Σαν σήμερα

Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου – το ΟΧΙ του Μεταξά και των Ελλήνων

1636: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

1822: Στόλος των Ψαρών με δύο πλοία και δύο πυρπολικά επιτίθεται στον τουρκικό στόλο στο λιμάνι της Τενέδου. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάζει την υποναυαρχίδα του στόλου τους.

1886: Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Γκρόβερ Κλίβελαντ εγκαινιάζει το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1912: Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στους Έλληνες. Η είσοδος του διαδόχου Κωνσταντίνου στην πόλη, του επιφυλάσσει παλλαϊκή υποδοχή. 

1940: Στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα, Γκράτσι θα συναντηθεί με τον Μεταξά για να του επιδώσει στο σπίτι του στην Κηφισιά τελεσίγραφο, με το οποίο ο Μουσολίνι απαιτούσε από την Ελλάδα να μην εμποδίσει το στρατό του να περάσει στη χώρα τονίζοντας πως η κυβέρνηση των Αθηνών είχε διορία μόλις 3 ώρες για να δώσει την απάντησή της. Ο δικτάτορας Μεταξάς δεν περίμενε ούτε λεπτό για να απαντήσει. «Λοιπόν, Κύριέ μου έχουμε πόλεμο! είπε στα Γαλλικά. Έτσι ειπώθηκε το ΟΧΙ από τον Μεταξά, που απηχούσε τις διαθέσεις του ελληνικού λαού. Ο Μεταξάς και η Ελλάδα αμέσως θα δεχτούν τη συμπαράσταση άλλων χωρών. H Ιταλία όμως εισβάλλει στην Ελλάδα από την Αλβανία σηματοδοτώντας την είσοδο της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1955: Γεννιέται ο Μπιλ Γκέιτς, Αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της Microsoft.

1985: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακηρύσσεται Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

2007: Η Κριστίνα Φερνάντεζ είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής.

2009: Η Άνγκελα Μέρκελ ορκίζεται για δεύτερη φορά Καγκελάριος της Γερμανίας.

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: