Συνέντευξη τύπου δόθηκε για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης μετά την ολοκλήρωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.
Η κ. Τζανετέα δήλωσε ότι έγινε μια πολύ καλή και σημαντική προσπάθεια μετά την μουσειολογική προμελέτη που είχαν παρουσιάσει και με το Υπουργείο Πολιτισμού κατάφεραν μαζί και με την ΕΦΑΛΑΚ να έχουν τελείωση και των Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό και παραδίδουν σαν Περιφερειακή Αρχή ένα έτοιμο αρχιτεκτονικό σχέδιο , κάτι που δεν υπήρχε τα τελευταία 20-30 χρόνια. Ήμαστε περήφανοι και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν βοηθήσει για να τελειώσει ο διαγωνισμός , τις τερχνικές υπηρεσίες , των Δήμο Σπάρτης , το Υπουργείο Πολιτισμού , την ΕΦΑΛΑΚ , αλλά και τα ΜΜΕ της Λακωνίας για την στήριξη και τον κόσμο.
Η κ. Τζανετέα για ακόμα μια φορά ευχαριστεί τους Λάκωνες που με την ψήφο τους την φέρνουν πάντα πρώτη στην Λακωνία και αυτό της δίνει δύναμη να συνεχίσει και να είναι πάντα δίπλα σε όποιον θελήσει την βοήθεια της για το καλό του τόπου.
Η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ενθουσιασμένη με όλες τις προτάσεις και τόνισε ότι το Μουσείο είναι σημαντικό για την πόλη της Σπάρτης και ο Περιφερειάρχης κ. Π. Τατούλης έχει κάνει αρκετά μέχρι σήμερα και ήταν πάντα θετικός στο να γίνει το Νέο Μουσείο από την περίοδο που ήταν στο Υπουργείο Πολιτισμού και ότι θα είναι δίπλα τόσο ή ίδια όσο και ο κ. Τατούλης και στην Νέα Περιφερειακή αρχή για το καλό του τόπου.
Σύντομα θα παρουσιαστούν στο κοινό και οι 42 Αρχιτεκτονικές μελέτες , με μια έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο της Π.Ε Λακωνίας.
Στις ποιο κάτω εικόνες σας παρουσιάζουμε την μελέτη που κέρδισε το 1ο βραβείο
Η εταιρεία Mor-Architects σε ανακοίνωση της δήλωσε : Η αρχιτεκτονική ιδέα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου με την αποκατάσταση της συνέχειας του χώρου πάνω από την περιοχή της εκσκαφής που έχει προκύψει από τις προϋφιστάμενες αποθήκες του εργοστασίου ΧΥΜΟΦΙΞ.
Η κύρια εκθεσιακή ενότητα είναι ένας υπερυψωμένος κτηριακός όγκος με αίθριο ώστε να επιτυγχάνεται η οπτική και νοηματική συνέχεια του μουσειακού χώρου με τον «τεχνητό» και τον «φυσικό» αρχαιολογικό χώρο προσφέροντας μεγάλες σκιασμένες περιοχές συγκέντρωσης.
Με αυτή τη κτηριακή δομή επιτυγχάνουμε
Με αυτή την κτιριακή δομή επιτυγχάνουμε:
• Τη σύνδεση του νέου κτιρίου με ένα δίκτυο διαδρομών που θα συνδέει τους υφιστάμενους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και θα φέρει σε επαφή τους επισκέπτες με τη σύγχρονη πόλη της Σπάρτης και το τοπίο της.
• Τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου με τη διεύρυνση και ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και την απρόσκοπτη κυκλοφορία των επισκεπτών μέσα σε αυτόν. Η συνέχιση της in situ αρχαιολογικής έρευνας θα γίνεται απρόσκοπτα και με δυνατότητα προσωρινής προστασίας τοπικά επιμέρους ερευνώμενων περιοχών. Ο αρχαιολογικός χώρος διεισδύει στο κτίριο με τη δημιουργία υπαίθριων εκθεσιακών ενοτήτων.
• Τη δυνατότητα του εκθεσιακού χώρου να είναι ευέλικτος και να προσφέρει διαβαθμισμένη οπτική προς τους επισκέπτες του αρχαιολογικού πάρκου, ακόμα και τις ώρες που δεν λειτουργεί το μουσείο. Να δίνει επίσης τη δυνατότητα συν-θεώρησης των εκθεμάτων με τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και του τοπίου από το εσωτερικό του εκθεσιακού χώρου.
• Την ενοποίηση του νέου κτιρίου με το παλιό μέσω της λειτουργικής κίνησης ως χαρακτηριστικό στοιχείο των βιομηχανικών χώρων”.
Αρχιτέκτονες:
Σπύρος Μούντριχας, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ., MSc, Υποψ. Διδάκτωρ ΕΜΠ (mor-architects)
Taulant Tozaj, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ (EP Architects)
Συνεργάτες Αρχιτεκτονικής Μελέτης:
Δήμητρα Ραχμανίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ
Βασιλική Δανάη Ρέψη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΘ
Απόστολος Γιανναράς, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ
Σύμβουλος Αρχαιολόγος:
Όλγα Λαδοπούλου-Παλαγγιά, DPhil Oxon, FSA, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Σύμβουλος Στατικής Μελέτης:
Παναγιώτης Πονηρίδης – Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Υποψ. Διδάκτωρ ΔΠΘ
Σύμβουλος Η/Μ Μελετών:
Βασίλης Κολοβός – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
Architectural Visualizations:
Κατερίνα Ζουμάκη – Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΘ
Δημήτρης Δαγκλής – Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΘ
Μαργαρίτα Βαρλά – 3D Artist