε.

Αποτέλεσμα αυτής της απαξίωσης, είναι μέχρι σήμερα να θρηνούμε συνεχώς απροστάτευτους συναδέλφους από τον φονικό κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή, οι πελάτες μας να βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, αφού οι συνάδελφοι που νοσούν αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αντί να πράξει το αυτονόητο, πηγαίνοντας μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα, προβλέποντας ΟΛΑ τα γεγονότα ασθένειας του Λογιστή-Φοροτεχνικού, με παράλληλη πρόβλεψη παράτασης υποβολής όλων των δηλώσεων των πελατών του, μας παραπέμπει με ασάφεια στο μέλλον και στην τεχνική επάρκεια της ΑΑΔΕ.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως πρόκειται πρωταρχικά για ένα μείζον, πολιτικό πρόβλημα, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές παρενέργειες, το οποίο χρήζει άμεσης επίλυσης. Δεν είναι δυνατόν να επαφιέμεθα στην τεχνική επάρκεια και την καλή διάθεση της ΑΑΔΕ και του κ. Πιτσιλή. 

Η ΑΑΔΕ και ο κ. Πιτσιλής είναι για να υλοποιούν τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας. Αν οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί παρακαλούμε να μας ενημερώσουν.

Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: