Πολιτική

Στ. Αραχωβίτης: “Αυταπατάστε αν νομίζετε ότι θα ελέγξετε τον θυμό της κοινωνίας και της νεολαίας” 

506{icon} {views}

Αναφορά σε όλα τα καίρια ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας και αφορούν στους παραγωγούς, αλιείς και κτηνοτρόφους της χώρας οι οποίοι φέτος, και λόγω των συνθηκών του κορωνοϊού, βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, έκανε ο Τομέαρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στ. Αραχωβίτης στη διάρκεια της ομιλίας στο σ/ν του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, την Τετάρτη. 7 Απριλίου.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά και ο ίδιος “ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει το Ταμείο Ανάκαμψης,  από εκεί χρηματοδοτούνται άλλα έργα με διαδικασίες σύμπραξης δημοσίου- ιδιωτικού τομέα, ανεβάζοντας το κόστος χρήσης για τους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή για τους αγρότες”. Και πρόσθεσε: “προβλέπονται μόλις 800 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ για τα αρδευτικά μόλις 200 εκατ. ευρώ, χωρίς την κρατική μόχλευση και την ίδια συμμετοχή”

Το νομοσχέδιο για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές χρειάζεται συναίνεση για να βγει κάτι θετικό για  τους παραγωγούς της χώρας. H Οδηγία της ΕΕ έρχεται επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, να διορθώσει και να παρέμβει κρατικά έτσι ώστε να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι στην διαπραγματευτική σχέση μεταξύ παραγωγών και αγοραστών. “Γι’ αυτόν τον λόγο και μόνο, το χαιρετίζουμε από την αρχή. Διότι ο στόχος είναι να προστατευτούν περισσότερο αυτοί που είναι αδύναμοι σ’ αυτήν τη σχέση” συμπλήρωσε ο βουλευτής.

  • Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, το οποίο διαβουλεύεται εδώ και αρκετό καιρό το Υπουργείο Ανάπτυξης, διαρρηγνύει για πρώτη φορά τις σχέσεις των καταναλωτών από τη μία, με τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές των λαϊκών από την άλλη, που σφυρηλατούνται εδώ και εκατό χρόνια -σχέσεις εμπιστοσύνης, ποιότητας και τιμής. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουσιαστικά μετατρέπει τους παραγωγούς σε επιχειρηματίες, και αντί να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά προς την αυτο-οργάνωση, γυρίζει ένα βήμα πίσω στην κατεύθυνση της εξάρτησης από ιδιώτες διαχειριστές στις λαϊκές αγορές. 
  • Η χώρα χρειάζεται θωράκιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και το Ταμείο είναι η χρυσή ευκαιρία να γίνει το εργαλείο της θωράκισης της χώρας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Ο φετινός Μάρτιος ήταν ένας από τους χειρότερους των τελευταίων ετών με τις δενδρώδεις καλλιέργειες να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανωμαλία στην παραγωγή και στην παραγωγή ζωοτροφών που ήδη έχουν πάρει την ανηφόρα.
  • Ο ΕΛΓΑ, που θα έπρεπε να είναι αυτήν την ώρα δίπλα στους παραγωγούς με προσωπικό, αποστελεχώνεται είτε μέσω συνταξιοδοτήσεων, είτε μέσω μετακινήσεων σε άλλες υπηρεσίες, είτε πολύ περισσότερο με δικαστικές αποφάσεις. Φεύγουν έμπειροι εργαζόμενοι με δεκαετή προϋπηρεσία, χωρίς να έχει καν καθαρογραφεί η απόφαση του Εφετείου. H προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ άφησε στη μοίρα του το ζήτημα χωρίς να πάρει καμία πρωτοβουλία, ενώ χρειάζεται άμεση παρέμβαση.
  • Ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται σε μία από τις πιο πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχει ζήσει ποτέ ο οργανισμός. Διαδοχή τριών προέδρων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, απευθείας αναθέσεις, διαγωνισμοί οι οποίοι ακυρώνονται, μια διαδικασία που γεννάει μεγάλη αγωνία για το αν θα ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία του ΟΣΔΕ ή θα βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κλιματική αλλαγή, ο πρώην Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε αναλυτικά: 

  • Τριάντα ένα μεγάλα αρδευτικά έργα, εκτός των περιφερειακών, που ωρίμασαν και εντάχθηκαν σε χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. “Κλείδωσε” δηλαδή  η χρηματοδότησή τους μέχρι το τέλος των 4,5 χρόνων θητείας.  
  • Έναρξη της αλλαγής του Κανονισμού, ο οποίος σημειωτέον είναι ο ίδιος από το 1988, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας Κανονισμός που θα είναι αξιοπρεπής για τα επόμενα τριάντα χρόνια, προβλέποντας, όσο το δυνατόν βέβαια, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. 
  • Διαμόρφωση ενός  Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και το Κλίμα και περιφερειακά αντίστοιχα σχέδια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Ειδική μνεία έκανε στο ρεκόρ εξαγωγών  το 2018, το οποίο “έσπασε” την αμέσως επόμενη χρονιά, καθώς και στις εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία το 2017, τη MERCOSUR, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Και πρόσθεσε: “Είμαστε περήφανοι για την προστασία της φέτας και άλλων γεωργικών προϊόντων. Μπορείτε να πείτε το ίδιο για τη συμφωνία με τον Καναδά ή με τη Νότια Αφρική;” 

“Ο “διάδρομος” που έχετε μπροστά σας, ξεκίνησε να διαμορφώνεται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουμε να μονοπωλήσουμε τα έργα αλλά μην μπαίνετε στη λογική να μηδενίσετε το έργο που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Επειδή θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και φιλοαγροτικοί στην πράξη, έχουμε καταθέσει προτάσεις για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο σε υποδομές, σε αγροτικό εξηλεκτρισμό, όσο και στην αγροτική έρευνα και στην επιμόρφωση των αγροτών, έτσι ώστε πραγματικά να έχουμε οφέλη, τα οποία θα περάσουν σε βάθος και θα δημιουργήσουν αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια” κατέληξε ο Τομεάρχης. 

H σημερινή Κυβέρνηση είναι μία Κυβέρνηση παρακμής, αντιφάσεων και απευθείας αναθέσεων. Η μισή  βρίσκεται μέσα σε ατζέντες ανθρώπων του lifestyle, οι οποίοι απειλούν Υπουργούς, οι οποίοι μετασχηματίζονται, ανασχηματίζονται. Βλέπουμε κρατική βία ακόμα και σε δεκατριάχρονα παιδιά, βλέπουμε τσιμέντο στην Ακρόπολη και τελειωμό δεν έχει. Βλέπουμε να αλλάζει το πλαίσιο για τις ανεμογεννήτριες και να φυτεύονται ανεμογεννήτριες παντού, άγνωστο για το όφελος ποιου. Σίγουρα όχι  του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των κατοίκων.

Χαρακτηριστική περίπτωση η Μάνη που είναι περιοχή παραδοσιακή, NATURA και Ραμσάρ, και υπήρχε η πρόβλεψη από το 2017 από το Υπουργείο Πολιτισμού να μην εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες, όταν υπάρχει οπτική επαφή με παραδοσιακούς οικισμούς. “Αυτόν λοιπόν τον περιορισμό το Υπουργείο, η κ. Μενδώνη τον ήρε, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών” υπογράμμισε ο βουλευτής και κατέληξε: “Η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία έτσι ώστε να προχωρήσει αθρόα σε απευθείας αναθέσεις, με αποκορύφωμα αυτές της κ. Νικολάου, που επιχείρησε αυτό που διαχρονικά πολύ καλά γνωρίζει η κυβερνητική παράταξη: τις αναθέσεις με αδιαφανείς διαδικασίες”.

Για να παρακολουθήσετε το video της ομιλίας, πατήστε εδώ: 

https://youtu.be/Gfht0YFD7no 

 

χώρος διαφήμισης 

Alexandros Bougadis
Art Photographer

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 

You may also like

Κοινοποίηση: