Λακωνία

Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Οσίου Νίκωνος του ‘’Μετανοείτε’’

1156{icon} {views}

 

 

 

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2019, στον περικαλλή Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος του ‘’Μετανοείτε’’, ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας επί τη εορτή του Πολιούχου της Σπάρτης.

Στην εσπερινή λατρευτική σύναξη συμμετείχαν, ως προσκεκλημένοι του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, καθώς και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος χοροστάτησε.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, αμέσως μετά την αρτοκλασία, αναφέρθηκε στην χαρμόσυνη εορτή του Πολιούχου της Σπάρτης, Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε», ο οποίος επί χίλια και πλέον έτη προστατεύει την Λακεδαίμονα και αποτελεί τον πνευματικό πατέρα των ανθρώπων που έχουν πνεύμα μαθητείας. Στη συνέχεια παρουσίασε στο εκκλησίασμα με επαινετικά λόγια τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο, τους οποίους και ευχαρίστησε για την ευγενική αποδοχή της πρόσκλησής του.

 

 

 

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος αρχικά, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των παρευρισκομένων Μητροπολιτών, ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την ευγενική όσο και τιμητική πρόσκληση. Επίσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο επειδή με τη βιοτή, τον λόγο και τα έργα του τιμά την Ορθοδοξία και δίνει τη δυνατότητα στους νεώτερους να γίνουν μαθητές του στο ήθος, την ευστάθεια και την αγάπη του για την Εκκλησία.

Στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο, που αποτέλεσε μία δεσπόζουσα μορφή του Χριστιανισμού για τη Σπάρτη και ολόκληρη τη Λακωνία σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή. Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου στάθηκε ιδιαίτερα στον πυρήνα του κηρύγματος του Οσίου Νίκωνος υπογραμμίζοντας ότι η μετάνοια αποτελεί την απόδειξη της απέραντης αγάπης του Θεού προς τον Άνθρωπο. Ο Θεός, ακόμα και όταν ο Άνθρωπος αμαρτάνει, πάντα τον επιζητεί και αγωνιά για την επιστροφή του στην πατρική αγκαλιά. Ολοκληρώνοντας προέτρεψε τους ευλαβείς χριστιανούς τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, να επιχειρήσουν μία επαναπροσέγγιση με τον Ουράνιο Πατέρα μας με ειλικρινή και βασανιστική μετάνοια, εξομολόγηση και μετάληψη των αχράντων μυστηρίων.

κείμενο εκ της Ι.Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης
Φωτογραφίες για το Spartavoice.gr Αλέξανδρος Μπουγάδης

 

« από 2 »

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από το  www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook

You may also like

Κοινοποίηση: