Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου: η «17 Nοέμβρη» δολοφονεί τον τραπεζίτη Βρανόπουλο – τα Σκόπια ψηφίζουν ονομασία Δημοκρατία Μακεδονίας
1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις με ζώα.
1857: Το Πανεπιστήμιο της Καλκούτα, στην Ινδία, γίνεται το πρώτο πανεπιστήμιο που ξεκινάει λειτουργία στη νότια Ασία.
1862: Το Βουκουρέστι ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Ρουμανίας.
1939: Σεισμός στην Τσιλιάν της Χιλής προκαλεί τον θάνατο 28.000 ανθρώπων. Πρόκειται για τον καταστρεπτικότερο σεισμό στην ιστορία της χώρας.
1943: Ολοκληρώνεται το Συνέδριο στην Καζαμπλάνκα, παρουσία του Ουίνστον Τσόρτσιλ, Φράνκλιν Ρούζβελτ και Σαρλ ντε Γκολ, στο οποίο οι Σύμμαχοι διαμόρφωσαν αναλυτικά τα σχέδιά τους κατά του Άξονα για την επόμενη φάση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1947: Ο τραπεζίτης Δημήτριος Μάξιμος γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1961: Η Μέριλιν Μονρόε χωρίζει με τον τρίτο σύζυγό της και θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, έπειτα από 4,5 χρόνια έγγαμου βίου. Η ξανθιά σταρ θα πεθάνει ενάμιση χρόνο μετά, από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
1965: Πεθαίνει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, κορυφαίος Βρετανός πολιτικός, πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας τις περιόδους 1940-45 και 1951-55, ηγετική μορφή στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διακρίθηκε για το συγγραφικό του έργο, ιδίως για το ιστορικό «Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος», βραβεύτηκε με Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1953.
1972: Ο Ιάπωνας λοχίας Σοΐτσι Γιοκόι βρίσκεται σε μία ζούγκλα του Γκουάμ, όπου ήταν κρυμμένος από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
1984: Παρουσιάζεται στην αγορά ο υπολογιστής Macintosh.
1989: Εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα ο μανιακός δολοφόνος Τεντ Μπάντι, που κακοποίησε και σκότωσε τουλάχιστον 28 γυναίκες.
1991: Η Βουλή των Σκοπίων ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.
1992: Στη Μαυριτανία, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Γαλλία, που έγινε το 1960, διεξάγονται εκλογές.
1994: H «17 Nοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τραπέζης Μιχάλη Βρανόπουλο και τραυματίζει τον οδηγό του Νικόλαο Γρίσπο.
2001: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό και γίνεται δεκτός από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.
2005: Οι βαμβακοπαραγωγοί παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη και σε πολλούς άλλους κόμβους του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, χωρίς όμως να κλείσουν τους δρόμους. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Γεωργίας του κόμματος. Στην επιστολή του επικαλείται λόγους συνείδησης. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ωστόσο δεν είναι υπέρ των ακραίων μορφών κινητοποίησης.
2012: Πεθαίνει ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, σημαντικότατος Έλληνας σκηνοθέτης, γνωστός από ταινίες όπως «Ο θίασος», «Η αναπαράσταση», «Ο μελισσοκόμος», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (Χρυσός Φοίνικας). Τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενη μοτοσικλέτα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας.
Συνεχής ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και στις σελίδες μας Sparta Voice.gr oficcial page & LAKONIA GREECE στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα μας, twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα