Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της προμελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

634{icon} {views}

 

Παρουσίαση της Μουσειολογικής Προμελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης πραγματοποιήθηκε  στο Διοικητήριο Λακωνίας το απόγευμα της Πέμπτης 17-5-2018.

Την Πέμπτη 17 Μαϊου 2018 στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Μουσειολογικής προμελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχει ως σκοπό να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στην κοινωνία.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν η  Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδ. Τζανετέα, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης  ως εκπρόσωπος του Δήμου Μονεμβασίας, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης κ. Διαμαντής Τσολομύτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Η. Κανελλάκης, Χ. Σκόυρος, Ι. Τζεφεράκος, Μ. Μπελεγρή και Π. Καρράς , Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του νομού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα άνοιξε την παρουσίαση λέγοντας ότι η έρευνα της ιστορίας της Σπάρτης και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή είναι μια πρόκληση για κάθε επιστήμονα, τόσο λόγω της εξέχουσας πολιτισμικής θέσης της ανά περίοδο όσο και λόγω της περιπλοκότητας των προς ανάλυση πολιτιστικών φαινομένων. Η κα Τζανετέα τόνισε ότι αντίστοιχη πρόκληση είναι και η μουσειολογική απόδοσή τους σύμφωνα με τις ερμηνευτικές αρχές και απαιτήσεις: η «Σπάρτη» αποτελεί ένα εξαιρετικά ηχηρό και παγκοσμίως αναγνωρίσιμο brand name, πηγή φήμης που –εφόσον αξιοποιηθεί σωστά- έχει το δυναμικό να αυξήσει την ελκυστικότητα του νέου μουσείου. Η κα Τζανετέα δήλωσε ότι η μουσειολογική προμελέτη είναι το αφήγημα , το σενάριο με βάση τα ευρήματα, τις αρχαιότητες και τις έρευνες του «μύθου» της Σπάρτης.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη –Βλαζάκη, στο χαιρετισμό της, μίλησε για  την άριστη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους φορείς και τόνισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεπεράσαμε δυσκολίες και αγκυλώσεις πολλών ετών προκειμένου να φτάσουμε σήμερα σε μια άρτια μουσειολογική προμελέτη.  Επισήμανε δε, ότι μέσα στον Ιούνιο το Υπουργείο Πολιτισμού θα αποστείλει στην Περιφέρεια τις απαραίτητες για τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Τεχνικές προδιαγραφές.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της Μουσειολογικής Προμελέτης  από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ. Ευαγγελία Πάντου, την κ. Ελευθερία Βλάχου, Αρχαιολόγο – Μουσειολόγο, στην οποία και ανατέθηκε η μουσειολογική σύνθεση της προμελέτης και τις προϊστάμενες των Τμημάτων της ΕΦΑΛΑΚ κ.κ. Ντουβή Κων/να, Χαραλάμπους Δανάη και Τσούλη Μαρία.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στον χαιρετισμό του μίλησε για τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ως προς την επίσπευση των διαδικασιών. Ο κ. Τατούλης δήλωσε πως αν και οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστούν οι πόροι για ένα τέτοιο εγχείρημα. Επισήμανε ότι θα πρέπει να φτιάξουμε ένα μουσείο ανοιχτό προς τον πολίτη , που θα του κινεί το ενδιαφέρον να το επισκεφθεί , μέσα από θέματα και δράσεις που απαραίτητα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην σύνθεση της αρχιτεκτονικής του μελέτης.  Τέλος ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη συνεχούς συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

 

Φωτογραφίες Αλέξανδρος Μπουγάδης

 

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: