Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου – Στάλιν και Τσόρτσιλ συμφωνούν υπογράφοντας σε μια χαρτοπετσέτα να παραμείνει η Ελλάδα στη βρετανική σφαίρα επιρροής

570{icon} {views}

 

1701: Ιδρύεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ το Πανεπιστήμιο Γέιλ.

1912: Ο ελληνικός στόλος, υπό το ναύαρχο Κουντουριώτη καταλαμβάνει τη Λήμνο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

1923: Με την αιτιολογία της απαγόρευσης των οινοπνευματωδών ποτών κλείνονται στην Κωνσταντινούπολη 5.000 καταστήματα, στην πλειοψηφία τους ελληνικά.

1944: Κατά τη διάρκεια συνάντησης των Τσόρτσιλ και Στάλιν στη Μόσχα συμφωνείται να παραμείνει η Ελλάδα στη βρετανική σφαίρα επιρροής, απόφαση που αγνοεί η ελληνική πολιτική ηγεσία, αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ. Η συμφωνία θα μείνει στην ιστορία ως Συμφωνία των ποσοστών,  γνωστή και ως «χαρτοπετσέτα» γιατί  ο Τσώρτσιλ έγραψε τη συμφωνία με μπλε μολύβι σε μία χαρτοπετσέτα, την οποία έδωσε στον Στάλιν, και αφού την ενέκρινε ο Στάλιν του την επέστρεψε. Πάντως, και μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ποτέ επιβεβαίωση αυτής της συμφωνίας από την Σοβιετική Ένωση, αλλά ούτε και από την Ρωσία, ούτε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μόνη πηγή συνεχίζει να είναι η αφήγηση του Τσώρτσιλ στα απομνημονεύματά του.

 

 

1975: Ο σοβιετικός πυρηνικός επιστήμονας Αντρέι Ζαχάροφ βραβεύεται με το Νόμπελ  Ειρήνης.  Ο Αντρέι Ζαχάροφ που διαφωνεί με το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του, θεωρείται ο «πατέρας» της βόμβας υδρογόνου.

1981: Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.

 

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: