Σπάρτη το επιβλητικό Δημαρχείο της πόλης που μένει “κρυμμένο”

371{icon} {views}

Η απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους βρήκε την περιοχή της Σπάρτης να είναι ένας απέραντος ελαιώνας μιάς και ότι απέμεινε μετά από τις επιδρομές του Αλάριχου, των Σλαύων και των Φράγκων ή από τους σεισμούς, χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή των κτιρίων του Μυστρά, όπου μετακινήθηκαν οι κάτοικοι της Σπάρτης γύρω στα 1300.

Η μακραίωνη όμως και σύγχρονα ένδοξη ιστορία της Σπάρτης σε συνδυασμό με τα ιδεολογικά ρεύματα του ρομαντισμού και του νεοκλασικισμού που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο, οδήγησε τον Βασιλιά Όθωνα στην απόφαση της ανίδρυσης της πόλης της Σπάρτης και στα 1834 υπογράφει το σχετικό διάταγμα. Η νέα πόλη τοποθετήθηκε νότια της Αρχαίας Λακεδαιμονίας.

 

Το ρυμοτομικό σχέδιο που συντάχθηκε, με τις αρχές του Ιπποδαμείου συστήματος, από τον Βαυαρό Γεωμέτρη Fr. Stauffert κάλυπτε έκταση 600 στρ. περίπου και εκτός τις λεωφόρους, τους φαρδείς δρόμους, τους αρκετούς κοινόχρηστους χώρους προέβλεπε και την χωροθέτηση δημοσίων κτιρίων.

Στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, που αρχικά ήταν ενοποιημένη με τον σημερινό Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου, προβλεπόταν στην δυτική της πλευρά η κατασκευή δύο κτιρίων, με χρήση Δημοτικού Καταστήματος το νότιο και χρήση Ταχυδρομείου το βορεινό. Στην ανατολική πλευρά της μεγάλης αυτής πλατείας είχαν χωροθετηθεί άλλα δύο κτίρια, με χρήσεις Δημοτικού Σχολείου και Δημοσίων υπηρεσιών αντίστοιχα.

Το Δημαρχείο όμως άλλαξε μορφή και το ισόγειο του μετατράπηκε σε καφέ επι Δημαρχίας Γκορτσολόγου  και παραμένει έως σήμερα. 

 

Η φωτογραφία τραβηχτέ την εποχή της καραντίνας (Απρίλιος 2020) και έτσι βλέπουμε ότι στα αριστερά δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα κάτι που δεν ισχύει σήμερα

 

Αυτό όμως τώρα έχει σαν αποτέλεσμα  το Δημαρχείο της πόλης να είναι “κρυμμένο” πίσω από τις πολλές τέντες και τα τραπεζοκαθίσματα , κάτι που θα έπρεπε να αλλάξει μιας και μιλάμε για το Δημαρχιακό Κτίριο της Σπάρτης και όχι για πόλους το παλαιό Δημαρχείο….  ένα κτίριο που στέκεται αρκετά χρόνια στο κέντρο της πόλεως. 

Στην αρχική μελέτη της κατασκευής της κεντρικής πλατείας Σπάρτης στην σημερινή της μορφή που έγινε επί Δημαρχίας Ματάλα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε αρχικά σχεδιαστεί να υπάρχουν τραπέζια και καθίσματα , μιας και υπάρχει καφετερία , στα δεξιά και αριστερά και όχι στο κέντρο , μετά αυτό άλλαξε πάλι επί Δημαρχίας Ματάλα και έτσι τοποθετήθηκαν και στην μπροστινή όψη του κτιρίου.

Σήμερα αντί να αντικρίζουμε το υπέροχο νεοκλασικό κτήριο , αντικρίζουμε τέντες και διάφορα αλλά που κρύβουν την πρόσοψη του Δημαρχείου , το πλάι αλλά και την πίσω μεριά του , από τα υπάρχουν καταστήματα εστιάσεις , καφέ – μπαρ. 

Στην Σπάρτη δυστυχώς λίγα είναι τα νεοκλασικά που έχουν απομείνει και λίγα αυτά που ανήκουν στον Δήμο και στην  Περιφέρεια , καλό είναι να τα αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και όχι να τα έχουμε “κριμένα” η στην εγκατάλειψη.

πληροφορίες spartaarchitecture.blogspot.com

 

Ακολουθήστε μας στα social media , facebook  , youtube ,twitter   , instagram

Φωτογράφηση και Βιντεοσκόπηση γάμων – βαπτίσεων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων


Δημιουργία και ψηφιακών άλμπουμ

Alexandros Bougadis Photographer

You may also like

Κοινοποίηση: