Συνάντηση στην Σπάρτη και Συμπόσιο του Απ. Πιερρή στα Πικουλιάνικα

 

 

Συνάντηση Σπάρτης

Σε ειδική συνάντηση της μεσοπεριόδου μεταξύ του προηγούμενου και του επόμενου Κύκλου εκδηλώσεών μας, θα ερευνήσουμε την φύση του Δωρικού θεού και την σημασία της επιβολής του. Ολυμπιακή θρησκευτικότητα θα πει Απολλώνια επιβολή στις προηγούμενες θρησκευτικότητες, επιβολή όχι βίαια ούτε θεσμοφοριακή, αλλά εθελούσια και ερωτική. Είναι η βαθειά υπαρξιακή ικανοποίηση του να βρίσκεις επί τέλους αυτό που λαχταράς χωρίς να το ξέρεις διαρθρωμένα και συνειδητά.

Τίτλος θεματικός της ομιλίας μου θα είναι:
Ο «Ελλήνων θεός»: Άναξ, Πολεμιστής, Μάντις, Μουσαγέτης, Χορευτής, Αθλητής, Ιατρός
Ζώσα Ιδέα της Τελειότητας. Ο Απόλλων και οι Δωρικές Μεταμορφώσεις του από τον Φαλλό στον Κούρο

Η ομιλία θα γίνει την Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 8.30 το βράδυ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου.
Δημαρχείο αλληλοκοιτάζεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο, έστω νοερά τώρα. Εξ αρχής η ρύθμιση του κεντρικού πάρκου αλλά και το συνολικό πλάνο της κατοίκισης είχε συλληφθεί έτσι ώστε να καλλιεργεί τη  σχέση της αρχαίας προς την νέα Σπάρτη. Ο εναρμονισμός λοιπόν λόγου που θα διεξοδεύσουμε, χώρου και αρχικής ιδέας είναι δυναμικός.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση. 

Συμπόσιο

Το Σπαρτιατικό καλοκαίρι ήταν αφιερωμένο σε πολυήμερες και βαρυσήμαντες εορτές του Απόλλωνα.

Στις 3 και 4 Αυγούστου θα εορτάσουμε σε στάσιμο του χρόνου αυτές τις εορτές της Σπαρτιατικής αιωνιότητας, τις δυο πρώτες από αυτές. Είναι η πανσέληνος του δεύτερου σεληνιακού μήνα στο αρχαίο ημερολόγιο – το έτος άρχιζε με την νουμηνία γύρο στις θερινές τροπές του ήλιου. Τώρα είναι η εποχή των Γυμνοπαιδιών, της μεγαλύτερης εορτής της αρχαίας Σπάρτης. Θα συνεορτάσουμε και τα Υακίνθια από την πανσέληνο του προηγούμενου μήνα.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την επομένη της συνάντησης, την Τρίτη, 4 Αυγούστου.  

[Για τις μεγάλες καλοκαιρινές εορτές της Σπάρτης έχω γράψει αναλυτικά και  συνθετικά σε ευάριθμες μελέτες. Δείτε τις στις «Δωρικές Μελέτες», τις περισσότερες αριθμημένες στην υποσειρά «Σπάρτη Εορτάζουσα».].  

Στο συμπόσιο θα μιλήσουμε για τα Υακίνθια και τις Γυμνοπαιδιές. Τι γιόρταζαν οι Σπαρτιάτες και πώς το γιόρταζαν και γιατί το γιόρταζαν και γιατί το γιόρταζαν έτσι. Τι γινόταν και γιατί γινόταν. Να καταλάβουμε αν ταίριαζε ο τρόπος της εορτής με τον σκοπό της. Και αν όχι γιατί συνέβαινε αυτό και ποιος είναι ο τελικός σκοπός;

Ειδικώτερα θα μας απασχολήσει η Σπαρτιατική προτεραιότητα της τέλεσης των μεγάλων θερινών εορτών ακόμη και ενώπιον της πλέον πιεστικής ανάγκης, και ας είναι και πολεμική. Οι Σπαρτιάτες, μας λέει ο Ηρόδοτος (V, 62, 2) με αφορμή μια από τις τυπικές Λακεδαιμόνιες ανωμαλίες στην διαχείριση του χρόνου σύμφωνα με την λογική του, θέτουν πάνω από όλα τα ανθρώπινα και τις ανθρώπινες σχέσεις τα του θεού (θεός χωρίς άλλο προσδιορισμό είναι ο Απόλλων, όπως στον Ξενοφώντα, Λακεδαιμονίων Πολιτεία, 14, 7). Aν αισθανθούμε το πραγματικό πρόβλημα προχωράμε καλά στην κατανόηση του Δωρικού και Κλασσικού Θαύματος. Είναι η ίδια αρχή που διατυπώνει εμβληματικά ο Ίβυκος: δέδοικα μή τι πὰρ θεοῖς ἀμβλακὼν τιμὰν πρὸς άνθρώπων ἀμείψω.  Ίβυκος, Fr. 310 Page, Campbell

Το συμπόσιο θα αρχίσει στις 9.30 το βράδυ. Χώρος θα είναι το «Κτήμα Σκρέκα» στα Πικουλιάνικα.

Τα εδέσματα θα γίνει προσπάθεια να προσεγγίσουν την αρχαία αίσθηση της γεύσης. Θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τους αρχαίες συνταγές.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ας επικοινωνήσει μαζί μου. Θα μιλήσουμε για αυτό και στην συνάντησή μας την Δευτέρα.
Απόστολος Πιερρής 

 

You may also like

Κοινοποίηση: