Σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου: ο Ιωσήφ Στάλιν διατάζει τη δίωξη των Ελλήνων που βρίσκονται σε εδάφη της ΕΣΣΔ

562{icon} {views}

 

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας συνιστά με θέσπισμα τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.

 

1937: Ξεκινά η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών που ζουν στη Σοβιετική Ένωση (ελληνική επιχείρηση της Εν Κα Βε Ντε). Η ελληνική επιχείρηση της Εν Κα Βε Ντε ή γενικότερα οι σταλινικές διώξεις εναντίον των Ελλήνων, ήταν οργανωμένη μαζική καταδίωξη των πολιτών ελληνικής καταγωγής και Ελλήνων πολιτών που ζούσαν στην Σοβιετική Ένωση. Διετάχθη από τον Ιωσήφ Στάλιν ως τμήμα της ευρύτερης Μεγάλης Εκκαθάρισης, και τέθηκε σε εφαρμογή από το Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων. Το κύριο στάδιο της επιχείρησης ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου του 1937 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1938, ενώ σποραδικές συλλήψεις συνεχίστηκαν έως το 1950. Ειδικά αιματηρή κατέληξε να είναι η καταστολή στην περιοχή του Ντονέτσκ και στην περιοχή Κρασνοντάρ.

1941: Ολοκαύτωμα: οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις δολοφονούν περισσότερους από 15.000 Εβραίους σε ένα φαράγγι κοντά στην πόλη Kharkiv της Ουκρανίας, τότε κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης.

1960: Συλλαμβάνεται ο συνταξιούχος ταχυδρομικός υπάλληλος, Ρίτσαρντ Πολ Πάβλικ, ο οποίος επιχείρησε να δολοφονήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φ. Κένεντι. Συνελήφθη πριν αποπειραθεί να ανατινάξει με δυναμίτιδα τον εαυτό του και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

1962: Με την ευκαιρία των γενεθλίων του, ο βασιλιάς Παύλος απονέμει χάρη στο Μανώλη Γλέζο. Χαρίζεται ποινή φυλάκισης ενός έτους και τετραετής εκτόπιση.

1967: Καταρρέει η κρεμαστή γέφυρα του Οχάιο, η επονομαζόμενη «Ασημένια Γέφυρα» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 46 άνθρωποι Η γέφυρα είχε κατασκευαστεί το 1928. 

1970: Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Venera 7» προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη. Είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που φτάνει σε άλλο πλανήτη και προτού καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία και την πίεση στέλνει επί 23 λεπτά στη Γη πολύτιμες πληροφορίες. 

2000: Κλείνει και ο τρίτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας.

2001: Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας ανοίγει και πάλι για το κοινό μετά από 11 χρόνια εργασιών για την ενίσχυσή του, οι οποίες στοίχισαν 27 εκ. δολάρια. Το μνημείο ψήλωσε κατά 23 εκατοστά για να μπορέσει να είναι και πάλι επισκέψιμο.

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα

You may also like

Κοινοποίηση: