Παρουσίαση του βιβλίου “Ιγνάτιος ο Λακαιδαιμόνιος”
Στα παλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Ινάτια 20021” στα Χρύσαφα Δ. Σπάρτης έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Ι. Κουφού: Ιγνάτιος ο Λακεδαιμόνιος, Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας (1766 – 1828), έκδοση 2021, Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσάφων «Η Χρυσή Ωβα», στην κεντρική πλατεία Χρυσάφων το βράδυ του Σάββατου 7.8.2021.
Το βιβλίο αναφέρετε στην εκκλησιαστική προσωπικότητα , με πλούσιο έργο κατά την περίοδο προεπαναστατικών χρόνων στον Μητροπολίτη Ιγνάτιο Ουγγροβλαχίας που η καταγωγή του ήταν από τα Χρύσαφα.
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Ιγνάτιος γεννημένος στα Χρύσαφα το 1766 , βρέθηκε στα τεσσαρά του χρόνια πρόσφυγας στην Μυτιλήνη , λόγω της καταστροφής της Χρύσαφας , στα γεγονότα των Ορλωφικών.
Τον Σεπτέμβριο του 1803 ο Ιγνάτιος μετέβη στην Κέρκυρα με σκοπό να συνάψει συνθήκη για λογαριασμό του Αλή πασά, η οποία θα ρύθμιζε εκκρεμή θέματα των δύο πλευρών: συγκεκριμένα οι Επτανήσιοι ζητούσαν από τον Αλή φοροαπαλλαγές στην περιοχή του, όπως και στην υπόλοιπη Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ ο Αλή πασάς ζητούσε να μη δίδεται άσυλο σε ληστές οι οποίοι κατέφευγαν από τα εδάφη του στα Επτάνησα και τα χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για επιθέσεις στις περιοχές του. Ο Αλή πασάς και η Επτάνησος Πολιτεία έμειναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε πραγματοποιήσει ο Ιγνάτιος και της συμφωνίας που είχε πετύχει, και η δεύτερη μάλιστα, απένειμε στον Ιγνάτιο ισόβιο προνόμιο τριών χαρίτων, δηλαδή να απονέμει τρεις φορές το χρόνο χάρη σε κατάδικους που είχαν συμπληρώσει το ένα τρίτο της ποινής τους.
Με την έναρξη της Επανάστασης ο Ιγνάτιος ενεργοποιήθηκε προοδευτικά υπέρ αυτής. Με επιστολές, υπομνήματα, μηνύματα, αγγελιαφόρους, αξιοποιώντας τις γνωριμίες του με πρόσωπα πολιτικοστρατιωτικά στην επαναστατημένη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τα αρχεία της Αυστριακής Αστυνομίας γίνεται γνωστή η εργώδης προσπάθειά του να συγκεντρώσει χρήματα για τους επαναστατημένους Έλληνες. «Μπορεί να ειπωθεί ότι στάθηκε, μετά τον Καποδίστρια, ο διπλωματικός εκπρόσωπος της επαναστατημένης Ελλάδας στο εξωτερικό.»
Εφοδιάσε με συστατικές επιστολές και έστειλε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στην Ελλάδα. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1824 ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος σε επιστολή του προς τον Σπυρίδωνα Τρικούπη επέμενε στην ανάγκη της παρουσίας του στην Επαναστατημένη Ελλάδα. Εκείνος απέφευγε συστηματικά αυτό το ενδεχόμενο, επειδή «μάλλον εγνώριζε πάρα πολύ καλά τα ελληνικά πράγματα, σε τέτοιο βαθμό που να αισθάνεται πως δεν θα είναι σε θέση να τα εξουσιάσει ολοκληρωτικά, όσο κι αν ο ίδιος προερχόταν από το ίδιο περίπου κλίμα».
Το φιλεκπαιδευτικό του έργο
Ενίσχυσε τη διάδοση της Ελληνικής παιδείας μεταξύ των Βλάχων. Αρωγούς του είχε τον Καποδίστρια και τον Ρομαντζώφ. Κινήθηκε πάνω στους εξής άξονες:
α) Ενίσχυσε το ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου, ιδρυμένο από τον 16ο αιώνα, επισκευάζοντας το κτήριό του, μετονομάζοντάς το σε Λύκειο και αναμορφώνοντας το πρόγραμμα των μαθημάτων του. Έδωσε έμφαση σε πρακτικές και θετικές επιστήμες. Μαζί με τη Ρητορική, την Ποιητική, την Ιστορία, τη Μυθολογία και την Αρχαιολογία, εισήγαγε τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία, τη Γεωγραφία, τη Μεταφυσική, τη Λογική και την Ηθική. Έδωσε έμφαση στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών, ελληνικά, λατινικά, ρωσικά, γαλλικά και γερμανικά. Επίσης αγόρασε με χρήματα δικά του και των βογιάρων τη βιβλιοθήκη του Γάλλου φυσικού Sonnini de Mononcourt, 3.700 τόμων η οποία απετέλεσε τον πυρήνα της μελλοντικής δημόσιας βιβλιοθήκης, ενώ εφοδίασε το σχολείο με όργανα φυσικής και χημείας. Σημαντικοί συνεργάτες του στο έργο αυτό ήταν οι Κωνσταντίνος Βαρδαλάχος και Αθανάσιος Βογορίδης.Η στροφή του Λυκείου προς τις επιστήμες αλλά κυρίως η πρόταση για την εισαγωγή στο Λύκειο ως γλώσσας διδασκαλίας της νεωτέρας ελληνικής προκάλεσε την αντίδραση του Νεόφυτου Δούκα.
β) Ίδρυσε τη Φιλολογική Εταιρεία στις 7 Ιουλίου 1810. Κύριο έργο της ήταν η μέριμνα των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία.
γ) Χορήγησε υποτροφίες σε νέους που ήθελε να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
δ) Δίνοντας συνέχεια στις παραινέσεις του Κοραή σχετικά με την αναγκαιότητα απόκτησης εφημερίδος από τους Έλληνες, ο Ιγνάτιος, τον Οκτώβριο του 1810 σε συνέλευση της Γραικοδακικής φιλολογικής εταιρείας του Βουκουρεστίου, εξασφάλισε τη συναίνεση της εταιρείας και την οικονομική δαπάνη για την έκδοσή του Λόγιου Ερμή.
Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice
twitter
Instagram
youtube channel