Ο HPV αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό της σεξουαλικής υγείας.

Ο HPV αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό της σεξουαλικής υγείας. Η αδιαφορία και η υποτίμηση του κινδύνου μπορεί να απειλήσει σοβαρά τη σεξουαλική υγεία των ανδρών!

 

Τα ποσοστά της εμφάνισης των κονδυλωμάτων και του καρκίνου συνεπεία μόλυνσης από τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV) έχει ανέλθει δραματικά τα τελευταία χρόνια.  Με τα ποσοστά, λοιπόν, να δείχνουν ανοδική πορεία, η ανησυχία εντείνεται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αποφασιστικά η ποιότητα των σεξουαλικών σχέσεων.  Και παρόλο που επικρατούσε η εσφαλμένη αντίληψη πως ο HPV έχει αδυναμία στο γυναικείο φύλο, νέες μελέτες και ιατρικές έρευνες αποδεικνύουν πως και ο ανδρικός πληθυσμός δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Σχετική έρευνα του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Αμερικής έδειξε πως το 50% του δείγματος από 1.868 συνολικά σεξουαλικά ενεργούς άνδρες, ηλικίας 18-59 ετών, είχε προσβληθεί από τον ιό είτε ήταν φορέας του. Το αποστομωτικό 1:2 στο εξεταζομένο δείγμα έκανε το μύθο να καταρρεύσει με εκκωφαντικό θόρυβο! Στην παρούσα φάση, της ολοένα και μεγαλύτερης δημογραφικής εξάπλωσης του ιού, είναι αδύνατος ο αποκλεισμός ή η αντίστοιχη στοχοποίηση μιας συγκεκριμένης ηλικιακής ή φυλετικής ομάδας. Σε απλά ελληνικά;  Ο HPV απειλεί σοβαρά και την υγεία των ανδρών και δεν αφορούν μονάχα τις γυναίκες οι ογκογενετικοί τύποι του ιού!

Ειδικότερα, οι άντρες φαίνεται να βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι στη νόσο, μιας και από τη μια, τα παλιά στερεότυπα και η έλλειψη οργανωμένης ενημέρωσης και εμβολιασμού από την άλλη, τους κάνουν να μην προσδίδουν στην προφύλαξη τη σημασία που της αξίζει. Η ελλιπής ενημέρωση οδηγεί στην παραπληροφόρηση και δεν είναι λίγοι οι άνδρες που στις μέρες μας ακόμα πιστεύουν πως ο HPV και τα κονδυλώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Εξίσου πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως ο ιός αποτελείται αποκλειστικά από χαμηλού κινδύνου στελέχη, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στην πραγματικότητα. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές τα χαμηλού κινδύνου στελέχη συνυπάρχουν και υποθάλπουν τα αντίστοιχα υψηλού κινδύνου! Αν θες να ρισκάρεις, λοιπόν, είναι καλύτερα να προτιμήσεις την πλούσια πλατφόρμα παιχνιδιών της Novibet και όχι την υγεία σου!

Εξίσου διαδεδομένη είναι και η πεποίθηση πως καμιά ιατρική αντιμετώπιση δεν είναι ικανή να αποβάλλει τον ιό για πάντα από τον οργανισμό. Αποτελούσε παραϊατρικό δόγμα παλαιότερα πως όποιος προσβληθεί θα είναι για πάντα δυνητικός φορέας. Η απόλυτη θεραπεία του ιού, ωστόσο, όταν αυτός ανιχνευθεί έγκαιρα, αποκαθιστά ευτυχώς την ιατρική αλήθεια.

Ο HPV δεν φοβάται πάντα το προφυλακτικό, μιας και ακόμα και με τη χρήση του, σημαντικά μέρη της ανδρικής περιγεννητικής περιοχής, όπως το όσχεο, η περιοχή γύρω από τον πρωκτό, παραμένουν εκτεθειμένα! Σημαντικό, λοιπόν, το προφυλακτικό αλλά δεν αποκλείει ολότελα τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Μια ακόμη περιοχή που φαίνεται να προσβάλλεται πολύ εύκολα από τον ιό είναι και η στοματοφαρυγγική κοιλότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι οι καρκίνοι από HPV σε αυτό το σημείο έχουν την πρωτιά σε σχέση με άλλες αιτίες.

Ο HPV είναι απρόβλεπτος και εύκολα μεταπίπτει σε επίπονα και επίμονα κονδυλώματα ή καρκινικές μεταλλάξεις.  Γι’ αυτό οφείλει (και) την ανδρική προσοχή. Η καλή σεξουαλική υγεία, άλλωστε, είναι υποχρεώση και των δύο φύλων.

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   &  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα

You may also like

Κοινοποίηση: