Σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου – στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά πογκρόμ κατά της ελληνικής και αρμενικής κοινότητας με αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές

443{icon} {views}

 

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος σαλπάρει από τα Κανάρια Νησιά, το τελευταίο λιμάνι που έπιασε πριν διασχίσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό Ωκεανό.

1522: Το Victoria, το μόνο πλοίο που απέμεινε από την αποστολή του Φερδινάνδου Μαγγελάνου επιστρέφει στην Ισπανία και γίνεται το πρώτο πλοίο που έκανε τον περίπλου του κόσμου.

1860: Γεννιέται στην Ιθάκη ο Λορέντζος Μαβίλης – ποιητής και μεταφραστής και τελευταίος εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής.

1901: Ο αναρχικός Λέον Τσόγκλος δολοφονεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Γουίλιαμ ΜακΚίνλι στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

1955: Στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά πογκρόμ κατά της ελληνικής και αρμενικής μειονότητας υπό την καθοδήγηση της τουρκικής κυβέρνησης Μεντερές. Σε εννέα ώρες καταστράφηκαν 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Οι μέρες εκείνες θα μείνουν στην ιστορία με τον όρο “Σεπτεμβριανά” και θα έχουν ως αποτέλεσμα οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την εποχή στην Κωνσταντινούπολη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.

 

1959: Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί την έδρα του ΠΑΟΚ. 

1961: Θεμελιώνεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η Πανεπιστημιούπολη στα Άνω Ιλίσια.  

1991: Το Λένιγκραντ η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ρωσίας μετονομάζεται σε Αγία Πετρούπολη. 

1997: Πραγματοποιείται στο Λονδίνο η κηδεία της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Νταϊάνα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη πομπή και περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι την είδαν από την τηλεόραση.

2007: Πεθαίνει ο Λουτσιάνο Παβαρότι, Ιταλός τενόρος.

 

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: