Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου: ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη

 

1866: Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη.  Είναι το σημαντικότερο επεισόδιο της Κρητικής Επανάστασης του 1866, κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών και μέγα σύμβολο ηρωισμού και θυσίας. Ο Κωστής Γιαμπουδάκης  ανατίναξε τη μπαρουταποθήκη της μονής σκορπίζοντας τον θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους εισβολείς. Αμέσως μετά, οι Τουρκοκρητικοί και οι Αλβανοί όρμησαν και κατέσφαξαν όσους είχαν διασωθεί, ενώ έκαψαν τον ναό και λεηλάτησαν τα ιερά κειμήλια. Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο 3 ή 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. 

1872: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει τη Βοστώνη.

1888: O διάσημους Άγγλος κατά συρροή δολοφόνος, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, σκοτώνει το τελευταίο γνωστό θύμα, τη Μέρι Τζέιν Κέλι.

1925: Στη Γερμανία, ιδρύονται τα τάγματα ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Ναζί).

1938: Νύχτα των Κρυστάλλων στη Γερμανία. Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί. Ονομάστηκε «νύχτα των κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.

1944: Για πρώτη φορά μετά το 1939, οι Επιτροπές Νόμπελ Σουηδίας και Νορβηγίας απονέμουν τα Βραβεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

1989: Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου – σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου. Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας ανοίγει τα σημεία ελέγχου στο Τείχος του Βερολίνου, επιτρέποντας στους πολίτες της να ταξιδεύουν στο Δυτικό Βερολίνο. Το τείχος του Βερολίνου ήταν ύψους 2 μέτρων, που χώριζε το Βερολίνο σε Ανατολικό και Δυτικό και χτίστηκε το 1961 από τις αρχές της Ανατολικής Γερμανίας για να συγκρατήσει τη φυγή των κατοίκων της προς τη Δύση ενώ οι Δυτικοί το ονόμασαν «Τείχος του Αίσχους». 

 

Συνεχή  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: