Σε απόγνωση φωτογράφοι και βιντεογράφοι και μετά το 2 lockdaown

Σε απόγνωση φωτογράφοι και βιντεογράφοι με την ελάχιστη κρατική οικονομική βοήθεια!

Φωτογράφοι και βιντεογράφοι βρίσκονται, σε απόγνωση σε όλη την χώρα, καθώς η πανδημία με τον COVID-19 έχει μειώσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το εισόδημα τους.

Φωτογράφοι και βιντεογράφοι με καταστήματα, γραφεία ή με έδρα στο σπίτι, είδαν από τον Ιανουάριο του 2020 ως σήμερα να έχουν υποστεί την μεγαλύτερη μείωση των εσόδων και του τζίρου τους, ίσως των τελευταίων δεκαετιών.

Φυσικά αυτό ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσους δηλαδή επέλεξαν να παλεύουν μόνοι τους στην εργασιακή αγορά, με τις δυνάμεις τους και να προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του επαγγέλματος τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, από την έναρξη των κοινωνικών εκδηλώσεων για το 2020, δηλαδή κάλυψη γάμων και βαπτίσεων, η οποία παραδοσιακά ξεκινάει μετά την Κυριακή του Πάσχα και πιάνει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, ήταν αποκαρδιωτική, με πολλούς φωτογράφους, ανάλογα και με τις υπηρεσίες που προσφέρουν να έχουν δει μείωση της δουλειάς τους πάνω από 50-60%.

Οι πελάτες των φωτογράφων επέλεξαν να μεταφέρουν τις εκδηλώσεις τους για το 2021 και όσοι τελικά αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν έστω και με μειωμένο αριθμό καλεσμένων και χωρίς δεξιώσεις και πάρτι, περιόρισαν αρκετά τα έξοδα τους, σε μερικές περιπτώσεις μη έχοντας φωτογραφική κάλυψη.

Επιπλέον η φωτογραφική και βίντεο κάλυψη συνεδρίων αλλά και εταιρικών εκδηλώσεων (π.χ. εγκαίνια καταστημάτων, προωθητικές ενέργειες εταιρειών μέσω εκδηλώσεων για το κοινό) ελαχιστοποιήθηκε και αυτή, καθώς πραγματοποιήθηκαν ελάχιστα συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις.

Η επιβολή του lockdown τον περασμένο Μάρτιο συμπεριέλαβε τελικά τους φωτογράφους στη χορήγηση των 800 ευρώ, ενώ συμπεριλήφθηκαν στη μείωση ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ωστόσο όπως οι ίδιοι φωτογράφοι αναφέρουν, τα μέτρα ουσιαστικά είναι αναβολή πληρωμής υποχρεώσεων, που δεν ελαφρύνουν την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει φωτογράφοι και βιντεογράφοι.

Δίνοντας 800 ευρώ για μία περίοδο σχεδόν 10 μηνών και 3-4 υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν βοηθάς κανένα.

Η χορήγηση βοήθειας μέσω ΕΣΠΑ φάνηκε τελικά ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τους φωτογράφους (αλλά και άλλα επαγγέλματα), καθώς η δομή των επιχειρήσεων τους, τους αφήνει εκτός.

Επιπλέον η επιστρεπτέα προκαταβολή με την μορφή που δόθηκε μέχρι σήμερα, δηλαδή ένα μικρό δάνειο που πρέπει να επιστραφεί, δεν βοηθάει στην ουσία απλά μετακινεί το πρόβλημα για μεταγενέστερο χρόνο.

Το παραπάνω ισχύει και για άλλα μέτρα που απλά αναβάλουν την πληρωμή υποχρεώσεων όπως ασφάλιση, φόρους κτλ. και δεν ελαφρύνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών.

Ακόμα και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής με την μορφή που ακούγεται ότι θα δοθεί αυτή την φορά (2000 ευρώ από τα οποία θα επιστραφούν τα 1000 ευρώ) δεν είναι παρά ένα χανσαπλάστ πάνω σε μία πληγή από πυροβολισμό.

Τα έξοδα τρέχουν χωρίς… δουλειά

πηγές pttl.grvoria.gr

 

 

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: