Best of...Προορισμοί

Σπηλαιώδης ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Πολύδροσο Λακωνίας

2731{icon} {views}

Το Πολύδροσο είναι ορεινό χωριό της Λακωνίας. Είναι χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά του νομού Λακωνίας.

 


Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Σπάρτης  και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του είναι 51 κάτοικοι.

 

 

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, το “Ψητό”, η Αγ. Μαρίνα και το μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων.
Η φυσική ομορφιά του χωριού με τα αιωνόβια έλατα είναι μοναδικός πόλος έλξης.

 

 

Το Πολύδροσο στο παρελθόν ονομαζόταν Τσίντζινα ή Τσίντσινα, ενώ στην περιοχή του κατά το παρελθόν ομιλούταν η τσακωνική διάλεκτος. Στο Πολύδροσο τον χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς κελσίου ενώ το χιόνι ξεπερνά το μισό μέτρο.

 

Το παλαιότερο μνημείο του χωριού είναι ο υπέροχος σπηλαιώδης ναός του Αη – Γιάννη, με αγιογραφίες που χρονολογούνται από το 1333 -1335μ.Χ, ενώ ο εξωτερικός οχυρωματικός τοίχος κατασκευάστηκε κατά τις επιδρομές του Ιμπραήμ το 1826. 

 

 

 

Μέσα από ένα σύντομο μονοπάτι από το κέντρο του χωριού ή αν θέλετε να γλιτώσετε λίγο περπάτημα από τον κεντρικό δρόμο έξω από το χωριό , θα δείτε και την ειδική σήμανση.

 

 

 

Το μονοπάτι έχει σήμανση με το χρώμα κίτρινο και θέλει προσοχή γιατί μοιράζετε στα 2 , οπότε μην πάρετε το κόκκινο σήμα. 

 

 

 

Η διαδρομή υπέροχη μέσα στον καταπράσινο Πάρνωνα και με την θέα του χωριού να σου κόβει την ανάσα , από τον σπηλαιώδη Ιερό Ναό στο μικρό μπαλκόνι που υπάρχει βλέπετε να απλώνεται απλόχερα μπροστά σας ο Πάρνωνας μέχρι και την κοιλάδα του Ευρώτα και της Σπάρτης.

 

 

 

 

 

Το μονοπάτι είναι αρκετά ανηφορικό και ίσως σας κουράσει λίγο , αλλά στο τέλος της διαδρομής όλα είναι διαφορετικά , καθήστε εκεί και απολαύστε την ησυχία  , το μόνο που ακούγεται ο άνεμος από τις πλαγιές του Πάρνωνα.  Κλείστε και το κινητό και φύγετε από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

 

 

 

 

Όταν φτάσετε στον σπηλαιώδη Ιερό ναό θα αντικρίσετε την μικρή πόρτα και την μοναδική είσοδο , μικρή για λόγους ασφαλείας από τους εχθρούς της τότε εποχής. 

 

 

Μπαίνοντας θα αντικρίσετε 3 διαφορετικά πατώματα – ορόφους στον τελευταίο όροφο βρίσκετε ο Ναός , σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες ντόπιων , οι άλλοι 2 όροφοι ήταν για να κοιμούνται οι μοναχοί αλλά και οι αντάρτες που ήθελαν να κρυφτούν από τους Τούρκους.

 

 

 

Πώς θα πάτε : Η απόσταση από Αθήνα είναι περίπου 225 χιλιόμετρα ενώ θα χρειαστείτε 2.5 με 3 ώρες για να φτάσετε στο γραφικό χωριό του Πάρνωνα. Θα πάρετε τον εθνικό δρόμο για Τρίπολη και θα ακολουθήσετε τον δρόμο για την παλαιά οδό για Σπάρτη (Σπάρτη χωρίς διόδια στην έξοδο από την Τρίπολη) είναι ο ποιο σύντομος δρόμος.  Θα οδηγήσετε για 40χλμ περίπου και θα στρίψετε αριστερά στον επαρχιακό δρόμο Βασσαράς – Βέροια –  Πολύδροσο (Τζίτζινα). Από εκεί θα ακολουθήσετε προσεκτικά τις πινακίδες για  Πολύδροσο αφού περάσετε και το τελευταίο χωριό που είναι τα Βέροια.
Υπάρχει και η διαδρομή από την Σπάρτη για όσους βρίσκονται εκεί . Η διαδρομή είναι στην έξοδο της πόλεως μετά την γέφυρα του Ευρώτα στρίβεται δεξιά και παίρνετε την επαρχιακή οδό Χρύσαφα – Αγριάνοι – Πολύδροσο , στον κυκλικό κόμβο υπάρχει ενημερωτική πινακίδα για Αγριάνους. 

 

 

Επιμέλεια – Φωτογραφίες Studio Photography Alexandros Bougadis
Μέλος του ομίλου UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε.

 

Και επειδή δεν χωράνε όλες οι ομορφιές της Λακωνίας σε λίγες λέξεις , δείτε περισσότερους προορισμούς κάνοντας κλικ ΕΔΩ 

 

Βίντεο με Λακωνικούς προορισμούς κα όχι μόνο ΕΔΩ 

 

Η κατηγορία μας ανανεώνεται συνεχώς με περισσότερους Λακωνικούς προορισμούς 

 

 

 Studio Photography Alexandros Bougadis

Εκτυπώσεις Φωτογραφιών και από Κινητά Τηλέφωνα

Φωτογράφηση – Βιντεογράφηση : Γάμων , Βαπτίσεων , Εκδηλώσεων

Φωτογραφίες Ταυτοτήτων – Αδειών Οδήγησης – Λοιπών Δελτίων 

Όθωνος Αμαλίας 59 Σπάρτης 

www.mpougadis.gr

 

 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
youtube channel
Instagram 
twitter

 

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: