Ο φάρος του Μαλέα ή Καβομαλιάς στη Νεάπολη Λακωνίας

2706{icon} {views}

 

 

Το Ακρωτήριο Μαλέας ή Κάβο Μαλιάς ή Καβομαλιάς βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου στον Νομό Λακωνίας και είναι το δεύτερο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας μετά το Ακρωτήριο Ταίναρο.  Λέγεται και Ξυλοχάφτης επειδή πολλά πλοία βυθίστηκαν πλησίον του κάβου. 

Στην αρχαιότητα ο Κάβο Μαλιάς αποτελούσε σημαντικό ναυτικό πέρασμα. Οι συχνές εναλλαγές του καιρού όμως προκαλούσαν έντονα προβλήματα ιδίως με τους ισχυρούς  τοπικούς ριπαίους ανέμους που παρατηρούνται μέχρι την εποχή μας. 
Πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς είχαν κάνει αναφορά για τον Κάβο Μαλιά. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια, ο Στράβων, ο Παυσανίας και ο Πολύβιος είχαν γράψει για τις συμφορές που μπορούσαν να βρουν τους ναυτικούς που τολμούσαν να περάσουν από τον Κάβο Μαλιά. 

Στα τέλη του 18 ου αιώνα υπήρχε στο Ακρωτήριο του Μαλέα ένα ερημοκκλήσι  προς τιμή των Ταξιαρχών. Ο  ερημίτης που ζούσε εκεί σήμαινε τη μικρή καμπάνα κάθε φορά που έβλεπε να διέρχεται κοντά κάποιο ιστιοφόρο προκειμένου να τον εφοδιάσουν με τρόφιμα, που πρόθυμα γινόταν όταν βεβαίως οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν.  

O πέτρινος φάρος του Μαλέα  κατασκευάστηκε το 1883. Έχει ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 40 μέτρα.
Λειτούργησε πρώτη φορά το 1883 ενώ ο τελευταίος φαροφύλακας ο Βατικιώτης Βαγγέλης Κυνηγαλάκης τον άναψε για τελευταία φορά το 1983 ύστερα από 23 χρόνια θητείας στον Κάβο Μαλιά. Χαρακτηρίστηκε ιστορικό και διατηρητέο μνημείο το 2006, λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, διαθέτει δύο φαροφύλακες ενώ η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2009 με δαπάνη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Για να φτάσει κανείς στον φάρο μπορεί να το κάνει μόνο με τα πόδια ακολουθώντας διαδρομές σε εξαιρετικά μονοπάτια.
Η διαδρομή για τον φάρο  ξεκινάει από το χωριό Βελανίδια μια διαδρομή συνολικής απόστασης 8.300 μέτρα και χρόνο τριών ωρών. Παίρνετε το μονοπάτι της πλαγιάς έξω από το χωριό Βελανίδια για να αποφύγετε το ρέμα. Ύστερα από 1,5 χιλιόμετρο θα φτάσετε στην εκκλησία της Παναγίας της Δεκαπεντρίστρας και θα ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που ξεκινάει από εκεί. Σε 1,5 χιλιόμετρο σας οδηγεί στα εκκλησάκια του Αγίου Θωμά και του Αγίου Μύρωνα. Από εκεί με ανατολική πορεία προς την θάλασσα ξεκινάει το μονοπάτι το οποίο μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο έχοντας θέα στο πέλαγος φθάνει στον φάρο του Μαλέα.

Πιο σύντομη είναι η πρόσβαση από τον Άγιο Μύρο. Αφήνουμε το όχημά μας μετά την πηγή του Αγίου Θωμά και κατηφορίζουμε προς την θάλασσα (υπάρχει σχετική πινακίδα με ένδειξη). Από εδώ ο συνολικός χρόνος μέχρι τον φάρο είναι 60′-75′ σε μία απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων. Το μονοπάτι είναι αρκετά βατό χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές όμως δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά μέρος για σκιά γι αυτό καλό είναι να προτιμούνται εποχές ή ώρες χωρίς πολλή ζέστη και ήλιο. Απαραίτητο είναι το νερό. 

Από όποια διαδρομή κι αν επιλέξει κανείς να φτάσει στην άκρη του ακρωτηρίου και τον φάρο, ο προορισμός σίγουρα θα τον ανταμείψει παρόλο το δύσκολο ταξίδι!

 

φωτογραφία Alexandros Bougadis 

 

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: