Σπάρτη : Το Ιδιαίτερο έθιμο των ‘‘αερόστατων’’

301{icon} {views}

Ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των χρόνων. Και στην Σπάρτη την περίοδο των αποκριών.

 

 

Το πέταγμα του αερόστατου μπορεί να θεσμοθετήθηκε στις μέρες μας μέσα στις απόκριες αλλά έρχεται από πολύ παλιά όταν οι νέοι της εποχής κατασκεύαζαν αερόστατα από κόλλες χαρτιού και ζυμάρι και τα πετούσαν τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Η περίοδος των αποκριών δίνει περισσότερο χώρο στη φαντασία και το αποτέλεσμα είναι κάθε χρονιά εκπληκτικό.

Αερόστατο: Η λέξη μαρτυρείται για πρώτη φορά γύρω στα 1850. Προέρχεται απο τις λέξεις ΑΕΡΑΣ και ΣΤΑΜΟ (ίστημι του ρήματο ίσταμαι που σημαίνει κάνω κάτι να μείνει όρθιο..)

 

 

 

 

Πως κατασκευάζεται;
Το συνηθισμένο αερόστατο φτιάχνεται με 16 χάρτινες κόλλες , στις ημέρες μας όμως βλέπουμε αρκετά μεγάλα αερόστατα. Το χαρτί πρέπει να είναι πολύ λεπτό για να είναι ελαφρύ. Αλλιώς το αερόστατο πέφτει και καίγεται. Οι κόλλες είναι ποικίλου χρώματος ώστε η κατασκευή να είναι πολύχρωμη και χαρούμενη. Το άνοιγμα κάτω διατηρείται ανοικτό με ένα είδος «τσέρκι» από λεπτό καλάμι πάνω στο οποίο δένεται σταυρωτά ένα σύρμα. Το σύρμα χρησιμεύει για να στερεωθεί ένα πανί (στουπί) βουτηγμένο σε λάδι και πετρέλαιο που η φωτιά του θα θερμάνει το αερόστατο ώστε να απογειωθεί.
Τα αερόστατα φθάνουν πολύ ψηλά πάνω από τα χίλια μέτρα, και αν τα παρασύρει ο αέρας μπορεί να φθάσουν και αρκετά μακριά.
Μόλις όμως σβήσει το πανί το αερόστατο κρυώνει και πέφτει.

 

 

 

 

Τοποθετούμε στο πάτωμα τις κόλλες και τις ενώνουμε με κόλλα , παλαιότερα ήταν φτιαγμένη από αλεύρι και νερό , επαναλαμβάνουμε ξανά ώστε να έχουμε 2 χάρτινα ορθογώνια, τα οποία ενώνουμε στα πλάγια ώστε να σχηματιστεί ένας κύλινδρος ανοικτός και από τις δύο μεριές.
Κόβουμε με ένα ψαλίδι τη μιά μεριά του κυλίνδρου ώστε να αποκτήσει πιο αεροδυναμικό σχήμα και το κολλάμε  ώστε να κλείσει αεροστεγώς η μια μεριά , το επάνω μέρος. 
Για να διατηρείται ανοικτό η κάτω μεριά ράβουμε με κλωστή μια στεφάνη από λεπτό καλάμι πάχους 1cm.

 

 

 

φωτογραφικό υλικό Αλέξανδρου Μπουγάδη

 

 

χώρος διαφήμισης 

Alexandros Bougadis Photographer

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 

You may also like

Κοινοποίηση: