Περιφερειάρχης Πελοποννήσου προς ΕΝ.ΠΕ. «Υποχρέωση του Υπουργού Εσωτερικών να σέβεται την αυτοτέλεια των Περιφερειών».

Το σεβασμό της αυτοτέλειας της θεσμικής λειτουργίας των Περιφερειών έθεσε ως πρώτιστη προτεραιότητα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, ενόψει της επικείμενης συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών.

 

 

«Δεν είμαστε επαίτες και δε ζητάμε την εύνοια του κάθε Υπουργού Εσωτερικών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «αντίθετα, διεκδικούμε την εκπλήρωση των συνταγματικών υποχρεώσεων της Κυβέρνησης απέναντι στις Περιφέρειες, όπως επίσης να αντιληφθεί η Κυβέρνηση τις αρμοδιότητές μας σε συνάρτηση με τις γενικότερες πολιτικές της χώρας».

Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ακόμα ότι οι απαιτήσεις των Περιφερειών δεν είναι μαξιμαλιστικές, αλλά αφορούν τη συνέπεια του Υπουργείου Εσωτερικών στην κατανομή των Κοινών Αυτοτελών Πόρων, ώστε να μην τίθεται σε εκκρεμότητα η λειτουργία των περιφερειακών θεσμών.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε ακόμα το ζήτημα της κατανομής των πόρων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, σημειώνοντας ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει να ενισχύει κατά πελατειακό τρόπο τους Δήμους και αποκλείει τις Περιφέρειες, τη στιγμή μάλιστα που αυτές σηκώνουν όλο το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών».

Ο κ. Τατούλης ζήτησε τέλος τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών για την έγγραφη απάντησή του εντός 10 ημερών στα θέματα που θα θέσει η ΕΝ.ΠΕ., «καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο θεσμικός ρόλος και το κύρος των Περιφερειών».   

You may also like

Κοινοποίηση: