Σε πλήρη εγκατάλειψη ο Αρχαιολογικός χώρος Πελλάνας

457{icon} {views}

 

Ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας, εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης. Τα σημαντικά ερείπια οικοδομών, τάφων και άλλων κατασκευών, κινδυνεύουν από πλήρη κατάρρευση ή διάβρωση, ενώ ο περιβάλλων χώρος βρίσκεται στο έλεος των ζώων και των καιρικών συνθηκών, τονίζουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής και δικαίως διαμαρτύρονται.

 

 

Η προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων, η προσβασιμότητά τους και από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και από τον Έλληνα ή ξένο επισκέπτη ή μελετητή είναι αναγκαία για τη μελέτη και γνώση της πολύχρονης και πλούσιας ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

 

Εμείς θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους Βουλευτές του Νόμου Λακωνίας, των Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Λακωνίας καθώς και των Δήμαρχο Σπαρτιατών αν θα προβούν άμεσα στην Υπουργό Πολιτισμού για το συγκεκριμένο θέμα για την άμεση αποκατάσταση του. 


Ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην γύρω περιοχή και δυστυχώς παραμένει θαμμένος , όπως και αρκετά άλλα μνημεία της Λακωνίας. 

 

 

Περιγραφή 
Το 1926 είχαν ανασκαφεί δύο μικροί σχετικά θαλαμωτοί, λαξευτοί τάφοι στη θέση “Σπηλιές” από τον αρχαιολόγο Θ. Καραχάλιο. Λάξευμα θολόσχημο είχε καθαρισθεί στη δεκαετία του 1970 από τον Γ. Σταινχάουερ στην ίδια θέση. Οι μεγάλοι θολωτοί τάφοι και τα προϊστορικά λείψανα στην Ακρόπολη της Πελλάνας αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές του Δρα Εφόρου Θ. Σπυρόπουλου από το 1980-1995. Έχει γίνει μελέτη στερέωσης και στέγασης του μεγάλου θολωτού τάφου από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά το έργο δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. 

 

Τα σημαντικότερα Μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου είναι: 

– Νεκροταφείο θολωτών λαξευτών τάφων της μυκηναϊκής περιόδου, στη θέση “Σπηλιές”. Ο μεγαλύτερος κατασκευάσθηκε στα πρώιμα μυκηναϊκά χρόνια (1500 π.Χ. περίπου) κι έχει θόλο διαμέτρου 10 μέτρων. Είναι ασφαλώς βασιλικός τάφος. 

 

– Η Ακρόπολη της Πελλάνας, στην οποία διακρίνονται λείψανα τείχους των ελληνιστικών χρόνων και κατάλοιπα των χρόνων της Φραγκοκρατίας. 

 

– Ακρόπολη της Πελλάνας στο λόφο “Παλαιόκαστρο”, όπου πρόσφατες ανασκαφές του Θ. Σπυρόπουλου, έφεραν στο φως λείψανα κατοίκησης των πρωτοελλαδικών χρόνων (2.500 π.Χ. περίπου), στην κορυφή της Ακρόπολης (ίσως κάποιο ανακτορικό κτίσμα). Στο πρώτο άνδηρο μετά την κορυφή, ανατολικά, αποκαλύφθηκε ένας τύμβος, προερχόμενος μάλλον από ομάδα τύμβων, της πρωτοελλαδικής περιόδου, περιβαλλόμενος με λίθινη κρηπίδα. Επιτόπου βρέθηκαν ταφές και αποθέτης. Στη νότια πλαγιά του λόφου αποκαλύφθηκε τμήμα οικισμού μυκηναϊκών και ελληνιστικών χρόνων. Μνημειώδης δρόμος, πλακόστρωτος, μυκηναϊκών χρόνων με μεταγενέστερες συντηρήσεις οδηγεί από τις ανατολικές υπώρειες της ακρόπολης στην κορυφή ή σε άλλη θέση του λόφου, όπου αναμένεται σημαντικό κτίσμα, πιθανώς, το Μυκηναϊκό ανακτορο της περιοχής. Ο ανασκαφέας κ Θ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι η Πελλάνα είναι η Ομηρική πόλη Λακεδαίμων, στην οποία είχαν τα ανάκτορά τους ο Μενέλαος και η Ελένη.

 

 

Τέλος θα θέλαμε να πούμε ότι είναι ντροπή για μια πολιτισμένη χώρα να μην ενδιαφέρεται για σημαντικά μνημεία όπως οι Βασιλικοί Θολωτοί τάφοι της Πελλάνας και να το επισκέπτονται τουρίστες και να αντικρίζουν μια εικόνα εγκατάλειψης από το Υπουργείο Πολιτισμού και τους τοπικούς φορείς. 

 

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: