Ο Μητροπολίτης Ευστάθιος στον εορτασμό της Παναγιάς Καραβιώτισσας

 

 

Την Παναγία την επονομαζόμενη «Καραβιώτισσα», η εικόνα της οποίας ενθρονίστηκε πριν τρία έτη στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με αφορμή τα 60 χρόνια από τα εγκαίνια του ναού, γιόρτασε η Ενορία του Καραβά την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019.

Σύμφωνα με απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου η Ενορία καθιέρωσε τον εορτασμό της Παναγίας της Καραβιώτισσας, προστάτιδας των μητέρων, την πρώτη Κυριακή μετά τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου), εορτή κατά την οποία η Ορθοδοξία τιμά και εορτάζει την μητέρα.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, κατά την οποία ψάλθηκε σε ήχο πρώτο το απολυτίκιο της Παναγίας της Καραβιώτισσας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Το θείο λόγο κήρυξε ο σεπτός μας ποιμενάρχης, ο οποίος το 2016 είχε ενθρονίσει την εικόνα της Παναγίας στον ενοριακό Ιερό Ναό του Καραβά.

«Ηθέλησα σήμερα να είμαι κοντά σας, αφού κι εσείς έχετε αγαπήσει την Θεοτόκον και την ωραία εικόνα της την ενθρονίσαμε εδώ πανηγυρικά και την καταστήσαμε προστάτιδα και καταφυγή όλων των μητέρων. Κι έτσι η ιστορία του Καραβά θα έχει ενωθεί με την ιστορία της εικόνος, την οποία ονομάσαμε “Καραβιώτισσα” και θα ξέρουνε και οι γείτονες στα άλλα χωριά ότι εδώ στον Καραβά συμβαίνει και κάτι άλλο που δεν συμβαίνει στα χωριά τα δικά τους», σημείωσε στην κατακλείδα του κηρύγματός του ο Μητροπολίτης Ευστάθιος.

Αρκετοί χωριανοί και κάτοικοι όμορων περιοχών, ανάμεσά τους και εκπρόσωποι φορέων και υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί, παρευρέθηκαν στον εορτασμό, τιμώντας την Παναγιά και την μητέρα, καθώς και τον εορτάζοντα οικισμό του Καραβά. Στο ψαλτήρι ήταν ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, κ. Παναγιώτης Χρόνης, πλαισιωμένος από τη χορωδία του.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε σε όλες τις γυναίκες αναμνηστικό δώρο και στη συνέχεια παρατέθηκε κέρασμα στην αίθουσα της Ενορίας. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς υπέρ της ολοκλήρωσης της αγιογράφησης του ενοριακού ναού, το δώρο της οποίας ήταν ένας γυναικείος σταυρός, προσφορά του καταστήματος «Παυλόπουλος», τον οποίο κέρδισε η συγχωριανή μας Ελένη Καστρίτη.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στο κάτω μέρος της εικόνας της Παναγιάς της Καραβιώτισσας υπάρχει η εξής προσευχή, την οποία απευθύνουν οι μητέρες του Καραβά προς την Παναγία: «Ἄχραντε ἄσπιλε ἀειπάρθενε ἁγνή βαστάζουσα σαις ἀγκάλαις τον Θόν γόνυ κλινουσῶν ψυχῆς τε κα σώματος δέξαι δέησιν προσαγάγουσα τῷ υἱῷ Σοῦ εὐλαβῶν μητέρων κώμης Καραβᾶ ζωῆς ἠ αἰτία ὡς κυήσασα ζωήν».

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   &  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα

You may also like

Κοινοποίηση: