Τέλος στο χάος στο κενοτάφιο του Λεωνίδα….

424{icon} {views}

 

Μετά από πολλά χρόνια επιτέλους ο Δήμος Σπάρτης βάζει ένα τέλος στο κυκλοφοριακό χάος επί της Θερμοπυλών μπροστά από το κενοτάφιο του Λεωνίδα , που καθημερινώς αρκετοί ασυνείδητοι οδηγοί τα αφήναν στην μέση του δρόμου (διπλοπαρκαρισμένα) για να πιούν το καφέ τους ή να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς να τους απασχολεί  , προκαλώντας συνεχώς προβλήματα στην περιοχή.

Επίσης τοποθετήθηκαν και μπροστά στην είσοδο  του μνημείου κώνοι , ώστε να είναι εμφανές και να μην  κρύβεται όπως γινόταν στο παρελθόν.

Αυτό που μένει τώρα είναι να τοποθετηθεί και μια ενημερωτική πινακίδα στο μνημείο , ώστε να γνωρίζουν όλοι το τι είναι εκεί.

 

Τάφος Λεωνίδα – Το Λεωνίδαιον, έμβλημα της Σπάρτης

 

Ας ελπίσουμε ότι οι προστατευτικοί κώνοι θα παραμείνουν και δεν εξαφανιστούν εν μια νυκτί….

 

 

Το Λεωνίδαιον

Έμβλημα και σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Σπάρτης αποτελεί ο τάφος του Λεωνίδα βόρεια της πόλης. Γνωστός και σαν Λεωνίδαιον, ανεσκάφη το 1892 από τον Βαλντστάιν και είναι το μοναδικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς που σώζεται ως τις μέρες μας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, με σχήμα και μορφή ναού, που χρονολογείται πιθανότατα τον 5ο αι. π.Χ. και μεταγενέστερα. Το κτίριο, που είναι διαστάσεων 12,5×8,30 μέτρα, κατασκευάστηκε από ογκώδεις πωρόλιθους, και το εσωτερικό του ήταν χωρισμένο σε δύο θαλάμους που συγκοινωνούσαν μεταξύ τους. Ο ανατολικός, μήκους 3.15 μέτρων, είχε τη μορφή πρόναου και ήταν διακοσμημένος με κίονες.

Η χρήση του κτιρίου δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα. Πιθανολογείται ότι ήταν κενοτάφιο, ενώ πολλοί μελετητές συμμερίζονται την άποψη ότι πρόκειται για το ναό του Απόλλωνος Καρνείου.

Παρότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το συσχετισμό του ναού με το θρυλικό βασιλιά της Σπάρτης, τόσο η τοπική παράδοση όσο και ο περιηγητής Παυσανίας, εκφράζουν την άποψη ότι εκεί μεταφέρθηκαν και ετάφησαν τα οστά του Λεωνίδα από τις Θερμοπύλες.

Έτσι το μνημείο ταυτίστηκε στη λαϊκή συνείδηση με τον τάφο του Λεωνίδα. Ο Παυσανίας αναφέρει επίσης, ότι ο τάφος βρισκόταν δυτικά της αγοράς, απέναντι από το θέατρο, και ότι εδώ τελούταν κάθε χρόνο αγώνες.

Αλέξανδρος Μπουγάδης

 

 

Ακολουθήστε μας στα social media , facebook  , youtube ,twitter   , instagram

Φωτογράφηση και Βιντεοσκόπηση γάμων – βαπτίσεων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων


Δημιουργία και ψηφιακών άλμπουμ

Alexandros Bougadis Photographer

You may also like

Κοινοποίηση: