Σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου – ο βασιλιάς Όθωνας υπογράφει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου

1843: Τις πρώτες πρωινές ώρες ξεσπά η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου με σκοπό την παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα. Μέχρι τότε, ο βασιλιάς κυβερνούσε ως απόλυτος μονάρχης, χωρίς να λογοδοτεί στους υπηκόους του.

 

 

1875: Γεννιέται ο Φέρντιναντ Πόρσε, αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας (Porsche) και σχεδιαστής του θρυλικού Σκαραβαίου.

1922: Τα τελευταία ελληνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν οριστικά τη Μικρά Ασία.

1929: Τα όργανα της Ασφάλειας, επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου,  συλλαμβάνουν το προσωπικό της εφημερίδας του Ριζοσπάστη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. 

1938: Ιδρύεται η Τέταρτη Διεθνής, υπό την ηγεσία του Τρότσκι.

1954: Πεθαίνει η Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη Ελληνίδα ηθοποιός.

1958: Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1958: Αρχίζει στην Ελλάδα η εφαρμογή του Νόμου 4000 για την αντιμετώπιση των νεαρών ταραχοποιών (τεντιμπόηδες). Εφαρμόζεται το κούρεμα με την ψιλή και η διαπόμπευση των εν λόγω ατόμων.

1960: Εγκαινιάζεται η γέφυρα στα Τέμπη η οποία συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού Πηνειού. Θεωρείται η πιο σύγχρονη γέφυρα της Ελλάδας. 

1974: Ιδρύεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) από τον Αντρέα Παπανδρέου, η πολιτική παράταξη που θα κυριαρχήσει πολιτικά στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης και θα τη σημαδέψει.

1983: Πεθαίνει η Έλλη Λαμπέτη, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς.

 

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: