Σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου: οι Γερμανοί εκτελούν τους 118 Έλληνες ομήρους στο Μονοδένδρι

309{icon} {views}

 

1865: Εκδίδεται στις ΗΠΑ το μυθιστόρημα του Λιούις Κάρολ «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων», ένα από τα αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας.

1942: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία – θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ «Καζαμπλάνκα», με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

 

 

1943: Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν 118 Έλληνες ομήρους στο Μονοδένδρι Λακωνίας. Το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου τμήμα του ΕΛΑΣ Λακωνίας που είχε στήσει ενέδρα στο Μονοδέντρι, επιτίθεται σε φάλαγγα γερμανικών στρατιωτικών οχημάτων που κατευθύνονταν από την Τρίπολη προς την Σπάρτη όπου και σκοτώνεται ένας Γερμανός στρατιώτης. Σύμφωνα όμως με άλλες πηγές οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες ήταν τέσσερις ίσως και περισσότεροι. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή το πρωί της επομένης μέρας να διαταχτεί η εκτέλεση 100 ομήρων από τους κρατουμένους στο στρατόπεδο της Τρίπολης. Με την ίδια διαταγή θα εκτελούνταν και όσοι τυχαίοι άνθρωποι θα έβρισκαν στον δρόμο τους τα γερμανικά στρατεύματα. Οι όμηροι εκτελέστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου 1943 στο ίδιο σημείο που είχε στηθεί η ενέδρα του ΕΛΑΣ. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 89 Λάκωνες, 11 Άρκαδες και 18 χωρικοί που συνάντησε το εκτελεστικό απόσπασμα καθ’ οδόν προς τον τόπο της εκτέλεσης.

1951: Γεννιέται η Τσιτσιολίνα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ιλόνα Στάλερ, που από πρωταγωνίστρια ταινιών πορνό πέρασε για ένα διάστημα και από τα έδρανα της ιταλικής Βουλής.

1963: Αρχίζουν οι πρώτες εγγραφές φοιτητών και σπουδαστών στις ανώτατες σχολές της χώρας, χωρίς την καταβολή διδάκτρων, στο πλαίσιο καθιέρωσης της δωρεάν παιδείας. 

1976: Κυκλοφορεί το “Anarchy in the U.K.”, το πρώτο single των Sex Pistols.

1983: Στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου συμβαίνει η μεγαλύτερη κλοπή του κόσμου, με λεία ράβδους χρυσού, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων. 

 

Συνεχή  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: