Ρεσιτάλ προχειρότητας και ανεπάρκειας της κυβέρνησης απέναντι στο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια

Δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου για τα μέτρα στήριξης.

 

Ρεσιτάλ προχειρότητας και ανεπάρκειας της κυβέρνησης απέναντι στο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος των αυξήσεων στην ενέργεια και αφετέρου δεν έχει τη βούληση να βρει λύσεις για το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Οι σημερινές ανακοινώσεις τροποποιούν για τέταρτη φορά τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, δύο (2) μήνες μετά από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) περί κάλυψης του 80% των αυξήσεων.

Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι ότι σήμερα συζητείται στη Βουλή άλλη μία τροπολογία για το Ταμείο Μετάβασης που αποτελεί προσθήκη σε τροπολογία του προηγούμενου μήνα (Οκτωβρίου) για το ίδιο θέμα. Τροπολογία στην τροπολογία δηλαδή.
Με την τροπολογία αυτή, χρεώνεται και το επίδομα θέρμανσης στα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, ποσά που θα λείψουν από δράσεις εξοικονόμησης, δίκαιης μετάβασης και ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Το μπάχαλο συνεχίζεται αφού οι πάροχοι ακολουθούν διαφορετικές εμπορικές πολιτικές ως προς την αναγγελθείσα επιδότηση, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κρατική ενίσχυση στη χαμηλή τάση, για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Ακόμη και οι σημερινές ανακοινώσεις που αφορούν μόνο τις καταναλώσεις έως  300 kWh το μήνα, δεν επαρκούν προφανώς για να καλύψουν το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, καθώς και διαψεύδουν τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, περί τελικής επιβάρυνσης για τους καταναλωτές 2 με 3 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά στην αναστολή πληρωμής της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022 για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, δεν πρόκειται προφανώς για μέτρο ελάφρυνσης αλλά μεταφορά υποχρέωσης στο μέλλον, το ίδιο ισχύει και για το μέτρο αναστολής των χρεώσεων τελών δικτύου φυσικού αερίου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο καθώς η καταβολή τους θα ζητηθεί αναδρομικά στο μέλλον.

Τα σημερινά στοιχεία του πληθωρισμού για το μήνα Οκτώβριο επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια των ανακοινωθέντων κυβερνητικών μέτρων αφού καταγράφουν τεράστιες αυξήσεις. Συγκεκριμένα: 132,3% στο φυσικό αέριο, 45,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα-λιπαντικά  22,3%, ενώ στο ρεύμα η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα τριπλασιάσει το κόστος ρεύματος για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου.

Εκτός μέτρων παραμένουν οι αγρότες, οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι ΟΤΑ.
Η κυβέρνηση ΝΔ οφείλει έστω και τώρα να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και να στηρίζει με πράξεις, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους αγρότες που δοκιμάζονται από το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια. Εδώ και τώρα μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και άμεσος έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, που ακόμη και σήμερα λειτουργεί στον «αυτόματο» με ολιγοπωλιακές συνθήκες και αισχροκέρδεια.

 

 Studio Photography Sparti Alexandros Bougadis

Εκτυπώσεις Φωτογραφιών και από Κινητά Τηλέφωνα

Φωτογράφηση – Βιντεογράφηση : Γάμων , Βαπτίσεων , Εκδηλώσεων

 Φωτογραφίες Ταυτοτήτων – Αδειών Οδήγησης – Λοιπών Δελτίων 
Ειδικές τιμές σε μαθητές – φοιτητές – ανέργους και συλλόγους

Τηλ. 2731402655 – 6909031174

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
youtube channel
Instagram 
twitter

 

You may also like

Κοινοποίηση: