Αγροτικά Νέα

Σε ένα νομοσχέδιο – “συρραφή” εισηγήσεων , οι αγωνίες των αγροτών δε βρήκαν θέση

Σε ένα νομοσχέδιο -“συρραφή” εισηγήσεων, οι αγωνίες των αγροτών, η αναπτυξιακή κατεύθυνση δε βρήκαν θέση, παρά μόνο η διάλυση των μηχανισμών ελέγχου .

 

Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται αποτελέσματα, τόσο στην τσέπη του, όσο και στη ζωή του, έμπρακτα. Με το νομοσχέδιο αυτό, που είναι ουσιαστικά μια “συρραφή” εισηγήσεων των Υπηρεσιών του Υπουργείου, χωρίς να δίνει μία κεντρική κατεύθυνση, χωρίς να απαντά στις αγωνίες των αγροτών, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, ο στόχος αυτός δεν εξυπηρετείται. Είναι ένα νομοσχέδιο, που επί το πλείστον, είναι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. 

Διαλύοντας τους μηχανισμούς ελέγχου, δεν έχει κανένα νόημα αν αυξήσετε ή μειώσετε τις κυρώσεις. Μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει αυτή η αντίφαση: “από τη μία χαρίζετε πρόστιμα, και από την άλλη αυστηροποιείτε πρόστιμα και κυρώσεις”. Στο άρθρο π.χ. για την αλιεία, από τη μία χαρίζετε πρόστιμα -υψηλά, κακώς ή καλώς-  και από την άλλη, αυστηροποιείτε τα πρόστιμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης, οι παραγωγοί της πατάτας που καταγγέλλουν ότι, αυτές τις μέρες, οι ελληνοποιήσεις κάνουν «πάρτυ». Ούτε εδώ είδαμε να έχει γίνει κανένας σοβαρός έλεγχος, να έχει πιαστεί κανένα κύκλωμα.  Αν εξετάσουμε επίσης την ΚΥΑ 838/21-3-2019 για τα μέτρα ελέγχου της αγοράς του γάλακτος, οι ποινές έχουν συνδεθεί με τους τζίρους και μάλιστα διαβάζουμε στο άρθρο 8 για τις κυρώσεις, ότι φτάνουν μέχρι το 3% του τζίρου, συν το πάγιο. Και μάλιστα στο ίδιο άρθρο, στο σημείο 4, προβλέπεται και αφαίρεση αδείας στην υποτροπή. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα πλαίσιο κυρώσεων. Το ζήτημα είναι κατά πόσο γίνονται οι έλεγχοι. 

Σε ότι αφορά στην Κ.Α.Π, μαθαίνουμε ότι θα έχουμε μία αρκετά μεγάλη μείωση στον προϋπολογισμό, ιδιαίτερα στον δεύτερο πυλώνα που αφορά το κομμάτι των επενδύσεων. Το μεγάλο ζήτημα εδώ είναι ότι ο κ. Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος ανήκει στην πολιτική οικογένεια της Κυβέρνησης, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει δείξει ιδιαίτερη ατολμία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συνεχίζει, όχι μόνο να είναι άτολμος στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, αλλά και να δέχεται, χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, τη μείωση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ. Οι επιπτώσεις, λοιπόν, τις οποίες θα δεχθεί η χώρα μας την επόμενη δεκαετία κρίνονται τώρα. Τώρα λαμβάνονται οι αποφάσεις και το Υπουργείο πρέπει να είναι πιο διεκδικητικό και με προτάσεις. 

Η τιμή του λαδιού και της βρώσιμης ελιάς βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών. Χρειάζονται στήριξη και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πριν από λίγες μέρες είχαμε καύσωνα και μετά χαλάζι. Είχαμε ρεκόρ θερμοκρασιών και με ρεκόρ πρωιμότητας, μέρες νωρίτερα, που δεν έχουν σημειωθεί ξανά. Τον μήνα Μάιο, από το 1800, έχει σημειωθεί δεκαοκτώ μόνο φορές στην ιστορία καύσωνας πάνω από 36 βαθμούς. Τόσο νωρίς και τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι ρεκόρ!

Εδώ, λοιπόν, έχουμε τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος πράγματι δεν καλύπτει τις ζημιές από υψηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται προσαρμογή. Εμείς είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία οργανωμένης αλλαγής του Κανονισμού, με την ανάθεση αναλογιστικής μελέτης, η οποία «πάγωσε». Γιατί «πάγωσε»; Γιατί δεν προχωρήσατε έγκαιρα στις προσλήψεις του προσωπικού όταν αυτές τις μέρες, μετά τον καύσωνα είχαμε χαλαζόπτωση, καιρικά φαινόμενα τα οποία υπάγονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και χρειάζεται προσωπικό ο ΕΛΓΑ και δεν έχει; 

Όσον αφορά δε την τιμή στη βρώσιμη ελιά, βλέπουμε ότι αυξάνεται κατά  58% το ασφάλιστρο σε ένα προϊόν που η τιμή του είναι στον πάτο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και αυτή η αύξηση της τιμής του ασφαλίστρου δεν συμβαίνει μόνο στην ελιά, συμβαίνει σε μία σειρά από προϊόντα αυτήν την εποχή. Μήπως η προηγούμενη τιμή ήταν απαγορευτική για την είσοδο των ιδιωτών; Γιατί παρατηρούμε μία διαδικασία απαξίωσης του Οργανισμού;  Μήπως για να ανοίξουμε την πόρτα στους ιδιώτες;

[σημεία ομιλίας του Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του σ/ν του ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα]

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του βουλευτή, πατήστε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=riZFr-0Dd1M 

 

Ακολουθήστε μας στα social media , facebook  , youtube ,twitter   , instagram

 

You may also like

Κοινοποίηση: