Λακωνία

Στην Σπάρτη “η παιδεία μας, σε θέματα καθαριότητας, είναι τριτοκοσμική”

Οι φίλοι μας τα σκουπίδια…

 

 

Μια βόλτα, σε χωριά αλλά και στη Σπάρτη  μου αποκάλυψε αλλά μου επιβεβαίωσε κιόλας ότι, ένα από τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι πως η Λακωνία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες βρώμικες  πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα.


Πολλές οι απορίες μου: Για ποιο λόγο υπάρχουν σκουπίδια, κλαδιά,  και μπάζα στους κοινοτικούς  και δημοτικούς δρόμους; 

Γιατί να χρειάζεται κάποιος να ξυπνήσει από τα μεσάνυχτα ώστε να τα μαζέψει; 

Γιατί να μετακινούνται οι κάδοι από τη θέση τους για να βολευτούν κάποιοι στο παρκάρισμα.

Ο… αέρας που τα παρασύρει από την “νόμιμο” θέση τους και τα αδέσποτα σκυλιά που προσπαθούν να βγάλουν το… “ψωμί” τους, μπορεί να είναι δύο λόγοι, οι οποίοι, όμως, δεν μας πείθουν καθόλου.


Τι κάνουμε οι πολίτες; Πόσο προσέχουμε τη καθαριότητα; Μήπως αν απλώναμε το χεράκι μας βοηθούσαμε τη κατάσταση;

Υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση; Έχουμε ευρωπαϊκή νοοτροπία και κουλτούρα; Σε πολλά δεν μπορούμε να γίνουμε, γιατί κακά τα ψέματα, έχουμε άλλη θεώρηση των πάντων, μεσογειακό ταπεραμέντο και για να μην πολυλογούμε γιατί είναι μεγάλη κουβέντα και ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει. Τελικά μήπως είμαστε το μοναδικό μέρος του “αφρικανικού” κράτους που έχει λευκούς κατοίκους;

Η παιδεία μας, σε θέματα καθαριότητας, είναι τριτοκοσμική… Είμαστε ελεεινά βρωμιάρηδες και αυτό φαίνεται σε κάθε κάδο και σε κάθε γωνία και σε κάθε δρόμο εντός και εκτός πόλης.
Πόσοι είναι αυτοί που καθημερινά πετούν τις σκουπιδοσακούλες τους στο δρόμο; Για σκεφτείτε το λίγο; Πάρα μα πάρα πολλοί. Γιατί όμως αυτή η κακή συνήθεια να μην μπορεί να κοπεί; 

Γιατί από μόνοι μας να γεμίζουμε τον τόπο που ζούμε με σκουπίδια, γιατί δεν είναι οι πόλεις μας καθαρές;
Και δεν είναι μόνο οι γόπες, είναι τα κάθε λογής σκουπίδια, που κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους. Τα σκουπίδια, δεν ξεφύτρωσαν από μόνα τους, δικά μας είναι, εμείς τα πετάμε, δεν πέφτουν ως δια μαγείας από τον ουρανό. 

 

Ευρώτας λίγο έξω από την Σπάρτη

 

Υπάρχουν οι κάδοι απορριμμάτων και όμως, πολλές σακούλες απορριμμάτων, βρίσκονται εκτός. Και αυτές, εμείς τις αφήνουμε.
Βρίσκονται γύρω μας παντού: στους δρόμους που περπατάμε, στα πάρκα που καθόμαστε, στις γειτονιές που περιδιαβαίνουμε, στον καθημερινό μας περίπατο και στις εκδρομές μας, σε κάθε γωνιά υπάρχουν κάθε είδους σκουπίδια πεταμένα. 

Προφανώς είδαν και αποείδαν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αλλά και αρκετοί κάτοικοι με φιλότιμο,  μπας και ησυχάσουν από τη βρόμα και τη συμφορά αλλά..

Αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για τη δημοτική αρχή; Για τα χόρτα που έχουν γίνει… δέντρα, τα ποτάμια, τα ρέματα, τα χαντάκια, τα αυλάκια και οι γειτονιές που έχουν μετατραπεί σε απέραντους σκουπιδότοπους, και κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι η εικόνα της ρίψης σκουπιδιών είναι υγειονομική μπόμπα.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς τους 10 μήνες κύριε Δήμαρχε που είστε δημοτική αρχή, τι έχετε κάνει, εκτός από το να εισπράττετε μόνο;     

Ο κόσμος ζητάει λύσεις και όχι λόγια… και πλέον έχει σταματήσει να «ευεργετεί»! 

 

 

του Σταμάτη Παπαδάτου

 

Ακολουθήστε μας στα social media , facebook  , youtube ,twitter   , instagram

Φωτογράφηση και Βιντεοσκόπηση γάμων – βαπτίσεων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων


Δημιουργία και ψηφιακών άλμπουμ

Alexandros Bougadis Photographer

You may also like

Κοινοποίηση: