Πολιτική

Συνέντευξη του Υπ. Βουλευτή Λακωνίας Κυριάκου Ροζάκη

 

 

Από την αρχαιότητα μάθαμε ότι οι Σπαρτιάτες και γενικά οι Λάκωνες ήταν άνθρωποι σκληραγωγημένοι. Μόνο έτσι, άλλωστε, κατάφερναν να επιβιώσουν και απέναντι στους εχθρούς τους, αλλά τα έφερναν βόλτα και με τη γη τους, που δεν την έλεγες και εύφορη κοιλάδα. Κατά συνέπεια, χρειάζονταν την αποφασιστικότητα ως κύριο στοιχείο στην καθημερινότητά τους. Ακριβώς το χαρακτηριστικό που εντοπίζει κάποιος όταν μιλάει με τον Κυριάκο Ροζάκη. Τον υποψήφιο με την Πλεύση Ελευθερίας στη Λακωνία. Στον τόπο που η πιο δημοφιλής λέξη είναι η… κορώνα, ο Κυριάκος Ροζάκης εκφράζει αποφασιστικά τις αρχές και τις αξίες του. Μεταφέρει την πίστη του στην ισότητα, δίχως στέμματα και διαχωρισμούς. Μπολιασμένος, άλλωστε, από τον Κωστή Παλαμά, τους στίχους του οποίου χρησιμοποιεί συχνά για να μεταλαμπαδεύσει τα πιστεύω του.

«Κι αν πλήθος τ’ άσχημα, κι αν είναι τ’ άδεια αφέντες, φτάνει μια σκέψη, μια ψυχή, φτάνεις εσύ, εγώ φτάνω, να δώσει νόημα στων πολλών την ύπαρξη. Ένας φτάνει…», έγραψε ο μέγιστος Έλληνας ποιητής στο ποίημά του «Το ανέβασμα στον Βράχο» και με αυτά τα λόγια πορεύεται ο Κυριάκος Ροζάκης. Ο καθένας μόνος του μπορεί να παλέψει για να αλλάξει τον κόσμο. Όπως, άλλωστε, είχε πει και ο Νίκος Καζαντζάκης στην Ασκητική «να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου, έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».

Με αυτό το αίσθημα ευθύνης πολιτεύεται ο Κυριάκος Ροζάκης. Γαλουχήθηκε, άλλωστε, από τον πατέρα του, τον Ισίδωρο, με αγάπη για τον συνάνθρωπο, με ηθική και πίστη στην πατρίδα. Με αυτές τις αρχές, όπως εξηγεί και στη Vicky Pedia, αποφάσισε να ακολουθήσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας.

  • Τι  έχει αλλάξει , κύριε Ροζάκη, από το 2019, για να μπει αυτή τη φορά η Πλεύση Ελευθερίας στη βουλή;

«Οι συνθήκες σήμερα είναι πιο ώριμες από ότι πριν τέσσερα χρόνια. Το 2019 ήμασταν ακόμα νεοσύστατο κόμμα και το εκλογικό σύστημα ευνοούσε τα μεγάλα κόμματα. Σήμερα έχουμε μεγαλύτερη πείρα, καλύτερη οργάνωση και ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα που βοηθά περισσότερο τα μικρά κόμματα. Επιπλέον, ως το μεγαλύτερο εξωκοινοβουλευτικό δημοκρατικό κόμμα, ο κόσμος ξέρει ότι η ψήφος σε εμάς δεν πρόκειται να πάει χαμένη, αφού ξεκινάμε από ένα ποσοστό που μας δίνει ρεαλιστικές πιθανότητες να μπούμε στην Βουλή. Το 2019, κανείς δεν ήξερε τι προοπτικές εισόδου είχαμε. Σήμερα όμως όλοι ξέρουν».

  • Που εστιάζει το πρόγραμμα του κόμματος;

«Το πρόγραμμά μας τονίζει τρία κυρίως πράγματα. Την κοινωνική δικαιοσύνη, την εθνική ανεξαρτησία στα εθνικά μας θέματα και την διαγραφή του ιδιωτικού και δημοσίου χρέους. Στην δικαιοσύνη, προτείνουμε αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία, τη ριζική αναδιάρθρωση της δικαιοσύνης και την αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ πιο πάνω από τα σημερινά επίπεδα της φτώχειας. Στα εθνικά θέματα, είμαστε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό, στο οποίο καλούμε το λαό να ακυρώσει τη Συμφωνία.  Όσο για την οικονομία, υποστηρίζουμε τη διαγραφή του δημοσίου χρέους, όλων των μνημονιακών νόμων που απομένουν, καθώς και την διαγραφή των ιδιωτικών χρεών των νοικοκυριών που χτυπήθηκαν από την κρίση. Υποστηρίζουμε με νόμο την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα λυσσαλέα fund».

  • Η Πλεύση Ελευθερίας είναι το μόνο κόμμα που έχει πρόεδρο μια γυναίκα. Ποιες άλλες διαφορές έχετε από τα υπόλοιπα κόμματα ;

«Είναι σωστό ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η μόνη αρχηγός κόμματος σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό βεβαίως μας τιμά και δημιουργεί ένα αυξημένο χρέος σε πολλές γυναίκες να σκεφτούν σοβαρά να την ψηφίσουν. Όμως η μεγαλύτερη διαφορά που μας χωρίζει από του άλλους είναι ότι εμείς κρατάμε το λόγο μας και δεν κάνουμε στροφή 180 μοιρών. Αυτό, βεβαίως, μας διακρίνει από το ΣΥΡΙΖΑ, που πρόδωσε το Δημοψήφισμα του 2015 και υπέγραψε το γ’ μνημόνιο. Όμως μας διακρίνει και από το ΜέΡΑ 25 του κ. Βαρουφάκη. Το κόμμα αυτό, παρόλο που θεωρεί  τον εαυτό του αντιμνημονικό, υποστηρίζει εδώ και ενάμισι χρόνο την συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς  δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε εκείνους που δεν σέβονται την δημοκρατική ψήφο του λαού. Η σταθερή γραμμή μας είναι ότι δεν θα συνεργαστούμε κυβερνητικά  με το ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με το ΜέΡΑ 25, που πρότεινε συνεργασία και όταν ο Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε τα πήρε κάπως πίσω, εμείς ήμαστε συνεπείς στα λόγια μας και σταθεροί».

  • Ποια είναι τα προβλήματα της Λακωνίας;

«Το γεγονός ότι έχει κακό οδικό δίκτυο από την Σπάρτη μέχρι την Νεάπολη. Δεν έχει στελεχωμένο Νοσοκομείο όπως θα έπρεπε και Κέντρο Υγείας λόγω της μεγάλης έκτασης ως νομός. Δεν έχει πανεπιστημιακές σχολές και αυτά τα τμήματα που υπάρχουν είναι και αυτά έτοιμα να ενσωματωθούν στην Καλαμάτα γιατί όπως σας προείπα σε προηγούμενη ερώτηση, οι βουλευτές δεν έχουν δώσει την δέουσα προσοχή. Παράδειγμα, το τμήμα Νοσηλευτικής έφυγε από την Σπάρτη και πλέον βρίσκεται στην Τρίπολη. Το ΚΕΕΜ έπαψε να λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Βεβαίως αυτά δεν είναι και τα μόνα».

  • Αντέχουν τα νοικοκυριά τα συνεχόμενα κύματα ακρίβειας;

«Φυσικά όχι. Γι αυτό χρειάζεται να επιβληθεί αυστηρός έλεγχος τιμών και να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με τον πληθωρισμό. Επίσης, πρέπει να μειωθούν οι φόροι, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015-19 τους έστειλε στον ουρανό. Η ακρίβεια δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από πολιτικούς που έχουν καλές σχέσεις με τους ολιγάρχες και τα συμφέροντα. Χρειάζεται έντιμους και συνεπείς πολιτικούς, έτοιμους να συγκρουσθούν για το συμφέρον των απλών ανθρώπων. Εμείς έχουμε αυτή τη διάθεση και το έχουμε δείξει μέσα από την πορεία μας».

  • Είναι η λύση για την Ελλάδα ο πρωτογενής τομέας;

«Ο πρωτογενής τομέας από μόνος του δεν αρκεί. Μια σύγχρονη οικονομία χρειάζεται και βιομηχανία και υπηρεσίες. Όμως η επένδυση και απασχόληση στον πρωτογενή τομέα μπορεί να είναι λύση για πολλά πράγματα. Μπορεί να δώσει δουλειά σε άνεργους  νέους, οι οποίοι θα μπορούσαν όχι μόνο να παράγουν ορισμένα από τα καλύτερα προϊόντα στο κόσμο, όπως οι περίφημες ελιές και το λάδι της περιοχής μας, αλλά και να τονώσουν τις εξαγωγές που είναι η Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας μας. Επίσης μπορεί να μειώσει την ανεργία, που παραμένει ψηλή ανάμεσα στους νέους από τα πρώτα μαύρα χρόνια της κρίσης. Τέλος χρειαζόμαστε καλύτερη διατροφή για τη δημόσια υγεία μας, κι εμείς εδώ έχουμε την δυνατότητα να την παράγουμε. Όλοι οι γιατροί του κόσμου συστήνουν την Μεσογειακή Διατροφή, κι εμείς εδώ στην καρδιά της Μεσογείου, εισάγουμε αγροτικά προϊόντα από την Ασία και την Αφρική και Ευρώπη».

  • Ενδιαφέρθηκε η σημερινή κυβέρνηση για την περιοχή σας;

«Στο νομό Λακωνίας η Ν.Δ. πάντοτε έχει τα υψηλότερα ποσοστά. Δυστυχώς έχει παραμεληθεί γιατί ποτέ δεν είχε στελέχη  με όραμα για τον Νομό. (πλην της κ Φ.Πατριανάκου η οποία δυστυχώς έχει εκτοπιστεί για λόγους που κάποτε τους είχε η ίδια αναλύσει)».

  • Ποιο είναι το όραμα του κ. Κυριάκου  Ροζάκη που τον οδήγησε στην πολιτική;

«Το όραμα του Κυριάκου Ροζάκη είναι ταυτόσημο με τις αρχές της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο Κυριάκος Ροζάκης δεν διαφέρει από κανέναν απλό πολίτη αυτής της χώρας. Δεν προέρχομαι από κανέναν κομματικό σωλήνα και δεν έχω καμία εξάρτηση. Μόνο ένας ανεξάρτητος πολίτης μπορεί να βλέπει χωρίς κομματικούς φακούς (μπλε, κόκκινους, πράσινους) τα πραγματικά προβλήματα και να  αγωνίζεται προς επίλυση αυτών. Πρέπει να με ψηφίσουν γιατί είμαι ένας από αυτούς. Είμαι ο δικός τους καλός άνθρωπος όπως με αποκαλούν».

πηγή vickypedia.gr

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Φωτογραφείο Αλέξανδρος Μπουγάδης
Προσιτές τιμές
www.mpougadis.gr

 

 

 

 

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: