Λακωνία

Συνάντηση Τατούλη – αγροτών στην Σκάλα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από το χαλάζι

 

 

 

Τρείς άξονες αντιμετώπισης των τραγικών επιπτώσεων που έχουν προκύψει για τους παραγωγούς της περιοχής του Δήμου Ευρώτα από τη χαλαζοθύελλα έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια συνάντησης με θεσμικούς φορείς και παραγωγούς στη Σκάλα Λακωνίας τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019.

Ο πρώτος άξονας αφορά την αποδοχή ότι το φαινόμενο της χαλαζοθύελλας, ανεξαρτήτως του μεγέθους του χαλαζιού, έχει άμεσες παρενέργειες και επιπτώσεις στην παραγωγή, οι οποίες θα φανούν τις επόμενες ημέρες.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διάρκεια της χαλαζοθύελλας, η οποία πέραν της άμεσης επίπτωσης στον καρπό, θα έχει επιπρόσθετες παρενέργειες γιατί δημιουργείται πρόβλημα στην ομοιοσυστασία των υγρών που απαιτούνται για την ωρίμανση των προϊόντων.

Ο τρίτος άξονας αφορά την κοινή διαπίστωση ότι σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση υπάρχει ομοιομορφία στη ζημιά που έχει προκληθεί, γεγονός το οποίο συνεπάγεται την αποδοχή εν τοις πράγμασι της.

«Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες. Από το πραγματικό μας ενδιαφέρον και την αποτελεσματικότητά μας να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών» τόνισε ο Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης και σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τους πληγέντες παραγωγούς για να περιοριστούν, όπου είναι εφικτό, οι ζημιές και να δοθούν λύσεις.

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι η περιφερειακή αρχή επεξεργάζεται ήδη σχέδιο ένταξης της περιοχής σε πρόγραμμα πρόληψης καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η χαλαζοθύελλα, ώστε να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ακόμα περαιτέρω ένας κρίσιμος πυλώνας της αγροτικής οικονομίας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Ντία Τζανετέα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας κ. Ιωάννης Μπουκουβάλας, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Ηλίας Αγγελόπουλος και παραγωγοί της περιοχής που επλήγησαν από το χαλάζι.

 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει ήδη στείλει επιστολές στον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο για να παγώσει η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών των πληγέντων αγροτών, στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ταφύλη για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, ώστε να γίνει άμεσα η καταγραφή, η αποτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι αγρότες, αλλά και να ανασταλεί η καταβολή των εισφορών και των βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΛΓΑ. Στις επιστολές του ο κ. Τατούλης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί κυρίαρχο πυλώνα για την αγροτική οικονομία της Λακωνίας και της Πελοποννήσου και επισημαίνει ότι είναι η 4η συνεχή χρονιά που καταστράφηκε η αγροτική παραγωγή από ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   &  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα

You may also like

Κοινοποίηση: