Ο ρόλος των σνακ είναι σημαντικός για τη διατροφή μας.

536{icon} {views}

Το θέμα είναι να ξέρουμε να τσιμπολογάμε σωστά, καθώς η ισορροπημένη διατροφή έχει ως έμβλημά της τον κανόνα των 5 γευμάτων. Σύμφωνα με αυτόν, ανάμεσα σε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο, τα οποία ορίζονται ως κύρια γεύματα, θα πρέπει να υπάρχουν δύο ενδιάμεσα μίνι γεύματα (το δεκατιανό και το απογευματινό), ώστε ο οργανισμός να μη νιώθει εξάντληση και να έχει ανά πάσα στιγμή την απαραίτητη ενέργεια που θα του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά.

Μας τροφοδοτούν με ενέργεια
Το «κλειδί» για ενέργεια ολόκληρη την ημέρα είναι να διατηρούμε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, γιατί αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ενεργητικοί αισθανόμαστε και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διατροφής μας. Το πολύ χαμηλό σάκχαρο αίματος προκαλεί κούραση, υπνηλία και ατονία. Γι’ αυτό, πρέπει να τρώμε λίγο και συχνά (5-6 γεύματα την ημέρα), ώστε να διατηρούμε το επίπεδο του σακχάρου σταθερό στον οργανισμό. Όπως συμβαίνει και με το φαγητό μας, έτσι και με τα σνακ, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες, αλλά και μικρά μυστικά, που τα κάνουν ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

 

Δεν είναι για… χόρταση!
Ο ρόλος των σνακ είναι σημαντικός για τη διατροφή μας, δεν παύει όμως να είναι επικουρικός. Σε καμία περίπτωση το πρόχειρο και αρκετές φορές όχι και τόσο υγιεινό τσιμπολόγημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τα κύρια γεύματα. Μη σας ξεγελάει το μέγεθός τους, γιατί μπορεί τα σνακ να είναι μικρά, αλλά συχνά οι θερμίδες τους είναι υπολογίσιμες. Ένα σνακ καλό είναι να μη δίνει πάνω από 200 θερμίδες.

Για τους μεγάλους
Ενδιάμεσα σνακ για ενέργεια όλη μέρα 

Να έχετε πάντα πρόχειρα μερικά υγιει­νά σνακ, που θα σας τροφοδοτούν με ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δείτε μερικές καλές επιλογές:
* Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.
* Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι.
* 1 τοστ ολικής άλεσης με 1 φέτα ­τυρί και 1 φέτα βραστή γαλοπούλα.
* 1 μπολάκι φρέσκια φρουτοσαλάτα.
* 1 χούφτα ξηρούς καρπούς μαζί με σταφίδες.
* 1 μπάρα δημητριακών.
* 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί.

Για τα παιδιά
Τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές μας στην κουζίνα. Τους αρέσουν οι έντονες γεύσεις και έχουν αδυναμία στα γλυκά και γενικά στα νόστιμα. Πώς, όμως, να τα πείσει κανείς ότι τα εύγευστα δεν είναι πάντα υγιεινά; Και τι μπορούμε να κάνουμε όταν τα παιδιά ζητάνε καθημερινά και επίμονα να φάνε όλα αυτά τα γλυκά που μας προκαλούν αμφιβολίες για την ποιότητά τους; Επειδή να τους τα στερήσουμε δεν γίνεται, αλλά ούτε και να επιτρέψουμε να τρώνε ό,τι να ’ναι, το «Vita» σάς δίνει λύσεις για εύκολα γλυκά επιδόρπια που μπορείτε να τα ετοιμάσετε στο σπίτι και θα γίνουν τα αγαπημένα τους.

Γλυκά ποπ κορν
Υλικά (για 4 μερίδες)
* 1 φλιτζάνι σπόρους καλαμποκιού
* 2 κουταλιές ελαιόλαδο
* 1 κουβερτούρα

Διαβάστε περισσότερα εδώ

You may also like

Κοινοποίηση: